Agro

Látványos gépbemutató a Lemkentől

A Rapool és a Lemken több helyszínen ismét közösen szervezte meg az idei mezőnapokat. A néveri bemutatón mi is megnéztük, milyen újdonságokat sorakoztat fel a két vállalat.
Czigler Mónika

2019. július 25. 14:46

A Rapool a június 11-i bemutatón Néveren is bemutatta a hibrid és a hagyományos gabonafajták hosszú sorát, de a repcét illetően is hozott újdonságot. A két legfrissebb újdonság a Temptation és a Kicker. Míg az előbbi a magas hozamokkal, stabilitásával és plaszticitásával jeleskedik, valamint azzal, hogy abszolút mértékben rezisztens a TuYV-vírussal szemben, az utóbbi az egészségi állapotával tűnik ki a többi közül. A cég top kínálatában azonban még mindig a Dariot (amely az első postneonikotinoid hibrid), a Dalton (amely magas és stabil hozamokkal, valamint a fómával szembeni ellenálló képességgel is rendelkezik), valamint az Atora szerepel, amely nagyon jó olajtartalmú, nagyon jó regenerációs képességű, a TuYV-vírussal és a fómával szemben nagyon jó ellenálló képességgel bíró hibrid. A néveri bemutatón ott volt még a Shrek és a Kuga is. A bemutatón elhangzott, hogy a cég portfóliójában megtalálhatók a magas teljesítményű hibridek, amelyek megoldják a szárazság, kavicsos talaj, a TuYV-vírus okozta gondokat.

lemken

Látványos gépbemutatót szervezett a Lemken, a helyi szövetkezet tulajdonában levő gépeknek köszönhetően. A Lemken újdonsága a Rubin 10 tárcsa, amelynek kiváló munkájáról a helyszínen győződhettek meg a jelenlévők. „Aki ismeri az igazi régi slágert, a Rubin 9-es rövidtárcsát, annak nem is kell nagyon bemutatni a Rubin 10-et” – kezdte a gép előnyeinek ecsetelését Robert Pecko mérnök, a Lemken Slovakia ügyvezetője. A Rubin 10-et a szakemberek tovább fejlesztették, az esetleges hiányosságokat kiküszöbölték, és egy nagyon jó munkagépet hoztak létre. A Rubin 10 ugyanis kiváló választás a felszíni és felületi tarlóhántáshoz. A szimmetrikus tárcsaelrendezésnek és a homorú fogazott tányéroknak köszönhetően tökéletesen bekeveri a szármaradványt nagy sebesség mellett is. A szimmetrikus tárcsaelrendezésnek köszönhetően oldalra húzás nélkül, maximális üzemanyag-megtakarítással dolgozik. A nagyobb átmérőjű és nagyobb keménységű DuraMaxx tárcsák pedig hosszabb éltartamot biztosítanak. A növénymaradványok talajba keverését és az elegyengetést a kényelmesen beállítható rugóacél és egyengető pálcasor biztosítja. A függesztett munkagépek új felfüggesztési elve lehetővé teszi a nehéz hengerek használatát, és mind a szántóföldön, mind a közúton biztonságos menettulajdonságokat biztosít.

rubin 10

Szintén egy korábbi elődje, a Diamant 11 továbbfejlesztésével jött létre a Diamant 16 félig függesztett váltvaforgó eke. Az oldalra húzást az OptiLine beállító rendszernek köszönhetően kiküszöbölték. A súlyáthelyező rendszernek, illetve a traktor-eke vontatási vonalának áthelyezésével elérték azt, hogy a vezetőnek nem kell ellenkormányoznia, és ez akár 10%-os üzemanyagot is megspórol a gazdának. A bemutatón réselt kormánylemezekkel végezték el a szántást, amely rendkívül szép szántási képet adott, de kapható a talajmegmunkáló gép teli kormánylemezzel is.

diamant

A Karat 12 alkalmas arra, hogy előkészítse a mulcsba való vetést, a gépnek köszönhetően elvégezhető a sekély, a közepesen mély és a mélyebb talajmegművelés is. A szárnyas késeknek köszönhetően a kapa behatol a növényzet alá, és elvágja azok gyökerét. A grubber eközben a szerves anyagokat egyenletesen elosztja és bedolgozza a talajba. A kapák nagyon egyszerűen és könnyen cserélhetők.

karat 12

A nap folyamán még bemutatkozott az Azurit 9 szemenkénti vetőgép és a Solitaire 25 is. A Solitaire 25-nél biztosított az adagolásnál az új, jobb hozzáférés. A vetéssűrűséget már nem kell manuálisan beállítani. A Solitair 25 egyedi adagolórendszerének köszönhetően a kabinból állítható a vetéssűrűség 0,5–500 kg/ha között. Ezt követi a magelosztó integrált nyomkövetéssel, ami biztosítja a vetőmag állandó egyenletes elosztását, a kéttányéros OptiDisc pedig a vetőmag pontos elhelyezését. Az ISOBUS vezérléssel működtethető gép kombinálható több más talajmegmunkáló géppel is.

lemken

Az Azurit 9-nek köszönhetően optimalizált a növények tőtávja, így azok több fényhez, vízhez, tápanyaghoz és levegőhöz jutnak. Ennek a kukoricánál van a legnagyobb jelentősége. Az Azurit 9-nél a DeltaRow eljárás a növényeknek 70%-kal nagyobb teret biztosít, így a hozam akár 10%-kal is magasabb lehet. A DeltaRow a háromszög alakban eltolt sorokon alapszik. A két részsor 12,5 cm távolsággal van eltolva egymástól. A két sor közé a vetőgép elhelyezi a trágyát, amely kiváló hozzáférést tesz lehetővé tápanyaghoz a gyökér számára.

azurit

A Lemken majd egy éve megvásárolta a holland Steketee gépgyártót, így az idei bemutatón már jelen volt a cég egy Steketee talajmegmunkáló géppel is. Ez a cég a sorok közti talajmegmunkálásra alkalmas gépek gyártására összpontosít.

steketee

A nap az ismert színésznő és műsorvezető, Veronika Paulovičová vezénylete alatt zajlott, a program végén pedig értékes tomboladíjakat is hazavihettek a résztvevők.

lemken

(-er)

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A magyar Szent Korona története

Gyilkosságok sorát tervezték

Délután 34 fok is lehet, elsőfokú hőségriasztást adtak ki

Segítsen megtalálni: eltűnt egy 15 éves rimaszombati lány

Két személy súlyosan megsérült egy nagydaróci autóbalesetben

Továbbra sem vonzó a Híd házi pálinkafőzése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?