Motorolajcsere: Hogyan csináld egyedül és olcsón?

olajcsere

A motorolaj cseréje a műszakiakhoz értő autósok számára banális feladat. A kevésbé képzettek számára azonban úgy tűnhet, hogy ez egy bonyolult, nehéz és koszos munka.

Az olaj önmagában a motorban található egyik legfontosabb üzemi folyadék, ezért érdemes odafigyelni rá és időben cserélni. Ez a kenőanyag számos funkciót tölt be: kenést, hűtést, tisztítást, tömítést és nem utolsósorban korróziógátló hatása is van. Idővel azonban az olaj lebomlik és elveszíti tulajdonságait, ami határozottan rosszat tesz a hajtóegységnek, mert az így gyorsabban elhasználódik. Ezért rendszeresen cserélni kell.

Ha úgy döntött, hogy otthon cseréli ki a motorolajat, de nem 100%-ig biztos folyamatban, akkor segítségül van egy egyszerű fényképes útmutatónk. Nem nehéz, elég, ha van hozzá kedve és egy kis ideje. Nemcsak azt a pénzt takaríthatja meg, amit egy autószerelő munkájáért fizetett volna, hanem új tudásra is szert tesz. A végén talán annyira megtetszik önnek az olajcsere, hogy soha többé nem keresi fel a szervizt ilyen banális dologgal. Tehát hogyan oldhatja meg egyedül és olcsón?

Mi mindenre lesz szüksége?

Mint minden javításnál, itt sem hiányozhat az univerzális szerszámkészletet, mert autótípusoktól függően minden csavar vagy anya eltérő méretű lehet. Ezután szüksége lesz egy olajszűrő leszedőre, magára a szűrőre és természetesen az új motorolajra is. Utóbbit bármelyik autóalkatrész szaküzletben megvásárolhatja, és ha nem ismeri a pontos specifikációt, az eladók az alvázszám alapján kikeresik, melyik motorolaj és mekkora mennyiségben kell az ön autójához.

olajcsere

Mielőtt azonban nekivágna magának a cserének, vigye el autóját egy rövid útra, vagy hagyja járni a motrot néhány percig. Az olaj ugyanis a motor felmelegedésekor alapvetően megváltozik, aminek köszönhetően garantáltan a lehető legnagyobb mennyiség folyik ki belőle. Miután az egység felmelegedett, megkezdheti a motorolaj cseréjét. Először emelő segítségével megemeljük a járművet, de mivel egy régi VW Passat B5-ön cseréltünk olajat, ahol az olajteknő leeresztő csavarja az autó felemelése nélkül is nagyon könnyen hozzáférhető, így ezt nem tettük meg.

Először is lefekszünk az autó alá, és megkeressük az olajteknő leeresztő csavarját. Ehhez a konkrét autóhoz szükségünk lesz egy 19-es méretű villáskulcsra vagy hosszú dugókulcsra a csavar eltávolításához.

olajcsere

Mielőtt meglazítanánk a csavart, előkészítünk egy lavórt, benzineskannát vagy bármilyen edényt, amibe a régi olajat leereszthetjük. Ezt az ideiglenes motorolaj tartályt egy régi motorolaj flakonból készítettük, hogy ne kelljen a többször használható edény tisztításával foglalkoznunk.

olajcsere

Csak azután lazíthatjuk meg az olajteknő leeresztő csavarját, miután elkészítettük és alája helyzetük a régi olaj összegyűjtésére szolgáló edényt.

olajcsere

A régi motorolaj elkezdett kifolyni, nekünk pedig van időnk megnézni egy másik alkatrészt, amely a motor kenőrendszeréhez tartozik. Ez az alkatrész az olajszűrő, amely azonban eltérő helyeken és kivitelekben lehet a motoron. Egyes aggregátumokon csak a szűrőbetétet kell cserélni, míg másokon a teljes szűrőt. Esetünkben az utóbbi változatról van szó.

olajcsere

Az alkatrész szétszerelése előtt előkészítünk egy olajszűrő kulcsot, aminek segítégével elég könnyen szétszedhetjük. Egyes esetekben a szűrő puszta kézzel eltávolítható, ami azonban kevéssé valószínű.

A szűrő meglazítása után készítsen elő egy rongyot vagy szalvétát, hogy azzal fogja fel az olajat, amely kiszivároghat ebből az alkatrészből.

olajcsere

A következő lépés az új olajszűrő beszerelése. A tömítést azonban beszerelés előtt új motorolajjal kell bekennünk, hogy elkerüljük a törés kockázatát. Gyakran előfordul, hogy ezt az emberek elfelejtik megtenni, és ennek következtében az olaj elkezd szivárogni a tömítések közül.

olajcsere

Ha már beszereltük új szűrőt, és a régi motorolaj kifolyt, siethetünk rögzíteni a leeresztő csavart. Viszont ne nyers erővel húzzuk meg, mert a kádon megszakíthatjuk a menetet. Ha ez történne, a teljes olajteknőt ki kellene cserélnünk, vagy ha megtehetjük, a csavart magas hőmérsékletű tömítőanyaggal a menetbe kell ragasztanunk.

olajcsere

Ha mindent az eredeti állapotában szereltünk össze, akkor elkezdhetjük önteni az új motorolajat. Ennek a motornak az űrtartalma 3,8 liter, de nem pontosan ennyit teszünk bele, hanem csak 3,5 litert, mert minden csere alkalmával a régi olajból egy kis mennyiség marad a motorban. Miután leeresztettük az autót az emelőről, és vízszintes felületen van, újraindítjuk a motrot és hagyjuk kihűlni, majd megmérjük a motorolaj szintjét. Ha szükséges, akkor töltsön hozzá.

olajcsere

Mi legyen a régi olajjal?

A motorolaj veszélyes hulladék, amelyet nem szabad a normál kommunális szemét közé dobni, vagy kiönteni valahova. Vannak, akik ezt az öreg kenőanyagot kerítésfestésre vagy fűtésre használják. Azonban mindkét eset törvénybe ütközik. A régi motorolajat és szűrőt tegye félre, majd adja le egy olyan gyűjtőhelyeken, amelyeket kifejezetten az ilyen hulladékok fogadására alkalmas. Veszélyes hulladékot azonban nem gyűjtenek folyamatosan, hanem csak félévente egyszer, miközben a gyűjtőhelyeket előre meghirdetik.

(autobild.pluska.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?