Agro

Nő a kereslet a sörárpa iránt

Mojmírovce | Megéri sörárpát termeszteni – állítják azok a szakemberek, akik a Limagrain Central Europe Cereals januári szakmai szemináriumán részt vettek Mojmírovcén.
Czigler Mónika

2019. február 19. 10:04

sör
A felvétel illusztráció

Az első előadó, Ing. Tomáš Ševčík, a Heineken malátagyárának menedzsere elmondta, annak ellenére, hogy növekszik a sör és a sörárpa iránti kereslet, valamint nő a sörárpa felvásárlási ára, Szlovákiában csökken annak termőterülete. A Heineken Szlovákiában 1,8 millió hektoliter sört állít elő, piaci részesedése a sör eladásában 42%-os. Éves szinten 111 000 tonna malátát dolgoz fel, ehhez évente 139 500 tonna sörárpára van szüksége.

Szlovákiában jelenleg 7 malátagyár van, a termelés 2014 óta folyamatosan nő, 2017-ben meghaladta a 243 000 tonnát. Ennek 87%-a exportra ment, a maradék 13% elegendő volt a hazai piac lefedésére.

A malátagyártók néhány fajtát különösen preferálnak, így például a kétsoros tavaszi sörárpák közül az Overture, a Kango, az Odyssey, a Sunshine, a Soulmate, a kétsoros őszi sörárpák közül pedig ez a Wintmalt és a KWS Scala. Elfogadható még számukra a Malz, a Sebastian, a Laudis 550, a KWS Irina a tavaszi fajták közül, az őszieket illetően pedig a Casanova és a Malwinta. Jelenleg kísérleti stádiumban van a Tango és az Esma.

Tomáš Šavčík szavait, miszerint a kereslet továbbra is nőni fog a sörárpa iránt, megerősítette Ing. Štefan Krupa, a Plzeňský Prazdroj Slovensko, a.s. felvásárlási specialistája is. Hozzátette, mivel a régebbi fajták minősége kezd romlani, ezért kezdték tesztelni az újabb fajtákat.

A malátagyártó cégek képviselőit követően Ing. Radim Korhoň, az LCEC sörárpa nemesítésével foglalkozó szakembere ecsetelte a cég által kínált legjobb sörárpafajtákat. Elsőként az Overture tavaszi árpáról szólt, amelyből nagyon jó malátaminőséget lehet nyerni, a fajta legmagasabb árpamaláta-kivonata 83,9%, a legmagasabb erjedési foka pedig 82,7 %. Előnye még, hogy alacsony a bétaglükán szintje.

Nagyon ígéretes fajtának mutatkozik a Tango, amely nemcsak a kísérletek során, hanem a gyakorlatban is jól bizonyított, és úgy tűnik, a malátagyártók is elégedettek lesznek az új fajtával. Ezért fontos biztosítani számára a lehető legnagyobb termelői és szaporító területet.

A Kangoo még mindig a legnagyobb területen termesztett sörárpa, amelyet exportálnak is. A Laudis 550 szintén kiemelt sörárpafajta, amely iránt növekszik a kereslet a feldolgozók részéről. A Malz tavaly a harmadik legnagyobb területen termesztett sörárpa volt Szlovákiában, amelyet exportra is termesztenek. Az Odyssey iránt is nő a kereslet Szlovákiában, nem véletlenül, hiszen magas a hozama és a maláta minősége.

A nap folyamán még bemutatták a cég további terményeinek portfólióját, majd a Yara képviselői is ismertették készítményeik előnyeit.

Czigler Mónika

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok k

A képviselők elégedettek, az egészségügyi dolgozók tiltakoznak

Richard Sulík

Az OĽaNO felszólította az SaS-t, hogy ne blokkolja tovább a parlamenti ülést

Dušan Dědeček

A gázoló ügyvédje emlékeztet: a bíró nem Dědeček bűnösségéről vagy ártatlanságáról döntött

részeg sofőr k

Részeg sofőrt üldöztek Dunaszerdahelyen, a férfi megpróbált elmenekülni a rendőrök elől

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós

Vizsgálati fogságba kerül az édesanyát gyerekeivel elgázoló részeg sofőr

temető k

Érsekújvár: A temetésen jött rá, hogy a koporsóban nem az elhunyt édesapja, hanem valaki más fekszik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.