Agro

Piros gép a kék tengerben

Mint mindig, a Lemken idén is előkelő helyet foglalt el a mezőgazdasági kiállításon Sókszelőcén. A „kék tengerben” többféle géppel ismerkedhettek meg az arra járók, a legnagyobb sláger manapság viszont most mégis a pirosban virító Steketee sorközművelő.
Czigler Mónika

2021. augusztus 1. 13:12

lemken

Hogy ez miért van így, azt Robert Pecko, a Lemken ügyvezetője vázolta lapunknak. „A vegyszeres kezelés egyre körülményesebbé válik, egyre több hatóanyagot vonnak ki a forgalomból, ezért a gazdáknak új lehetőségek után kell nézni. Indokolja ezt a rezisztencia kérdése, valamint a szélsőséges időjárás is, hiszen a gyomirtó hatékonysága függ a csapadéktól, a csapadék pedig egyre egyenlőtlenebb eloszlású. A szél erőssége viszont növekszik, ami a vegyszer elszállását eredményezheti. Változtatni kell tehát az agrotechnikán. A gyomszabályozásban itt előtérbe kerülnek a sorközművelő kultivátorok. A kapásnövényekben ezeket már sokan alkalmazzák, mi viszont ebben az évben a sűrűn vetett gabonafélékben, konkrétan az őszi búzában végeztünk kísérleteket. Három alkalommal járattunk végig egy húszhektáros területet, miközben klasszikus, merev szárú kapákat, és a Basic element megoldást választottuk. A beállításra nagyon odafigyeltünk, nemcsak a sorközöket tekintve, hanem a mélységet illetően is, nehogy a kapák kifordítsák a növényeket, ha túl mélyre eresztik azokat. A kapák így nem hatoltak mélyen a földbe, inkább úgymond úsztak a talajon. A végeredmény kiértékelésére az aratást követően kerül sor, amikor is nyilvánvalóvá válik, milyen hatása volt a hozamok alakulására a műveletnek. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.”

A Steketee gépeket forgalmazó vállalat ügyvezetője végezetül még hozzátette, a sorközművelésnek nemcsak a gyomirtás szempontjából van szerepe, a talaj levegőztetésében is szerepet játszik. Itt ügyelni kell az időjárási viszonyokra, túlságosan nedves talaj esetén ugyanis ellenkező hatást érhetünk el, mint amit szeretnénk.

(cz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

dd

Mészáros Márta 90 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.