Agro

Láthatatlan, de az egész növényt táplálja

A gyökér ugyan láthatatlan, mégis a növény nagyon fontos részét képezi. Ha egészséges, az egész növény sokkal életképesebb, ellenállóbb. Ha nem fejlődik rendesen, a növény is fogékonyabb lesz a betegségekre, a kártevők, vagy például szárazság hatására könnyebben elpusztul.
Czigler Mónika

2019. április 11. 15:00

gyökér

A gyökér feladata, hogy rögzítse a növényt, szállítsa a növénybe a vizet és a tápanyagot, amelyet a gyökérszőrök segítségével vesz fel a talajból. Raktározási funkciója is van.

Attól függően is fejlődik a gyökérzet, hogy egy adott növény honnan származik. Például a csapadékos területeken őshonos növények gyökerei sekélyebben helyezkednek el, a melegebb éghajlaton őshonos növények gyökerei mélyebbre hatolnak, hogy elérjék a vizet. A talajviszonyokhoz is alkalmazkodik a gyökér, hiszen száraz talajon azok mélyebben keresik a vizet.

gyökér

Az egyes növényeknél különféle típusú gyökérzet fejlődik ki, a kukoricánál például ez a támasztó léggyökér, amely a termény föld feletti részeiből fejlődik ki, majd legyökerezik. Feladata, hogy megtámassza a növényt. A szója jellegzetessége pedig a gyökérgümő, amelyet a Rhizobium baktériumfajok képeznek.

A magban lévő csírából fejlődik ki a gyököcske, ami a talajba hatolva gyökérré alakul. A növény ezen része korlátlan növekedésű vegetatív szerv. A csíra részei a gyökérkezdemény, hajtáskezdemény, sziklevelek. A gyökér részei a főgyökér, amely a gyökérrendszer főtengelye. Ebből képződnek az elágazódások, vagyis az oldalgyökerek. A mellékgyökerek egyforma hajtáseredetű gyökerek, a járulékos gyökerek pedig azok, amelyek nem a gyököcskéből fejlődnek, hanem a hajtás különböző részeiből.

A gyökércsúcson található részt gyökérsüvegnek nevezzük, amely védi a tenyészcsúcsot. A felszívási zónán jelennek meg a gyökérszőrök, amelyek a felső zónában elpusztulnak, de az alsókon folyamatosan újak képződnek.

A gyökérsüveg fontos része a gyökérnek, védi a gyökércsúcsot, lehetővé teszi a gyökérágak hosszirányú növekedését, segíti a gyökérágak haladását a talajban. A felszívási zónának köszönhetően veszi fel a növény a tápanyagot és a vizet a talajból, ahonnét azok a szállítási zónában található edénynyalábokba kerülnek.

Amint azt az idő engedi, a legfontosabb feladat a terményeink ellenőrzése, amihez hozzátartozik a gyökér vizsgálata is, és érdemes ezek után megadni minden segítséget a növénynek, hogy a gyökérzete jól fejlődjön.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fizetőssé tennék a II. rendű utakat Nagyszombat megyében

Čaputová is részvétet nyilvánított az ostravai lövöldözés kapcsán

Saját családjára támadt egy 26 éves részeg férfi

Az eperjesihez hasonló bevetésben még nem volt részük a tűzoltóknak

Megújult óvodák a Csallóközben

IkerAnyaVersek saját alapanyagból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.