Agro

Szárnyas „vámszedők” a szőlőben

Ha már képesek voltunk megvédeni az idei lisztharmatos évben a szőlőnket a betegségtől, nem marad más, mint leszüretelni. Csak meg ne előzzenek minket a szárnyas vámszedők a seregélyek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. július 22. 09:26

szőlő

A seregély védett madár, mert rengeteg kártevőt (hernyók, legyek stb.) elpusztít a fészkelés idején. Az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős állatfajnak minősül, emiatt gyérítésére akkor kerülhet sor, ha az okszerű mezőgazdasági termelés érdekében az nem sért természetvédelmi érdeket. Egy-egy seregélycsapat látogatása több tíz kilós veszteséget is okozhat a szőlőtermesztőknek, ezért az érés időszakában riasztással védekezünk ellenük. Legtöbben hanghatású riasztást, mindenféle madárhangokat illetve gáz durrogókat használnak elég jó sikerrel.

Vannak egyéb próbálkozások, mint a klasszikus megoldás, amikor madárijesztőkkel, műmadarakkal (sas, varjú, bagoly) próbáljuk elriasztani a seregélyeket. Sajnos ezek legtöbbször csak részlegesen, és átmenetileg válnak be. Mivel a seregélyek nagyon okosak, és a legkisebb rést is megtalálják a szőlőhálón, a szalagoktól és a ragadozószemtől sem riadnak meg. A lövéstől vagy a hangágyútól is csak átmenetileg rettennek el, mert egy idő után rájönnek, hogy nem éri őket baj a durranást követően. Tartósan leginkább a fizikai tárgyak (pl. traktor), vagy az aktív mozgás tarthatják távol őket. A legújabb megoldások közül említést érdemel egy olyan speciális sas utánzat, amelyet a francia szőlőtermelők használtak először. A Scarybird névre halgató műsas titka az állandó mozgás. Ettől megriadnak és elhagyják a területet. Sem zajjal, sem zavaró látvánnyal nem jár, így nem jelent veszélyt a madarak testi épségére sem.

b

A Scarybird szíve a Madárragadozó (Sas, Sólyom), amely mindig változtatja repülését (sebesség, magasság) a bot tetején. A legkisebb szellő esetén is (kevesebb, mint 2 km/ó) felszáll és véletlenszerűen repül. Utánozza egy ragadozó, például egerésző ölyv, sólyom, sas vadász siklását, megfélemlíti a kártevőket, ezáltal védi a növényeinket, gyümölcsfákat, kis kertet, és főleg a szőlőnket. Összehasonlítva egy rögzített madárijesztővel a mozgó SCARYBIRD kísértetjárta eszköz véletlenszerűen repül, így a kártevő madarak nem használják ki annak jelenlétét, mert vadászó ragadozónak tartják. Az tartó bot 6 méteres magassága a madarak hatékony megijesztésének minimális magassága a természetben.

A mozgó „műsas”, ami egy nagyon hosszú, rugalmas rúdra erősített ragadozómadár-figura, amit a legkisebb szellő is mozgásba hoz. A ragadozó sziluettje az eddigi tapasztalatok szerint 4-5 hektárról tartja távol a termést dézsmáló kisebb madarakat. Tavaly, miután kirakták a riasztó SCARYBIRD-t a kürti szőlőültetvényeken, 10 percen belül eltűntek a seregélyek. Nagyon nagy dolog, hogy ez a száz eurós tételű beruházás ilyen megbízhatóan távol tartja a seregélyeket. Az a legfontosabb, hogy jó magasra, kisebb növényeknél 6 méterrel a föld fölé kell elhelyezni. Szőlőben inkább a 9 méteres rúdat használva sikeres. Szükség szerint át lehet vinni a következő veszélyeztetett ültetvénybe.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz)

www.biotomal.sk

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Roman Mikulec

Elbukott a Smer indítványa, nem sikerült leváltani Mikulecet

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

újvári hokisok

Majoross: „Gyorsabb, energikusabb, éhesebb a csapat”

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.