Hogyan lehet jó termésünk fokhagymából?

fokhagyma

A karakteres ízű és illatú fokhagymát a legjobb október végéig elültetni. Amennyiben most elkésünk vele, akkor alternatívaként nagyon kora tavasszal (február tájékán) is a földbe kerülhet.

Ne a szupermarketekben kapható gerezdeket duggassuk el, hanem olyan fajtákat használjunk, amelyeket kifejezetten ültetésre ajánlanak. Minél nagyobb egyetlen fokhagymagerezd, később annál gazdagabb termés várható. A fokhagyma számára ideális hely mindenekelőtt a napos, humuszban gazdag, laza, nem túl kötött és pangó víztől mentes talaj. A tápanyag-utánpótláshoz elegendő a komposzt, illetve beöntözni Trifenderrel és BiogeN-nel. Ne használjunk ásványi műtrágyát vagy szerves trágyát. Mielőtt a gerezdek a földbe kerülnek, kb. egy héttel előtte szedjük a fejet gerezdjeire, és ellenőrizzük, hogy nem látunk-e elszíneződést, gombás fertőzést, sérülést rajtuk. Ültetés előtti este érdemes becsávázni Trifender és Chitopron5% keverékével. A gerezdeket ezután kb. 6 cm mélyen nyomjuk a talajba, 25x8 cm sor- és tőtávra. A kórokozók elleni védelmet bebiztosítjuk a SoilTonic G -vel, amit a sorokra kell rászórni, majd öntözzük rendszeresen.

A fő növekedési időszak előtt ismételni kell a SoilTonic- és a Trifender-kezelést. Ha nagyobb a fertőzés a talajban, érdemes még májusban és júniusban azt megismételni, nem elfelejteni a rendszeres öntözést, hiszen egyenletes nedvességet igényelnek a növények. Augusztusban végre a szüretet is megkezdhetjük. Az érettség felismerhető arról, hogy a növény meghajlik, a levelek csúcsának felső harmada sárgul. Ha két évig hagyjuk a növényt a földben, nagyobb fejeket kapunk, természetesen akkor a nyári hónapokban több alkalommal kell védelmet biztosítani.

Nyáron jelennek meg a fokhagyma virágai. A virágzaton kívül gyakran minihagymácskákat látunk, amelyek közvetlenül a földbe helyezhetőek. A sorokba ültetés helyett érdemes kipróbálni azt is, hogy néhány gerezdet más növények közé duggatunk, így például rózsa, szamóca vagy sárgarépa mellé.

5 tipp a fokhagyma termesztéséhez:

1. Vetőmag vagy dughagyma?

A nemesített fokhagyma vetőmagcsírázási aránya meglehetősen alacsony. Tulajdonképpen a legtöbb fajta magja steril, köszönhetően bizonyos pozitív jellemzők több ezer éves szelekciójának, ami a termékenység rovására ment. Napjainkban az esetek döntő többségében a fokhagyma szaporítása dughagymáról történik.

2. A fokhagyma ültetési mélysége a téli hónapok időjárásának függvénye

Mindenekelőtt egészséges fokhagymafejekre lesz szükségünk, amelyet bontsunk gerezdekre. A legnagyobb, legegészségesebb gerezdeket egyesével helyezzük az ültetőgödröcskékbe, ügyelve arra, hogy a gyökeres felük legyen lefelé. Olyan vidékeken, ahol a tél enyhe, az ültetési mélység csupán 2-3 cm, ahol azonban fagyos napokkal fűszerezett zord tél várható, az ültetési mélység 5-10 cm legyen. Figyelem: ha olyan fajtát próbálunk termeszteni, amelyik nem a mi klímánkról való, 2-3 évbe is beletelhet, míg a növény alkalmazkodik az itteni körülményekhez.

3. Igyekezzünk biológiai növényvédelmet biztosítani a fokhagymánknak

Különösen ültetés után még elég meleg a talaj és gyorsan szaporodnak a kórokozók, sőt a kártevők még örülnek is a földbe duggatott foghagymának. Ültetéssel egyidejűleg beszórjuk a talajt SoilTonickal kórokozók ellen (drót nyüvek, pondrók stb.). Hasonlóképen a gombák ellen Trifenderrel beöntözzük a talajt a kiültetéssel egyetemben. A fokhagymát tavasztól szedésig több gomba kártevő támadja meg, ezért legalább 10-12 napos időközökben lekezeljük permet formájában, levélre amazoN és BorOil keverékével. Illetve még szedés előtt 3 héttel utoljára beöntözzük SoilTonickal és Trifenderrel.

4. Előzzük meg a fokhagyma felmagzását

A legtöbb fokhagymafajta idővel fás magszárat hoz. Ezt célszerű levágnunk vagy kitörnünk, hogy a növény ne a felmagzásra pazarolja az energiáját. Ha ugyanis hagyjuk felmagzani, ez a fejlődő fokhagymafej nagyságának a rovására megy. A magszárat lehetőleg napos időben távolítsuk el, hogy a növény felületén keletkezett seb gyorsabban megszáradjon. A levágott magszárat ne dobjuk a komposzthalomra – ha még akkor vágjuk le, amikor zsenge, nagyszerűen felhasználhatjuk a konyhában (pesztóként).

5. Ne vigyük túlzásba a fokhagyma trágyázását

A fokhagyma növekedésének elősegítése érdekében érdemes magas foszfortartalmú műtrágyát, például hallisztet kijuttatnunk. Nem szabad azonban túlzásba vinnünk a trágyázást, különben a fokhagymánknak a hagymája helyett a levelei fognak szép nagyra nőni. A tápanyaghoz való hozzájutását nagyban elősegíti a trifenderes kezelés. Az optimális nitrogénellátást biztosítja a földben a BiogeN, levélen pedig az amazoN. Ezek a készítmények nemcsak védik a fokhagymát, de a tápanyag optimalizálásában is részt vesznek.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz)

www.biotomal.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!