Autó-motor

Ha Ford Ecosport, akkor ebben a kivitelezésben és ezzel a motorral

A tavalyi csalódás után úgy döntöttem, adok még egy esélyt a Ford Ecosportnak. Az egyliteres EcoBoost ugyanis nem nyűgözött le. Most az Ecosport ST-line változatát tettem próbára, 1,5 literes dízelmotorral. Ez ugyancsak furcsa kombinációnak tűnhet, de jól tettem, hogy az EcoSporttal nem adtam fel a harcot. Ebben a kombinációban ugyanis kifejezetten ideálisnak bizonyult.
Demecs Péter

2019. február 11. 18:30

A Ford Ecosport az ST-Line kivitelezésében sokkal mutatósabb - A szerző felvétele

A külsővel most nem akarok különösen foglalkozni, minden lényegeset már leírtam róla. Tán csak annyit jegyeznék meg, hogy az ST-line kivitelezés kifejezetten jót tett az autónak, a fekete-piros kombinációban teljesen más, sokkal mutatósabb. A csomagtér ajtajának nyitása annyira szokatlan, hogy bár már teszteltem az Ecosportot, megint kerestem pár percig, hogyan kell kinyitni az ajtót míg visszaemlékeztem, hogy a hátsó lámpába van integrálva a nyitógomb. Nem árt gondolni arra, hogy ebben a modellben a csomagtér ajtaja oldalra nyílik s nem felfelé. Több helyre lesz szükség az autó mögött, másrészt ennek köszönhetően nagyon kényelmesen lehet pakolni a 334 literes térbe.

Miért a legjobb változat?

Egyrészt a nagyon pontosan működő hatfokozatos manuális váltónak köszönhetően. Bár személy szerint az automaták híve vagyok, ebben az esetben egyáltalán nem zavart a manuális váltás, épp ellenkezőleg, kifejezetten élvezet volt sorolni az egyes sebességfokozatokat. Szubjektív benyomásom szerint a 92 kW teljesítménnyel és 300 Nm-es forgatónyomatékkal rendelkező motor dinamikája is sokkal meggyőzőbb volt, mint az egyliteres benziné. Ráadásul érezhetően jobban hangszigetelt a dízelmotor. Elindulásnál ugyan nem tudja letagadni, hogy dízelmotorról van szó, rövid idő után viszont elhallgat, s már nem ad magáról életjelet, maximum előzésnél, amikor erőteljesebben letapossuk a gázpedált. Természetesen túlzott sportos élményt ne várjanak tőle, még akkor sem, ha az autó nevében van a sport szó.

A 4x4 is megéri a pénzét

Az AWD négykerék-meghajtásnak köszönhetően a behavazott, jeges utakon is nagyobb biztonságban éreztük magunkat, az Ecosporttal még enyhébb terepre is kimerészkedhetnének.

Az összkerékhajtás egyébként jól működik, nincs szükség különböző üzemmódokra, az elektronika szükség esetén a teljesítmény felét képes a hátsó ülésekre küldeni. Ennek a vezérlésnek köszönhetően aztán a klasszikus utakon, kanyarokban is sokkal magabiztosabb az autó. Tény, hogy a futómű az ST-line kivitelezésben keményebbre van állítva, de még így is képes elnyelni az utak egyenetlenségeit. Az átlagfogyasztás nyolc liter körül mozgott, ami nem a legjobb eredmény, de talán meg tudnék vele barátkozni – azt is meg kell jegyezni, hogy egy új, alig befutott modellt teszteltem.

Van értelme

A Ford Ecosport tagadhatatlan előnye a sajátos külseje és a mérete. Ez vagy valakinek bejön, vagy nem. Olyan köpcösebb kisautó, amely a négykerék-meghajtásnak köszönhetően a jeges utakon is jól megállja a helyét. Főleg a méretéből kifolyólag fog csak egy specifikus réteget megszólítani, így valamivel nehezebb dolga lesz a piacon. Olyan embereket, akik kis, kompakt városi crossoverre vágynak. Ha pontosan tudják, mit akarnak, s figyelmesek lesznek az Ecosport összeállításánál, akkor elégedettek lesznek vele. Még akkor is, ha a négykerék-meghajtást csak ezzel a motorral lehet kombinálni, kizárólag manuális váltóval. Az ST-line kivitelezés kezdőára 25 690 euró. Az egyliteres Ecoboosttal ellátott modell alapára 14 990 euró.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?