Agro

Precíziós gazdálkodás az állattenyésztésben

A precíziós gazdálkodás az utóbbi években terjedt el, de a valódi tartalma nem mindenki számára ismert.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. szeptember 30. 12:43

tejtermelés

Ennek a gazdálkodási módnak négy alapvető szabálya van:

1. right amount – megfelelő mennyiség

2. right proportion – megfelelő arány

3. right form – megfelelő forma

4. right time – megfelelő idő

Fő jellemzői, hogy a gazdálkodó a termelés minden szakaszában modern technológiákat, műszaki, informatikai és digitális eszközöket használ. Az Európai Parlament is szorgalmazza a gazdálkodók körében az új technológiák kihasználását a gyakorlatban. Segítségükkel ugyanis növelhető a termelékenység és a termelés biztonsága. A gazdák időt és pénzt spórolhatnak meg, jövedelmezőbb és hatékonyabb a gazdálkodás, ráadásul a környezetvédelmi elvárásokat is maximálisan a szem előtt tartják.

A smart farming, vagyis az okos, értelmes gazdálkodás a növénytermesztés után mára az állattartásban is teret hódított. Legfőbb célja az, hogy jó minőségű, biztonságos élelmiszert állítson elő úgy, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat – pl. takarmány, víz, energia stb. – a lehető leghatékonyabban használja fel. Az állattenyésztésben a gazdák a legfejlettebb technológiákat használják. Olyan tartási, takarmányozási és menedzsment rendszer alakítanak ki, amelyek a nagy létszámú telepeken is lehetővé teszik az állatok egyedi gondozását, az esetleges problémák korai felismerését és megoldását.

 

Ágazatok, eszközök

A precíziós technológiáknak az intenzív állati termék előállításban, elsősorban a tejelőtehén-, a sertés- és baromfitartásban van létjogosultságuk. A modern gazdálkodási rendszerek alkalmazása biztosítja, hogy az állatok elérik és a termelés végéig megtartják a genetikai képességeiknek megfelelő termelési szintet. Az állategészségügyi problémák, a különböző betegségek már nagyon korai szakaszban felismerhetők mind a csoportban, mind egy-egy állat esetében, ezáltal jelentősen csökkenhető a gyógyszerfelhasználás.

Erre egyik példa a hazai állattenyésztésben a drencskészítmények használata. A drencselés, azaz ellés utáni, szájon át alkalmazott itatásos kezelés, napi rutinná vált a tejelő tehenészetekben. Közvetlenül ellés után a drencskészítmény itatása pozitívan befolyásolja a bendőműködést, javítja a tehenek takarmányfelvételét. Olyan hatóanyagokat is (szénhidrátok, glicerin, propilénglikol, élesztők, vitaminok, ásványi anyagok) tartalmaznak, amelyek gátolják a tehén energiahiányos állapotának kialakulását, és segítik a tejtermelés beindulását, megakadályozzák a zsírmáj szindróma kialakulását, stb.

 

Adatok és visszacsatolás

A precíziós állattartás egyik alapja a folyamatos adatgyűjtés szenzorok és informatikai eszközök segítségével, mint például: aktuális takarmányfelvétel, testtömeg, hőmérséklet, páratartalom, állatok viselkedése, testhőmérséklete, hangja, aktivitása, stb. Az összegyűjtött információ feldolgozásra kerül, és szükség esetén közvetlen visszacsatolással változtat a technológiai elemeken (hőmérséklet, világítás, takarmánykiosztás szabályozása).

 

Az állatok azonosítása

Ez teszi lehetővé, hogy a nagy telepeken is nyomon követhető az állatok teljesítménye.

Az állatjelölésnek az évek során három különböző iránya fejlődött ki:

* a kereskedelemben a kísérőlevél

* a tenyésztésben és a lósportban az optikai jelölés (fülszám, sütővas)

* az automatizált technológiai műveleteknél az elektronikus azonosítási módszerek, az állatok egyedi, elektronikus jelölése, melyhez bőr alá bejuttatott chip szükséges. A chip segítségével beazonosítható az állat, és a róla gyűjtött információ akár külön is kezelhető. A begyűjtött információk segítik az állat igényeinek kielégítését, és hatékonyabbá teszik a termelést.

 

Precíz élőtömeg-mérés

Az állatok tömegének rendszeres mérése az adásvétel és a takarmánymennyiség optimalizálása miatt is szükséges. A mérésre hagyományosan mechanikus mérleget használunk, de a nagyüzemi állattartásban a csoportos elhelyezés megnehezíti az állatok egyedi mérlegelését. Az állatok nem szívesen mennek be a ketrecbe, vagy állnak rá a mérlegre. Az élőtömeg-mérést nehezíti, az is, ha az állat közben mozog – ilyenkor a mechanikus mérlegek kezelhetetlenek és pontatlanok. A precíziós állattartásban a mikroszámítógépek elterjedésével a számítógépes program a felvett képek elemzésével képes nagy pontossággal felbecsülni a testátmérőből és -hosszúságból az állat tömegét az ember beavatkozása nélkül. Az ideális értékeléshez az állat 1–3 másodpercet tölt a mérlegen.

A mérés megoldható az önbefogó mérlegekkel is. A technológiai mérés hitelesített mérleggel történik, ezt rendszerint az itató vagy etető előtt helyezik el, illetve az áthajtásos folyosón, ahol egyes sorban mozognak az állatok. A gyarapodás, az egészség és a tényleges takarmányfelvétel változása a sorozatmérésekkel nagy biztonsággal értékelhető.

 

Takarmányozás

A precíziós takarmányozás célja, hogy az állat szükségletét a legpontosabban elégítse ki. A növekedési modellek segítenek a takarmányreceptúrák összeállításában, ügyelve a keverék optimális összetételére, a táplálóanyag-tartalomra és a takarékos költségráfordításra.

A fázisos takarmányozás már régóta alkalmazott módszer (a hagyományos tartásban 2–3 fázis terjedt el), a precíziós gazdálkodásban akár 10 fázist is alkalmazhatunk. Köztudott, hogy a takarmányváltás megviseli az állatokat, viszont ha több szakaszra bontjuk a hizlalási időszakot, kisebbek a különbségek az egyes fázisokban etetett takarmányok táplálóanyag-tartalmában, tehát könnyen hozzászokik az állat. Az abrakkeverék akár naponta változtatható a specifikus takarmánykeverő és kiosztó berendezéssel.

 

Mérések és feldolgozásuk

A precíziós technológiát alkalmazó telepeken az állatok takarmányfelvételét egyedileg is mérni lehet, és az adatfeldolgozás eredménye azonnal mutatja, ha az állat teljesítménye visszaesett. A tejelő állomány precíziós takarmányozása megköveteli a tejmennyiség pontos ismeretét. Erre tejmérőket és állatazonosító elektronikus módszereket használnak.

Az állatok élettani állapota fiziológiai mérésekkel határozható meg. Az állat aktivitása mozgásérzékelővel, lépésszámlálóval mérhető. Az állat pulzusszáma az ivarzásra, esetenként a lázzal járó betegségekre vonatkozóan nyújt információt. A testhőmérséklet mérése és annak változása az egyik legbiztosabb módszer az ivarzás időpontjának és az állategészségügyi problémák többségének (pl. tőgygyulladás) a megállapítására.

Az ultrahangos fiziológiai mérések alapján a vemhességvizsgálatnál megállapítható a magzat változó mérete és helyzete, egészségi állapota és az esetleges rendellenességek is stb.

A precíziós technológiák alkalmazásával rengeteg információt gyűjthető az állatról és környezetéről, melyek segítenek az állat igényeinek kielégítésében, és elősegítik a fenntartható élelmiszer-termelést és a hatékony állattartást.

Gáspár Julianna állattenyésztő

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Klus

Idén a Covid-igazolvány mentheti meg a turizmust

Népszámlálás: továbbra sincs közös magyar álláspont

Népszámlálás: továbbra sincs közös magyar álláspont

mezőgazdasors

A szélsőséges időjárás miatt aggódnak a bodrogközi és az Ung-vidéki gazdák

koronavírus könyvtár

Január 27-én kinyithatnak a könyvtárak

Ma Rainey: A blues nagyasszonya

Melankolikus ballada a rasszizmusról

MMA

MMA: McGregor vs. Poirier

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.