Agro

Nő a kereslet a sörárpa iránt

Mojmírovce | Megéri sörárpát termeszteni – állítják azok a szakemberek, akik a Limagrain Central Europe Cereals januári szakmai szemináriumán részt vettek Mojmírovcén.
Czigler Mónika

2019. február 19. 10:04

A felvétel illusztráció

Az első előadó, Ing. Tomáš Ševčík, a Heineken malátagyárának menedzsere elmondta, annak ellenére, hogy növekszik a sör és a sörárpa iránti kereslet, valamint nő a sörárpa felvásárlási ára, Szlovákiában csökken annak termőterülete. A Heineken Szlovákiában 1,8 millió hektoliter sört állít elő, piaci részesedése a sör eladásában 42%-os. Éves szinten 111 000 tonna malátát dolgoz fel, ehhez évente 139 500 tonna sörárpára van szüksége.

Szlovákiában jelenleg 7 malátagyár van, a termelés 2014 óta folyamatosan nő, 2017-ben meghaladta a 243 000 tonnát. Ennek 87%-a exportra ment, a maradék 13% elegendő volt a hazai piac lefedésére.

A malátagyártók néhány fajtát különösen preferálnak, így például a kétsoros tavaszi sörárpák közül az Overture, a Kango, az Odyssey, a Sunshine, a Soulmate, a kétsoros őszi sörárpák közül pedig ez a Wintmalt és a KWS Scala. Elfogadható még számukra a Malz, a Sebastian, a Laudis 550, a KWS Irina a tavaszi fajták közül, az őszieket illetően pedig a Casanova és a Malwinta. Jelenleg kísérleti stádiumban van a Tango és az Esma.

Tomáš Šavčík szavait, miszerint a kereslet továbbra is nőni fog a sörárpa iránt, megerősítette Ing. Štefan Krupa, a Plzeňský Prazdroj Slovensko, a.s. felvásárlási specialistája is. Hozzátette, mivel a régebbi fajták minősége kezd romlani, ezért kezdték tesztelni az újabb fajtákat.

A malátagyártó cégek képviselőit követően Ing. Radim Korhoň, az LCEC sörárpa nemesítésével foglalkozó szakembere ecsetelte a cég által kínált legjobb sörárpafajtákat. Elsőként az Overture tavaszi árpáról szólt, amelyből nagyon jó malátaminőséget lehet nyerni, a fajta legmagasabb árpamaláta-kivonata 83,9%, a legmagasabb erjedési foka pedig 82,7 %. Előnye még, hogy alacsony a bétaglükán szintje.

Nagyon ígéretes fajtának mutatkozik a Tango, amely nemcsak a kísérletek során, hanem a gyakorlatban is jól bizonyított, és úgy tűnik, a malátagyártók is elégedettek lesznek az új fajtával. Ezért fontos biztosítani számára a lehető legnagyobb termelői és szaporító területet.

A Kangoo még mindig a legnagyobb területen termesztett sörárpa, amelyet exportálnak is. A Laudis 550 szintén kiemelt sörárpafajta, amely iránt növekszik a kereslet a feldolgozók részéről. A Malz tavaly a harmadik legnagyobb területen termesztett sörárpa volt Szlovákiában, amelyet exportra is termesztenek. Az Odyssey iránt is nő a kereslet Szlovákiában, nem véletlenül, hiszen magas a hozama és a maláta minősége.

A nap folyamán még bemutatták a cég további terményeinek portfólióját, majd a Yara képviselői is ismertették készítményeik előnyeit.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?