Autó-motor
Az előző változathoz képest az aktuális X3 kívül és belül egyaránt megnőtt - Képarchívum

BMW X3: mi szem-szájnak ingere

Demecs Péter

2018. április 9. 18:54

Jelentős változáson esett át a BMW kompakt SUV modelljének aktuális, harmadik kiadása. A legszembetűnőbb a méretbeli változás, még akkor is, ha a legérdekesebb újdonságokat az új technológiák jelentik. Az X3 gazdagon felszerelt változatát teszteltük.

Lassan húsz éve lesz annak, hogy a bajor gyártó nekilátott az X sorozat gyártásának. A modellcsalád első képviselője az X5-ös volt, amelyet 1999-ben kezdtek gyártani, 2003-ban követte a BMW második SUV-je, a kisebb X3.

Tényleg X3?

Azóta jelentős technológiai változásokon esett át, s az aktuális modell méreteiben már túlszárnyalja az eredeti X5-öt, kivéve az autó magasságát. A járgány 4,7 méter hosszú és 1,8 méter széles. Ezek a méretek az utastérben, a volán mögött ülve még feltűnőbbek; a motorház megdagadt, mint a kelt tészta, s úgy tűnik, mintha nem lenne se hossza, se vége. Aki az X3 előző generációihoz volt szokva, annak hatalmas meglepetés lesz az aktuális. Az utastérben számos rakodóhelyet találnak, nagyobb flakonok az autó mind a négy ajtajában elférnek. Ugyanúgy a csomagtér sem okozhat csalódást, alapban 550 literes, a hátsó ülések lehajtása után pedig 1600 literre bővül a tér.

Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy ha bekötött szemmel beültettek volna az autóba, akkor csak az utastér alapján egyből rávágtam volna, hogy X3-ban ülök. Ahhoz képest, milyen kategóriába tartozik az autó, nagyon is sok luxuselemet tartalmaz. A felhasznált anyagok rendkívül jó minőségűek, az egyetlen dolog, ami kissé zavart, az ülések kárpitozása volt, valahogy nem jött be ez a se nem barna, se nem piros szín.

BMW X3 xDrive20d

Hengerűrtartalom 1995 cm3

Teljesítmény 140 kW (190 LE)/4000 fordulatnál

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 4708/1891/1676

Forgatónyomaték 400 Nm/1750–2500 fordulatnál

Váltó 8-fokozatos automata

Gyorsulás (0–100 km/ó) 8 mp

Fogyasztás 5,4 l/100 km

A modell alapára 46 150 euró

A tesztelt változat alapára 53 900 euró

A tesztelt modell ára 75 885 euró

Modern technológiák

Akik az X3 méretei miatt félnének parkolni vele, azoknak a BMW hatalmas segítséget nyújt a piac legkorszerűbb parkolóasszisztensének formájában. Az X3 aktuális modelljét modern technológiákkal pakolták tele, egy részük inkább csak arra jó, hogy csávó legyen a tulaj, többségüknek viszont gyakorlati hasznát veszi az ember. Ez utóbbi kategóriába tartozik a parkolóasszisztens. A sebességváltó melletti gomb benyomásával tudjuk aktiválni, ezt követően elég az irányjelzővel az autó tudtára adni, melyik oldalon szeretnénk beparkolni, s ettől a perctől kezdve a rendszer kezdi bemérni a beparkolásra alkalmas helyet. Amint megtalálta, elég megállni, s az autó teljesen önállóan beparkol, nem kell foglalkoznunk a fékezéssel, sorolással vagy bármi mással, az X3 tényleg biztonságosan és magabiztosan tud parkolni.

A rendszer még egy nagyon ügyes segédeszközt kínál a parkoláshoz. Az autót körbevevő kameráknak köszönhetően a képernyőre vetíti a gépkocsi környékét, ehhez párosítja az X3 3D modelljét, aminek köszönhetően úgy figyelhetjük a parkolásunkat, mintha az utcán állnánk. Egyes funkciókat kézmozdulatokkal is kezelhetünk anélkül, hogy bármihez hozzányúlnánk. Például parkolásnál az egyes kamerák látószögét egyszerűen módosíthatjuk azzal, hogy a levegőben megfogjuk az autót és elfordítjuk. Ugyanígy mozdulatokkal fogadhatunk hívást vagy kezelhetjük a rádió hangerősségét.

A rendkívül látványos technikai újdonságok közé tartozik a miniatűr okostelefonra emlékeztető kulcs. Az érintőképernyőjének köszönhetően számos funkciót ellenőrizhetünk távolból, például megnézhetjük, hogy bezártuk-e az autót, nem felejtettük-e nyitva az ablakokat, mennyi kilométerre elég üzemanyag van még a tartályban, s ha kell, a kulcson keresztül beállíthatjuk, mikor fogunk elindulni, s az autót előre kifűthetjük vagy hűthetjük. A hetes sorozat modelljeit ezzel a kulccsal beparkolhatjuk, az X3-ból ezt a technológiát kihagyták.

Élmény vezetni

Az X3 nem okoz csalódást azoknak, akik szeretnek vezetni. A motorházba a leggyengébb és az üzemanyagot leginkább spóroló négyhengeres dízeles erőforrás került. A 190 lóerő (140 kW) és 400 Nm-es forgatónyomaték igazán kellő dinamikát biztosít az autónak, az xDrive meghajtásnak köszönhetően pedig elég lehetőség marad a bolondozásra. Nekem nagyon kellemes meglepetést szerzett, nem gondoltam volna, hogy a dinamikusabb, sportosabb vezetésnél ennyire magabiztos lesz az úton és főleg az élesebb kanyarokban. Tömören összefoglalva: az X3 tényleg olyan SUV, amelyet élmény vezetni, s amely a számtalan korszerű technológiának köszönhetően érdekesebbé teszi a volán mögött eltöltött időt.

Önnek ajánljuk