Az MKP politikai nyilatkozata

Az MKP politikai nyilatkozatát alább, változtatás nélkül közöljük:
Pártsajtó

2021. szeptember 20. 00:35

MKP k
- Somogyi Tibor felvétele

Mindenekelőtt köszönetet mondunk a mintegy tízezres tagságunknak és mindazoknak, akik szavazatukkal segítettek bennünket és a legnehezebb időszakokban is kitartottak mellettünk. Bízunk abban, hogy a jövőben is hűek maradnak platformunkhoz.

Az 1998-ban megalakult egységpártot, a Magyar Koalíció Pártját, a kor kihívásai hozták létre, a magyar érdekképviselet parlamenti szintű jelenlétének szükségessége. Ma is hasonló a helyzet, széles merítésű, ideológiailag sokszínű gyűjtőpárt alapjait tettük le.

Az MKP-ban, megalakulásától napjainkig, több politikus-generáció nőtt fel.  Különböző helyeken, különböző tisztségekben bizonyították rátermettségüket és hűségüket. Helytálltak polgármesterként, helyi, megyei és állami tisztviselőként, szakemberként.

Az MKP több mint tíz éven keresztül meghatározó parlamenti pártként tevékenykedett Szlovákiában a magyar közösség politikai képviselete érdekében. Az akkor még Magyar Koalíció Pártja nélkül nem sikerült volna Szlovákia gyors csatlakozása az Európai Unióhoz, a NATO-hoz. Az MKP-t reformpártként tartotta nyilván a közvélemény, amely mindig támogatta a társadalom fejlődése szempontjából szükséges és hasznos döntéseket, és a magyarság megmaradása területén is jelentős előrelépést tudott kieszközölni és átültetni. Az egyik legnagyobb eredménye a Selye János Egyetem létrehozása és megőrzése, de kormányzása alatt jelentős mértékben pótlásra került a korábbi időszakban tapasztalt beruházási hiány is a déli és keleti térségben.

A Szövetség létrejötte igazolja, hogy a 2007-es és 2009-es történések, amelyek a pártszakadáshoz és az egyre mélyülő és terhesebbé való megosztottsághoz vezettek, tévútnak bizonyultak. Mindenfajta szakadás csak gyengíti az erőnket. Azt is bátran kimondhatjuk, hogy elpazaroltunk 12 évet. Az erőforrásainkat jelentős mértékben lekötötte az egymással szembeni harc, a meddő versenyfutás ahelyett, hogy az érdekeinket próbáltuk volna átültetni. A felvidéki magyar közösség elsődlegesen nem azt várja tőlünk, hogy egymást győzzük le, hanem azt, hogy kivívjuk a közösségünket megillető helyet és megítélést Szlovákiában.

A Magyar Közösség Pártja, amely 2013-ban vette fel az új nevet, platformként azon lesz, hogy az általunk képviselt értékek és program tovább éljen a Szövetségen belül, és ezért mindent meg fogunk tenni helyi, regionális, országos és uniós szinten egyaránt!

Az MKP önálló pártként ma megszűnt létezni, de az eszmeisége platformunk, tagjaink, tisztviselőink és támogatóink által tovább él, és az eddigi céljainkból a jövőben sem engedünk! A célunk továbbra is közösségünk megmaradása és gyarapodása, a dél- és kelet-szlovákiai régiók felkarolása, az infrastruktúra fejlesztése, a szülőföldön való méltó megélhetés, biztonság és tervezhető jövő megalapozása. Továbbá a közösségünket sújtó jogi, intézményi és anyagi diszkrimináció megszüntetése.

Minden felvidéki magyar számára megoldást, kiutat és jövőképet kínálunk. Fenntartva szilárd elkötelezettségünket nemzetünk irányába. Megtartva keresztény hitünket, erkölcsi tartásunkat, konzervatív értékrendünket, hagyományainkat, nemzeti identitásunkat, szellemi örökségünket és magyar kultúránkat.

a Magyar Közösség Pártja VI. kongresszusa,
Rimaszombat,
2021. szeptember 19.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok

Vajon mennyit keresnek a kezdő orvosok a szomszédos országokban?

bevásárlás

Az idei karácsony lenullázhatja a számlánkat

sport a tv-ben 2

Képernyőn a liverpooli derbi

Megérkezett az első hó, így fest a téli Dunaszerdahely

Megérkezett az első hó, nézze, hogy fest a téli Dunaszerdahely

Kassa

A kijárási tilalom ellenére nagyobb a kassaiak mozgástere

gdffd

A patológus megkérdezte az elhunytak családtagjait, miért nem oltakoztak: Hatféle választ kapott!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.