Régió

Áldatlan állapotok az ógyallai állatfarmon – a város lépni próbál

Ógyalla | Helyi lakosok petícióval tiltakoztak egy állattenyésztéssel foglalkozó csoport ellen, mivel a telephelyen szerintük áldatlan állapotok uralkodnak. Ógyalla általános érvényű rendeletben próbálja meg majd szabályozni az állattatartást a város területén, ám jogilag korántsem egyszerű kezelni ezeket az eseteket.
author
Vataščin Péter

2022. július 5. 16:00

Ógyalla
A Kertek alja utca lakóit régóta zavarja a telephely (kép: Google Street View)

Az ógyallai képviselő-testület 39. ülésén került napirendre az a petíció, amit még május elején jutattak el a tiltakozó lakosok a Városi Hivatalnak. A három tucatnyi aláíró kifogásolta, hogy a Kertek alja utcában található egyik magánháznál egy csoport nem megfelelő körülmények között tart eladásra haszonállatokat, főként lovakat. Elsősorban a bűzre panaszkodtak, de emellett kifogásolták a telephely környékén elszaporodot patkányokat, egyben a betegségek terjedésétől, s az udvarból ki-be mászkáló kutyáktól is tartanak. Állításuk szerint az ingatlan tulajdonosa elutasítja a helyzet rendezését. Az aláírók ezzel kapcsolatban az állampolgárok alkotmányban garantált jogainak megsértésére hivatkoztak.

Ógyalla

Petíciós körút

Hogy mi történt az ügyben az elmúlt két hónapban, arról Dobi Róbert, a Városi Hivatal Közigazgatási Osztályának vezetője adott tájékoztatást. Az aláírt íveket először a polgármesternek és a képviselőknek címezték a polgárok. A petíció végül átkerült a komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelethez (RVPS), amely helyszíni ellenőrzést tartott. Kiderült, hivatalosan bejegyzett farmon tartják a lovakat, ugyanakkor beoltatlan és chip nélküli állatokat is találtak. Ezt követően karantén alá helyezték a telephelyet, amelyet a tenyésztők az ellenőrzés előtt egyébként rendbe tettek. Néhány nap múlva azonban újabb lovak jelentek meg a telephelyen, s ezt követően Peter Závodský polgármester értesítette a RVPS-t, akik megállapították a karantén megsértését, majd ezért büntetést szabtak ki. Ezután a petíció ismét visszakerült a városhoz.

Nehéz fogást találni

A Városi Hivatalban már mérlegelték egy általános érvényű rendelet kidolgozását, amelyre már Szlovákia-szerte voltak hasonló próbálkozások. A gondot azonban az jelenti, hogy az önkormányzatok nem tilthatják meg az állattenyésztést, a precedensek alapján ezek a lépések alkotmányellenesek. A város ezután a kormányhivatalnak is elküldte a petíciót, ahonnan végül ismét visszakerült az önkormányzathoz. Dobi Róbert elmondta, azt tanácsolták a lakosoknak, hogy próbálják bírósági útra vinni az ügyüket.

A képviselőket láthatóan nem hagyta hidegen az ügy. Štefan Pupák megkérdezte Dobitól, van-e jó példa Szlovákiában egy olyan általános rendeletre, amely mégis szabályozni tudja a hasonló eseteket. Az osztályvezető kifejtette, több önkormányzat is próbálkozott már ezzel, ám a szigorúbb szabályozásokat végül el kellett vetniük, mivel azok alkotmányellenesnek minősülnek. Mindössze azt lehet megszabni, hogy az állattenyésztésre szolgáló adott építmény mekkora távolságban lehet a szomszédtól és az utcavonaltól.

Ľuboš Tužinčin képviselő felvetette, hogy az RVPS-nek lehet arra jogosultsága, hogy bezárja a telephelyet – ehhez csupán csak az kell, hogy a megfelelő információk birtokában végezzék el az ellenőrzést – vagyis ne akkor, amikor az állattenyésztők előre tudnak erről. Peter Závodský emlékeztetett, a második ellenőrzés az ő közbejárására történt, és az RVPS kilátásba helyezte a tenyésztőknek, hogy akár el is veszthetik az engedélyt.

Štefan Pupák képviselői javaslatára a testület végül úgy döntött, a Városi Hivatal mégis nekifog egy általános érvényű rendelet kidolgozásának – noha Dobi Róbert figyelmeztetett, az csak azt szabályozhatja, amit a törvény megenged, ami viszont csak egy minimális mozgásteret jelent.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dd

Gitáros-énekes lány nyerte a tehetségkutatót

Peter Visolajský

Megegyezett a kormány az orvosszakszervezettel

Bolemant Lilla

Nagy utat kell még bejárnunk

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

komposzt

Kötelesek vagyunk tűrni a bűzt?

Vb-2022 – Franciaország–Dánia 2–1
Frissítve

Vb-2022 – Mbappé duplájával legyőzték a dánokat és továbbjutottak a címvédő franciák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.