Agro

Idén is jelentős kieséseket okozhat a szárazság

A kegyetlen szárazság az év elejétől az egész országot sújtotta. Az életmentő esőzések csak májusban érkeztek meg. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) rendszeresen figyelemmel követi a csapadékhelyzet alakulását Szlovákia valamennyi régiójában.
Susla Béla

2019. június 7. 11:45

Csapadékhiányról számoltak be a gazdák Komárom, Léva és Galánta környékéről is - TASR-felvétel

„Az agrártermelők arra törekedtek, hogy a téli időszakból a talajban fennmaradt csapadéknak mind jelentősebb részét hasznosítsák. Ezért már február végén vetették az árpát, március elején pedig a cukorrépát, azt követően pedig a kukoricát, a napraforgót és a hüvelyeseket. Igencsak korán beindították az öntözést a zöldségfélékben” – mondta lapunknak Jana Holéciová, az SPPK szóvivője.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) május elején arról tájékoztatott, hogy mindenekelőtt az ország délkeleti részében katasztrofális a talaj nedvességtartalma, és egész Szlovákiában óriási a szárazság. Valamelyest javult a helyzet az ország keleti régióiban, viszont Nyugat-Szlovákia továbbra is felettébb komoly gondokkal küszködik. A szárazság hatását csak fokozza a naponta előforduló, viszonylag nagy erejű szél.

„Az idei év februárjában határainkban mindössze 11 milliméternyi csapadékot mértünk, márciusban 25, áprilisban pedig csupán 10 milliméter volt a csapadékmennyiség. Ami a könyörtelen helyzetet nehezítette, az a mindig kis mennyiségben érkező csapadék volt, tehát kiadósabb esőket nem jegyezhettünk. Mindez természetesen csak bonyolította a tápszerezést és a növényvédelmet, ugyanis a vegyszerek a szárazság miatt nem jutottak el kellő mértékben a növények gyökérzetéhez” – részletezte lapunknak Németh György, a csenkei Agrolens vállalat ügyvezetője. Május elejéig a csapadékhiányt elsősorban az őszi vetésű búza sínylette meg, de egyes régiókban a tavaszi veteményekben is mutatkoznak jelei az aszálynak.

Susla Béla

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico: A parlament nem fog megválasztani egyetlen új alkotmánybíró-jelöltet sem

Remišová és négy másik képviselő elhagyja az OĽaNO-t

Nagy port kavart Orbán levele

Minden hangszeren játszanak: futballisták a mikrofon mögött

Szlovák juhtúró magyar tejből

Bővül a hokis Visegrádi Kupa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?