2015-től vezetik be az e-matricákat

<p>Pozsony. Alig két év múlva a klasszikus, öntapadós sztrádamatricákat elektronikus matricák váltják fel Szlovákiában. Az autópálya-matricák használatáról szóló törvény 2015. január 1-jétől számol az új rendszer bevezetésével, a jogszabályt már a kormány is elfogadta.</p>

DEMECS PÉTER

Jelenleg a 3,5 tonnánál nehezebb gépkocsik szélvédőjére a fizetett útszakaszokon, sztrádákon és első osztályú utakon papírmatricákat kell ragasztani. Ezeket 1996-ban vezették be. A közlekedésügyi minisztérium szerint viszont a rendszer jelenleg már elöregedett s túl költséges, ráadásul számos problémával jár.

Korszerűsíteni akarják

a rendszert

A szélvédőre ragasztott matricák ellenőrzése bonyolult, a sofőrt le kell állítani, hogy a rendőr megnézze, érvényes-e a matrica vagy sem. Ilyenkor az egyenruhások kénytelenek lelassítani a forgalmat, ami nemegyszer forgalmi dugókat okoz. Az e-matricákat, ugyanúgy mint Magyarországon, kamerák segítségével ellenőriznék a gépjármű rendszáma alapján. A papírmatricák további hátránya, hogy gyártásuk és terjesztésük korlátozott, eltulajdonításukra és hamisításukra is volt már példa.

„A harmadik évezredben élünk, s tekintettel a technika adta lehetőségekre, aránylag primitív módszer manapság a szélvédőre ragasztani a levonókat. Ezen a téren is korszerűsíteni szeretnénk” – nyilatkozta Ján Počiatek közlekedésügyi miniszter. Véleménye szerint a sofőröknek is több előnyt jelent az e-matrica, sokkal egyszerűbben hozzájuthatnak majd, többé ugyanis nem fordulhat elő, hogy egy eladóhelyen elfogynak a matricák. „Az államnak is megtakarítást hoz a rendszer, hiszen a matricák nyomtatása és terjesztése rendkívül költséges. Ugyanakkor sokkal kisebb esély lesz a matricák hamisítására” – állítja a miniszter.

A matricák érvényessége nem változik

A kamionoktól eltérően a személyautók nem a megtett táv alapján fizetnek majd díjat, hanem konkrét időre, tehát ugyanúgy, mint eddig. A továbbiakban is tíznapos, egy hónapos és egyéves e-matricákat lehet majd vásárolni. A rendszer előnye, hogy az e-matricát a benzinkutakon kívül interneten vagy okostelefonon keresztül is meg lehet venni. Ennek köszönhetően többé nem fordul majd elő, hogy valamelyik benzinkúton elfogynának a matricák, az alkalmazottak ugyanis csak bejegyzik a rendszerbe az autó adatait. Ráadásul kiküszöbölhetők lesznek azok az esetek, amikor a matricákat gyengén ragasztották fel a szélvédőre, hogy több autón is használhassák.

Az e-matricák használatának ellenőrzése is egyszerűbb lesz, erre az objektív felelősség elve ad lehetőséget. Azok a kamerák és radarok, amelyek az előírt sebesség betartásának ellenőrzésére szolgálnak, alkalmasak lesznek arra is, hogy a fizetett útszakaszokon az e-matricák használatát is ellenőrizzék. A rendszám alapján kikeresik a rendszerben, hogy az adott autóra vásároltak-e matricát vagy sem.

Az e-matrica megvásárlásakor betáplálják, mely országban regisztrálták az adott autót, megadják a rendszámát az autó típusát és azt, mettől meddig érvényes az e-matrica. Az egész rendszer 5 éven át tartó üzemeltetése körülbelül 15 millió euróba kerül, a minisztérium viszont az eddiginél magasabb bevételben is bízik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?