Az iskolák is készülnek a menekülthullámra

gyerekek
Pozsony |

„Készen állunk segíteni minden tanulónak, aki Ukrajnából érkezik az iskolába” – jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter az orosz-ukrán háború kitörése után kezdeményezett intézkedésekkel kapcsolatban.

Az Ukrajnában dúló harcokra reagálva az oktatási minisztérium jelezte, már elérhető az iskolák számára kidolgozott irányelv, mely az Ukrajnából Szlovákiába érkező gyerekek problémamentes befogadását hivatott támogatni. A tanintézetek az újonnan létrehozott ukrajina@minedu.sk e-mail címre küldhetik el az aktuális helyzet kapcsán felmerült kérdéseiket.

A minisztérium weboldalán külön szekciót szentelnek az ukrajnai konfliktusnak, hétfőn elsősorban arra vonatkozó útmutatók jelentek meg, miként járulhatnak hozzá az intézmények, illetve a pedagógusok ahhoz, hogy a diákok feldolgozzák a szomszédos országban kitört háborút, s annak hatását a mindennapi életükre.

A Gyermekpszichológiai Kutatóintézet (VÚDPaP) szakértői podcastban mondják el, mire figyeljünk, ha óvodáskorú vagy éppen tizenéves gyerek előtt beszélünk a háborúról. Kitérnek arra is, hogyan magyarázzuk el a gyerekeknek a menekülthullámról szóló híreket. Az iskolák vezetői egy rövid összefoglalót is találnak, amelyből megtudhatják, milyen eljárás szerint javasolt az ukrán diákok befogadása, illetve miként könnyíthetik meg a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését a hazai iskolarendszerbe.

A tárca szerint az iskoláknak három lépésre kell odafigyelni: a szülőnek fel kell mutatni egy dokumentumot, mely igazolja, hogy megkezdődött a menedékjogi eljárás (elég, ha a szülő bejelentette a rendőrségen, hogy átmeneti menedéket vagy menekült státuszt kér). Az iskoláknak második lépésben fel kell mérni a diák tudásszintjét, valamint azt, hogy mennyire ismeri az államnyelvet. A harmadik lépésben az ennek megfelelő osztályba kell őt besorolni.

 A minisztérium sajtóosztálya közölte, készülőben van egy anyag, melyet az ukrán szülők részére dolgoznak ki ukrán nyelven, s az iskolába való beilleszkedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza. „Készen állunk segíteni minden tanulónak, aki Ukrajnából érkezik az iskolába. Nehéz helyzetben vannak ők és a szülők egyaránt. Amennyire csak lehet, szeretnénk segítőkészek lenni, hogy a tanulók megbirkózzanak a változással” – mondta Gröhling. Hangsúlyozta, a háború kitörése óta kapcsolatban vannak a hátármenti iskolákkal, illetve azokkal az önkormányzatokkal, amelyeket érinthet a menekült családok érkezése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?