Lemosó permetezés, még időben vagyok?

gyümölcsfa

A tavaszi munkálataink kimondottan fontos állomása a lemosó permetezés, melyet azonban minden esetben meg kell előznie néhány igazán fontos műveletnek.

A bokraink és fáink törzseinek és ágainak kérgét drótkefével vagy egy hasonló szerszámmal – mint például a kéregkaparó – gondosan átdörzsöljük. Így a télvíz idején a repedésekben megtelepülő férgek, bábok és egyéb kártevők már bizonyosan nem bújhatnak meg előlünk és nem szaporodhatnak tovább. Ezt követően már csupán a metszést, a száraz ágak, gallyak, az ősszel ott maradt gyümölcsmaradványok eltávolítását és az esetleges sebkezelési műveleteket szoktuk elvégezni.

Gondoljuk át, mi ellen szeretnénk védekezni?

A lemosáshoz használatos növényvédő szer kiválasztása attól függ, mi ellen szeretnénk növényünket megvédeni. A kártevő rovarok ellen olajos tartalmú készítmények ajánlhatók mint a PlanTonik vagy a BorOil, mivel ezek a rovarok testén bevonatot képezve akadályozzák meg légzésüket. A kórokozók esetében a réz és a kén hatóanyagú készítmények a legáltalánosabban elterjedtek. A réz nemcsak a gombás betegségek ellensége, hanem antibakteriális hatású is. A lisztharmat típusú gombák ellen a kén hatóanyag nyújt védelmet, mely az atkák és a pajzstetvek ellen gyérítő hatással is rendelkezik.

A permetezést minden körülmények között csak száraz, szélcsendes időben végezzük, így növelve a szer tökéletes megtapadását a növényeken. A lemosó permetezést minden esetben viszonylag nagy lémennyiséggel kell végezni, amolyan áztatásszerűen, ezáltal a permetszer egyenletesen fogja befedni növényeink külső rétegét, így biztosítva a precíz védelmet. Igyekezzünk olyan szisztéma szerint haladni, hogy sehol sem hagyjunk ki részeket, haladjunk előre pontosan megtervezett módon. Néhány szernél kifejezetten vigyázni kell a rügypattanás utáni növénykárosító hatásra, de a legtöbb készítményt szerencsére ilyenkor is lehet használni.

A lemosó permetezés kiemelt fontosságú

Akárcsak az őszi, úgy a tavaszi lemosó permetezés is egy meghatározó növényvédelmi munkafolyamat, elvégzése minden évben kiemelt fontosságú. Ezzel a beavatkozással ugyanis a kertünkben álló gyümölcsfák egész éves egészségét alapozhatjuk meg. A tavaszi lemosó kezelés elvégzésének ideje akkor van, amikor a nappali hőmérséklet már tartósan 0 °C fölé emelkedik. Ekkor már a kórokozók és a kártevők áttelelő alakjainak is elkezdődik az élettevékenysége, így érzékenységük is fokozódik a növényvédő szerekkel szemben. Ezzel egyidejűleg már a növények nedvkeringése is megindul, ezáltal egyre érzékenyebbé válnak a fertőzésekre is. Ennek a tevékenységnek pontosan behatárolt, meghatározott ideje nincsen, hisz ebben a változó és olykor kiszámíthatatlan klímájú világban nem is lehetne. A tavaszi lemosó permetezést általában a téli fagyok elmúlásával, de közvetlenül a rügyfakadás előtt szoktuk végrehajtani, hiszen a különféle kártevők ilyenkor szokták megkezdeni pusztító tevékenységüket. A tavaszi lemosó permetezés elsődleges célja az, hogy végleg elpusztítsuk az áttelelt kártevőket, továbbá kimondottan megnehezíthetjük így aktív támadásukat az egész év során. A gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kérgén, rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képletei elpusztulnak, a kártevők áttelelő alakjai gyérülnek. Gyümölcsöskertjeinkben a rovarok közül a pajzstetvek, levéltetvek, atkák, az almafákon megjelenő véretetű és a körtefákon károsító levélbolhák ellen, míg a gombás fertőzések közül az almatermésűeken megjelenő varasodás, az őszibarack levélfodrosodását okozó kórokozó, a moníliafajok és a lisztharmatok ellen is hatékony megoldást nyújt PlanTonik és a réz (Kocide) keveréke.

Milyen készítményeket érdemes használni?

A kereskedések kínálata igen nagy a különböző növényvédő készítményekből, így a bizonytalanok vagy esetleg kezdők bármikor kikérhetik a szakképzett eladók véleményét, tanácsait. A sokrétű réz-, kén-, olaj- vagy kombinált hatóanyag-tartalmú gombaölő és rovarölő készítmények közül leginkább a legkörnyezetkímélőbb szerek közül szoktak a legtöbben vásárolni. Ezért a fűzfakivonatot, a PlanTonikot, illetve a citromfű olajat, a BorOilt ajánlják. Fontos, hogy a permetező hatékonyan és könnyen kezelhető legyen. A különféle gombák, kártevő rovarok egyre gyakoribbak konyhakertjeinkben, gyümölcsöseinkben, ebből fakadóan a védekezés elengedhetetlenné vált ellenük.

www.biotomal.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?