Besztercebánya megye önkormányzatával tárgyalt a Magyar Fórum

Ma ismét egyeztett a Magyar Fórum Besztercebánya Megye önkormányzatának képviselőivel.
Pártsajtó

2021. április 28. 17:35

Magyar Fórum
- TASR-felvétel

A találkozón a Magyar Fórumot  Simon Zsolt elnök, a megyét Ján Lunter megyeelnök, Miroslav Martiš, az iskolaügyi osztály vezetője, továbbá  Csúsz Péter, a megyeelnök déli régiókért felelős  megbízottja képviselte.

Besztercebánya Megyében – a leadott felvételi kérvények alapján - 55 diákkal jelentkeznek többen magyar tannyelvű középiskolákba, mint amennyi helyet a megye számukra előirányzott. A megye képviselői biztosítottak arról, hogy a felvételik után megoldják a problémát, és minden gyermek tanulhat az anyanyelvén. Ez a probléma évről-évre csak ad hoc megoldásként van orvosolva. Ezért is elszomorító, hogy most sem sikerült egy rendszerszintű, a következő éveket is érintő megoldásban megálapodni. A kialakult helyzetben a Magyar Fórum beadvánnyal fordul majd az ombudsmanhoz, hogy vajon a megye helyesen jár-e el az anyanyelven való alkotmányos jog ilyen formájú biztosításában, illetve, hogy kinek a feladata ezen alkotmányos jog biztosítása. Mivel úgy véljük, hogy a megye a felelős a középiskolások keretszámainak a szétírásáért mind  szakmailag, mind pedig nyelvileg.  Ugyanis míg a magyar kisebbség aránya a besztercebányai megyében 10,2 %, addig a magyar tanítási nyelvű középiskolákban lévő férőhelyek mindössze 5,82 %-át biztosítják.

Példának okáért: a Nagyszombati megyében a magyarok aránya 21,4 %,  a magyar középiskolákban lévő helyek  20,4 %-ban, Nyitra megyében – a magyarok aránya – 24,02%, és a magyar középiskolákban lévő helyek 18,62 %-ban illetik a magyarokat.

Ezen keretszámok azt engedik feltételezni, hogy Besztercebánya Megye aránytalanul kevés helyet irányoz elő  a magyar diákok számára.  Nem tudunk azonosulni az ad hoc megoldásokkal, miként azzal sem, hogy a gyerekeket ezáltal közvetve szlovák tanítási nyelvű iskolákba igyekeznek vezetni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.