Az adventi időszak kezdete a környező városokban

A legtöbb helyen a gyertyagyújtást a koszorú megáldása és kultúrműsor előzte meg (fotó: Soóky Marián Nagymegyer polgármestere)
Dunaszerdahelyi járás |

Vasárnap délutánra elkészültek a települések adventi koszorúi, melyeket többnyire forgalmasabb, látványosabb helyeken helyeztek el. A nap folyamán mindegyiken meg is gyújtották az első gyertyát.

A hit jegyében meggyújtott első gyertyát a koszorú megáldása előzte meg, de volt ahol kultúrműsorral is készültek az érkezőknek.

Bős

Vasárnap délután, még világosban gyűlt össze a városvezetés, hogy a hívek gyűrűjében megáldják a község adventi koszorúját, melyet a város közepén lévő körforgalomban helyeztek el. Az ünnepi díszek is a helyükre kerültek már, a belvárost több helyen is égősorba öltöztetett fák, világító karácsonyfák díszítik, a községháza előtt pedig egy hóember és szarvasok várják az arra sétálókat.

Nagymegyer

Vasárnap dupla ünnepségre gyűltek össze a lakosok, délután 3 órakor Mikulásváró ünnepségre hívták össze a város gyermekeit a városi kultúrházba, ahol a helyi iskolások és óvodások léptek fel a szülők és nagyszülők előtt a teltházas színházteremben. Délután 5 órakor az adventi gyertya meggyújtásához gyülekeztek, melyet a körforgalom melletti téren készítettek el. A Bartók Béla Alapiskola iskolakórusa ünnepi dalokat adott elő, majd Gál Péter lelkész megáldotta az adventi koszorút. Az összegyűlteknek forró teát és forralt bort kínáltak, a gyerekeknek pedig karácsonyi puncsot, melyet a helyi termálfürdő biztosított. Az áldás után Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere gyújtotta meg a hitet jelképező első adventi lángot. A koszorú mellé elhelyeztek egy betlehemi jászolt, melyet éjjelre kivilágítanak. A rendezvényen többen is fotózkodtak a kis Jézus születését ábrázoló jelenettel. A város karácsonyi díszeit is elhelyezték már a belváros több pontján, a szlovák alapiskola előtt például láthatunk egy embernagyságú világító hóembert, körülötte pedig nagyobb hólabdákat, de a községháza előtti füves területet és ünnepi díszek borítják.

 

Bartók Béla Alapiskola iskolakórusa ünnepi dalokat énekelt Nagymegyeren (fotó: Soóky Marián)

Dunaszerdahely

Dunaszerdahelyen és Sikabony városrészben is ünnepélyes keretek között gyújtották meg a települések adventi koszorújának első gyertyáját. Vasárnap délután 4 órakor Sikabonyban, majd egy órával később, délután 5 órakor Dunaszerdalenyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtt gyűltek össze a lakosok.

Sikabonyban a közösségi ház előtt helyezték el a koszorút, ahol a gyertyagyújtás előtt már megkezdődött a helyi karácsonyi vásár. Bozay Krisztián katolikus esperes és Görözdi Zsolt református tiszteletes szólt a megjelentekhez, majd Bozay Krisztián megáldotta a szépen feldíszített adventi koszorút. Fodor Mihály főszervező, a Sikabony Polgári Társulás elnöke, majd Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is beszédet mondtak, majd a polgármester egy helyi kisgyermek segítségével együtt meggyújtotta az első adventi gyertyát.

Dunaszerdahely belvárosa is ünnepi díszbe öltözött, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren sokan gyűltek össze, hogy tanúi lehessenek a gyertyagyújtásnak. Az ünnepi beszédek és a kultúrműsor után itt is egy kisgyermek segítségével gyújtotta meg Hájos Zoltán a város adventi koszorúját, melyet Hornák József evangélikus lelkész áldott meg előtte.

Idén egy rendhagyó kezdeményezés vette kezdetét a kultúrház előtti karácsonyi vásár helyszínén: egy „jótékonysági kuckót” állítottak fel a sátrak közt, ahol különböző helyi civil szervezetek mutatkoznak be és szerveznek gyűjtést. A kuckó működése egészen a vásár végéig tart, mialatt több civil szervezet képviselőivel találkozhatunk és beszélgethetünk.

 

A bősi Amade László Alapiskola osztályfotója a dunaszerdahelyi adventi koszorú előtt (fotó: Fegyveres Mónika)

Somorja

A karácsonyi ünnepi díszek is a helyükre kerültek már a város több pontján, mely lelkes helyi pedagógusok segítségével készült el. Összesen 8 csapat dolgozott a díszeken, melyeket a 8 legforgalmasabb városrészben helyeztek el. A városban láthatunk karácsonyfákat, kézzel készített betlehemet, apró karácsonyi manókat, festett és kidíszített biciklikerekeket, hóembereket, festett adventi gyertyákat, sőt, még egy sálat viselő fa hintalovat is. A somorjai karácsonyi vásárt idén december 7-től 9-ig rendezik meg a Fő téren. A kísérő műsorban fellép majd a Simi Dance tánccsoport, a Paper Mooon Trió, a Kaptza együttes, a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola énekkara, a Samaria Klezmer Band, a Candymen Duo, valamint bemutatják a Frozen című zenés szórakoztató műsort.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?