Autó-motor

Tavaly kevesebb ember halt meg gépjárműben

Pozsony. Szlovákia azt ígéri Brüsszelnek, hogy idén még a tavalyi rekordévnél is biztonságosabbak lesznek az utak. Az eddig uniós normát, mely szerint egy évben nem lehet 305 halálos áldozatnál több az utakon, már teljesítette a szlovák rendőrség.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 7. 18:00

DEMECS PÉTER

Annak ellenére, hogy az év utolsó két hetében 14 ember halt meg közúti balesetek során, biztonsági szempontból rekordévet zártunk. A rendőrség 1966 óta készíti el évente a baleseti statisztikákat, azóta egyetlenegyszer sem sikerült 300 alá csökkenteni a karambolok során elhunyt személyek számát, csak tavaly.

2012 végéig 296 ember halt meg, a legtragikusabb évben, 1998-ban 819 halálos áldozatot követeltek a karambolok.

Az utak 2009-től évről évre biztonságosabbak. Akkor lépett hatályba az új, közúti közlekedésről szóló jogszabály, amely több radikális módosítást is bevezetett. Például községekben 60-ról 50 km/órára csökkentette a legmagasabb megengedett sebességet. Ugyanakkor jóval szigorította a közúti kihágásokért járó bírságokat, s a rendőröket arra kötelezte, hogy a balesetveszélyes útszakaszokon a megszokottnál gyakrabban tartsanak közúti ellenőrzéseket. Robert Kaliňák belügyminiszter szerint viszont a rendőrök, a mentők és a tűzoltók korszerű technikája, jobb felszerelése is hozzájárult ahhoz, hogy több ember életét sikerült megmenteni. „Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elmúlt években sok új, biztonságos útszakaszt, sztrádát és gyorsforgalmi utat sikerült átadni a forgalomnak” – fűzte hozzá a belügyminiszter. Példaként említette az R1-es gyorsforgalmi utat Nyitra és Garamnémeti között.

Nyitra Pribinával is

a legrosszabb

Bár az egész 46 kilométeres, Pribina elnevezésű útszakasz a Nyitrai kerületben található, mégis ebben a megyében történt 2011-hez képest a legtöbb halálos kimenetelű közúti baleset. 10 emberrel több halt meg a megye útjain, összesen 42 halálos áldozat volt.

Božena Bruchterová, a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője szerint erről főleg az alacsonyabb osztályú utakon történt balesetek tehetnek, főként az Érsekújvári járásban.

Az Európai Unió ismét nyomást gyakorol a tagállamokra, még biztonságosabbá kell tenni az utakat. Az új célkitűzés: 2020-ig legtöbb 172 halálos áldozat. A belügyminisztérium bízik benne, hogy ezt a határt sokkal korábban sikerül elérni. Ehhez hozzájárulhatna az objektív felelősség elve, amelynek kivitelezésére a jogszabályok már lehetőséget adnak, pénzt viszont még nem sikerült találni a kellő mennyiségű sebességmérő radar kihelyezésére.

Még nem postázzák

a bírságot

Bár tavaly nyártól objektív a felelősség a szlovák utakon, a rendőrség még a gyakorlatban nem használhatja a rendszert. Mindeddig nem tudtak elég radart venni, s azt a szoftvert sem sikerült még beszerezni, amely a szabálysértő sofőrt, vagyis a gépkocsi tulajdonosát az autó rendszáma alapján kikeresi, s automatikusan postázza neki a bírságot. „A rendszer tesztelése során egy útszakaszon két radar egy hónap leforgása alatt 20 ezer szabálysértést észlelt. A sofőrök több mint 20 százaléka túllépte az előírt sebességet” – mondta Ľubomír Ábel, az országos rendőrfőkapitány helyettese.

A radarok által bemért szabálysértőket manuálisan is kikereshetnék a rendőrség adatbázisában, ehhez viszont nincs elég alkalmazott. A legoptimistább becslések szerint a rendszer teljes mértékben csak 2015-től lesz működőképes.

A nemzeti közlekedésbiztonsági központtal sem történt előrelépés. Ennek lényege az lenne, hogy a sofőrök egy honlapon megtaláljanak minden fontos, közlekedéssel összefüggő információt. A 150 millió eurós beruházás megvalósítása viszont a vártnál sokkal lassúbb tempóban halad. A közlekedésügyi minisztérium bízik benne, hogy a projekt megvalósítására szóló tendert idén év végén vagy jövő januárban végre kiírják.

Figyelni kell

Szakértők egyetértenek abban, hogy a kedvező statisztikákhoz sokban hozzájárulnak a jobb minőségű utak, de a korszerű biztonsági rendszerekkel ellátott autók is. Egyre több olyan gépkocsi van olyan intelligens rendszerrel felszerelve, amely figyeli a forgalmat, s nem engedi, hogy a sofőr nekihajtson az előtte haladó autónak. Egy autópályán képes lelassítani az autót az előtte haladó gépkocsi gyorsaságára, vészhelyzetben teljesen le is állítja a gépkocsit, megelőzve ezáltal a karambolt. Természetesen ahhoz, hogy a rendszer megfelelően működjön, be kell tartani a szükséges követőtávolságot.

Jozef Drahovský közlekedésbiztonsági elemző díjazta, hogy a rendőrök gyakran ügyelnek a közlekedésre a balesetveszélyes szakaszokon. A forgalom sűrűsége is csökkent, hiszen igazolható, hogy a gazdasági válság idején, amikor egyre drágább az üzemanyag, ritkábban használunk autót.

Alapkövetelmény, hogy aki volán mögé ül, az teljes mértékben a közúti forgalomra összpontosítson. Kocsisorokban haladva be kell tartani a követőtávolságot, nem csak az autó elé, az autó mögé is gyakran kell nézni.

Önnek ajánljuk

Harabinnak és Kotlebának való déli, magyarlakta vidék

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Bővül a Čaputovát támogatók köre

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?