Agro

Nem okozott csalódást a LEMKEN az Agritechnikán

Tavaly is megszervezték Németországban a legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítást, amelyen számos olyan cég is jelen volt innovációival, amelyeknek megtalálható Szlovákiában is képviselete.
Czigler Mónika

2020. január 14. 15:34

lemken

Az egyik ilyen a LEMKEN mezőgazdasági gépgyártó, amely már 1986-tól jelen van a szlovákiai piacon. A vállalatot még 1780-ban alapította Wilhelmus Lemken. Jelenleg a talajmunkákat végző és a növényvédelmet biztosító gépeket kínálja a gazdáknak. Szlovákiában és Csehországban jelenleg több ezer gép dolgozik a földeken.

A cég sikere abban is keresendő, hogy mindig képes a megújulásra, illetve olyan munkaeszközöket kínál a gazdáknak, amelyek teljes mértékben igazodnak az elvárásaikhoz. Innovációival és progresszív megoldásaival igyekszik megkönnyíteni a gazdák munkáját, mindeközben minőségi alapanyagokból készíti el gépeit. Az idei hannoveri kiállításon ismét nem okozott csalódást a gazdáknak a LEMKEN.

Már műtrágyaszórót is a LEMKEN-től

A legnagyobb újdonság, amit a LEMKEN az Agritechnikán hivatalosan is bemutatott, annak az együttműködésnek köszönhető, amelyet Nicola Lemken, a német Lemken GmbH. tulajdonosa és Julien Burel von Sulky, a francia Sulky cég tulajdonosa írt alá röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépek, gépcsaládok forgalmazására. A LEMKEN 3 függesztett műtrágyaszórót illesztett be portfóliójába, a SPICA, TAURI és a POLARIS névre keresztelt gépeket. Ezek közül a POLARIS a legnagyobb a 4000 literes térfogatával, és 50 méteres munkaszélességével, amelynél megoldott az egyes szekciók egymástól független vezérlése az ECONOV rendszer segítségével. A POLARIS esetében a műtrágya zsákjáról beolvasható a QR-kód, amelynek köszönhetően műtrágya típusának megfelelően kalibrálja az adagot a gép.

Tauri esetében az Ecobord lapátok segítségével a táblaszélek jól követhetők, ezáltal megfelelően betarthatók a környezetvédelmi előírások. A Tribord 2D elektronikus határszóróval felszerelt változatok a vezetőfülkéből átállíthatók teljes szélességű vagy határszóró üzemmódba.

A SPICA is ott volt az Agritechnikán, ez a legkisebb, 24 m munkaszélességű, 900–1200 literes térfogatú műtrágyaszóró, amely a kisgazdáknak nyújt segítséget. A Fertiway rendszerrel a szórásszélesség gyorsan és pontosan szabályozható.

Növényvédelem gépekkel

A mezőgazdászoknak az elkövetkező időszakban meg kell küzdeniük azzal a problémával, amit az Európai Unió a növényvédelmi szerek, illetve hatóanyagok folyamatos visszaszorításával okoz. Ezen a téren a hibrid talajmegmunkáló gép, a Koralin jelenthet megoldást, amely mintegy 2 cm mélységben dolgozza meg a talajt. Ez a gép két sor tányérból áll, amelyek konkáv módon vannak elhelyezve. Ez biztosítja a talaj lazítását és a növénymaradványok vágását. Ezzel a megoldással megakadályozható a következő munkafolyamatok eltömődése. A tányérok eltávolíthatók, és megmaradhatnak a kapás megoldások a felszíni talajműveléshez. A KORALIN 6,6, 8,4 és 12,5 méteres munkaszélességben lesz kapható. Jó hír, hogy aki KARAT talajmegmunkáló gépekkel rendelkezik, annak nem kell majd az egész gépet lecserélnie, elég beszerezni hozzá azokat a kapákat, amelyeket a KORALIN-hoz gyártottak.

Szintén a növényvédelemben alkalmazható az ORION, amely jövőre az ALBATROST helyettesíti majd. Ez az oldalra csukható, alumínium szórókerettel rendelkező permetező könnyen kezelhető, kiváló öblítési teljesítménnyel bír, 24–39 méter munkaszélességgel, és 3000, 5000 és 6000 literes tartálytérfogattal lesz elérhető jövőre.

A NOVA 14 önjáró permetező az egyik legkellemesebb meglepetés volt a társaság részéről. Az összkomfortos, űrkabin színvonalú fülkének, a 4800–7200 literes térfogatnak, illetve a 24–39 méter közötti munkaszélességnek köszönhetően nagy jövőt jósol a gépnek.

A LEMKEN új függesztett permetezőgépét, a Siriust úgy tervezte, hogy az képes legyen nagy mennyiségű vizet magával szállítani és így nagy hatékonyságot érjen el a növényvédelemben. Kompaktságának köszönhetően könnyen fordul a szántóföldön, és biztonságos a közúti szállításnál. A Gemini elülső tartállyal a Sirius szántóföldi permetező űrtartalma akár 3000 literre növelhető.

A 2400–4400 liter tartályméretű LEMKEN Primus minden alkatrészcsoportban professzionális növényvédelmet és a maximális gazdaságosságot kínál a növényvédő szerek gyors, biztonságos bekeverése, a nagy térfogatú bekeverőtartály, a keverő fúvókák és göngyöleg mosónak köszönhetően is. Az idei Agritechnikán a Primus 10 mutatkozott be. A Primus 10 kezelése a CCI.50 terminálon keresztül történik, a részszélesség-kapcsolásra szolgáló S-boxszal. Választható automatikus szakaszolásos kivitelben is.

Talajmegmunkáló gépek – egyenesen előre

A LEMKEN talajmegmunkáló gépeinek köszönhetően biztos az oldalra húzás nélküli, egyenes előrehaladás. A Diamant 16 félig függesztett eke például számos javítással büszkélkedhet, amelyet már DLG ezüstéremmel is kitüntettek. Ez annak is köszönhető, hogy az ekét a gyártó az OptiLine rendszerrel látta el, amely az első és egyetlen olyan beállító rendszer félig függesztett ekéhez, amellyel biztosított az oldalra húzás nélküli szántás. A nagyobb méretű toronycsapágyazás révén felhasználási skálája a nagyobb traktorokra és nagyobb vonóteljesítményre terjed ki.

A Juwel függesztett, váltvaforgató eke biztonságos használatot, kényelmes kezelést és a minőségi munkavégzést garantál. A TurnControl fordításvezérlés jelentősen javítja az eke átfordítását. Az M és MV szériájú Juwel eke hidraulikus fordítóművel is kapható. Az idei kiállításon jelen volt a Juwel 10 M V, Juwel 8 i V és a Juwel 7 M változata.

A Heliodor 9 rövidtárcsa laza és közepesen kötött talajoknál sekély tarlóhántáshoz, mulcsba vetésnél a magágy előkészítéséhez vagy az eke után egyaránt használható. A kis teljesítményigény melletti nagy munkavégzési sebességet biztosít.

A Karat 12 grubber különösen nehéz talajviszonyok esetén, valamint sík és mélyebb, eke nélküli megmunkálásokhoz is jól alkalmazható.

A Rubin 10/300, Rubin 10/500, Rubin 12 rövid tárcsás boronák változatait is elhozta a LEMKEN. Ezek a legnehezebb feltételek mellett is mindig biztosítják a szerves anyagok erőteljes, egységes bekeverését a talajba különféle mélységben. Ezáltal a talajban marad a szükséges nedvesség, illetve jelentősen csökken a kipárolgás. Biztosított az oldalra húzás nélküli munkavégzés.

A Zirkon forgóboronák maximális tartós terhelésre készültek minden talajművelési eljáráshoz. A Zirkon 12 aktív munkavégző tagjai intenzív keverő- és aprítófunkciójuknak köszönhetően kb. 15 cm munkamélységig gyakorlatilag bármilyen talajviszony mellett optimális magágyat készítenek. Az Agritechnikán a Zirkon 8, Zirkon 12/300, Zirkon 12/450, Zirkon 12/600 gépei voltak jelen.

Sokoldalúság a vetésnél és műtrágyázásnál

A LEMKEN vetőgépeire a precizitás és a sokoldalúság jellemző. A hannoveri kiállításon bemutatkozott a Solitair 9, Solitair 12, Solitair 23, Solitair 25 vetőgép. A Solitair 23 az Azurit szemenkénti vetőgépet egészíti ki gyökér alatti műtrágyázással, de forgóboronával és rászerelt OptiDisc 25 vetőegységekkel kombinálva használható repce és gabona vetésére és műtrágya elhelyezésére is. Az új OptiDisc 25 szóló vetőegység a Solitair 23 mellső tartállyal és forgóboronával olyan fordulékony, kompakt vetőkombinációba köthető, amelynél a súlyeloszlás még kisebb traktorok esetén is optimális. Biztosított a pontos mélységű maglerakás a külön beállítható vetési mélység és csoroszlyanyomás.

Az Azurit 9 szemenkénti vetőgép a precíziós mezőgazdaságban is nagy szolgálatot tesz, 4-, 6- és 8-soros, 75 cm-es sortávolságú kivitelben kapható.

A Saphir 9 kéttárcsás csoroszlya mélységvezető és tömörítőkerékkel kapható, pontos vetési mélység optimalizálással és talajzárással.

A mezőgazdasági gépkiállításon a LEMKEN jelen volt még a Steketee gépekkel, amely az intelligens gyomirtás technológiáját garantálja a gazdák számára. Biotermesztőknél is népszerű, gyógynövény, tök, kukorica és napraforgó esetén használják.

(-er)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

kihalt állatfajok

GALÉRIA: 10 állatfaj, mely az ember miatt halt ki

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.