Agro

Hatékony védekezés a kalászosok kórokozói ellen

Az idei év is meglepte a gazdákat, a januári hóhullás után bekövetkezett, amire senki nem számított, hogy gyakorlatilag három hónapig nem esett az eső. Voltak régiók Szlovákiában, ahol a februári, márciusi és áprilisi összcsapadék-mennyiség nem érte el az 50 mm/m2.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 30. 10:47

A szárazság jelei egyöntetűen jelen voltak az őszi vetésű növényeken, de talán leginkább a kora tavasszal vetett kultúrák sínylették meg a csapadékhiányt, mint pl. a tavaszi árpa, vagy a cukorrépa. A csapadék nem csak a termesztett növényeinknek hiányzott, hanem az őket károsító tényezőknek is, mint pl. a gyomoknak vagy akár a kórokozóknak. Ezek után megjött a várva várt csapadék és az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet. Májusban helyenként leesett 70 – 90 mm csapadék is, ez valószínű magával hozza a kalászosokban a patogén gombák fejlődését, felszaporodását, és természetesen a gyomosodást is. Ezért pár gondolatban szeretnénk a kalászosok főbb betegségeivel foglalkozni, valamint megosztani tapasztalatainkat, megoldásainkat.

 

Gabona lisztharmat (Erysiphe graminis)

A betegség tünetei már ősszel jelentkeznek a leveleken látható lisztes bevonat formájában. Tavasszal a fertőzés felfelé terjed, a levelek sárgulnak, elszáradnak. Jelentős kártétel akkor lép fel, ha a gomba megfelelő védelem hiányában megfertőzi a zászlós levelet és a kalászt. A fertőzött szemek aprók, töppedtek maradnak.
A járvány kialakulását elősegíti a fogékony fajták termesztése, a monokultúra, a túl sűrű állomány, a túlzott nitrogéntrágyázás. Fokozott fertőzési veszély esetén a tenyészidőszak folyamán két fungicides állománykezelésre is szükség lehet. Az első kezelést a tünetek megjelenéséhez kell időzíteni, a második permetezést, amennyiben szükséges, a kalászhányás vége – virágzás kezdete stádiumában kell elvégezni.

búza1

A mi megoldásunk:

 1. BUMPER 25 EC (propiconazole) 0,5 l/ha
 2. AM EXTRA (azoxystrobin, cyproconazole) 0,75 l/ha
 3. DUETT ULTRA (epoxiconazole, thiophanate-methyl) (0,6 l/ha)

 

A búza levélrozsdája vagy vörösrozsdája (Puccinia triticina, recondita)

Legelterjedtebb és évről évre rendszeresen megjelenő rozsdaféleségünk. Pár leveles kortól kezdve érésig egyaránt károsít. A rozsdavörös nyári spóratelepek gombostűfej nagyságúak, (1,5 mm) többé-kevésbé sűrűn állók, de külön-külön a levél mindkét oldalán, inkább azonban a felső részén. A fertőzés leginkább 15–18 °C-on következik be fényen vagy sötétben egyaránt. A hőmérséklet csökkenésével fokozódik a búza fogékonysága.
A fertőzés hatására a növényben igen megnő a transzspiráció, ami korai levélszáradáshoz, sokszor kényszeréréshez vezet. Az asszimiláció csökken. A kalászok kicsik, bennük kevesebb a mag, s az is rosszul fejlett, de nem aszott. Nitrogéntartalmuk csökken, a keményítő aránylag több bennük.

búza rozsda

A mi megoldásunk:

 1. STARPRO 430 EC (tebuconazole) 0,6 l/ha
 2. AM EXTRA (azoxystrobin, cyproconazole) 0,75 l/ha
 3. DUETT ULTRA (epoxiconazole, thiophanate-methyl) 0,6 l/ha

 

Szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici)

Tavasszal az alsó leveleken klorotikus, majd barnuló foltok formájában fertőz. A foltok később megnagyobbodnak, összefolynak, végül a levél elszárad. A fertőzés elsődleges forrása a fertőzött tarlómaradványok.

szeptóriás levélfoltosság

Levél- és pelyvabarnulás (Septoria nodorum)

A betegség levélszáradást, szárfertőzést, pelyvabarnulást okoz. A megtámadott levelek alulról felfelé száradnak. A beteg pelyvalevélből a fertőzés a magra is átterjed. A kórokozó a fertőzött növénymaradványokkal, fertőzött vetőmaggal terjed.
A levélfoltosodást okozó betegségek ellen a fungicides állománykezelések adják a legjobb védelmet. A tenyészidőszak folyamán általában két védekezés indokolt. Az első permetezést az őszi búza 2–3 nóduszos állapotában, a második kezelést a zászlós levél kiterülésének stádiumában kell végrehajtani.

levélbarnulás

A mi megoldásunk:

 1. AM EXTRA (azoxystrobin, cyproconazole) 0,5 l/ha + CLORIL (chlorothalonil) 1 l/ha
 2. STARPRO 430 EC (tebuconazole) 0,4 l/ha + CLORIL (chlorothalonil) 1,0 l/ha

 

Fahéjbarna levélfoltosság Pyrenophora (Dreschlera) tritici-repentis - DTR

Tünetek: Az alsó leveleken világosbarna, sárga szegéllyel körülvett, kissé kihegyesedő végű foltok képződnek. A folt közepe sötétebb barna. A betegség az alsó levelekről halad felfelé. Az erősen fertőzött levelek leszáradnak. A foltokon rövid idő alatt új konídiumok képződnek, melyek újabb leveleket fertőznek. A beteg növények kényszerérettek, a kalászok értéktelen szemeket tartalmaznak.

Hazánkban az őszi búzán rendkívül súlyos károkat okoz, nagyobb veszteségeket idéz elő, mint az árpában. Csapadékos, szeles időjárás szükséges a betegség kialakulásához.

fahéjbarna levélfoltosság

A mi megoldásunk:

 1. AM EXTRA (azoxystrobin, cyproconazole) 0,5 l/ha + CLORIL (chlorothalonil) 1 l/ha
 2. STARPRO 430 EC (tebuconazole) 0,4 l/ha + CLORIL (chlorothalonil) 1,0 l/ha

 

Kalász fuzárium (Fusarium spp.)

A fuzárium gombák a búzát minden fejlődési állapotában képesek fertőzni. A kórokozók a kalászt fertőzik, kalászkifehéredést okozva, a fertőzött szemek zsugorodottak, fehéres rózsaszín színűek. A fuzárium gombák súlyos minőségromlást okoznak, amelyek a sütőipari értékmérők csökkenéséből és a gombamérgek képzéséből tevődnek össze.
A védekezés egyik fontos láncszeme az egészséges, csávázott vetőmag használata, és törekedni kell a növényi maradványoktól mentes vetőágy készítésére. A gombaölő szeres kezelést a virágzáskor célszerű elvégezni, a túl korai, valamint a megkésett védekezések hatása csökken. A védekezés technikai kivitelezésénél törekedni kell a kalász tökéletes permetlé-borítottságára.

kalász fuzárium

A mi megoldásunk:

 1. AM EXTRA (azoxystrobin, cyproconazole) 0,5 l/ha + CLORIL (chlorothalonil) 1 l/ha
 2. STARPRO 430 EC (tebuconazole) 0,4 l/ha + CLORIL (chlorothalonil) 1,0 l/ha
 3. STARPRO 430 EC (tebuconazole) 0,6 l/ha

 

Az árpa hálózatos levélfoltossága (Helminthosporium,syn., Pyrenophora teres)

A levélen apró foltok, sávok jelennek meg. A levéllemezen, a levélhüvely környékén és toklászon világos barna foltok, tisztán elkülönülő, sötétbarna, hálózatos mintázattal. A legfontosabb, hogy a zászlós levelet megvédjük a kései fertőzéstől, ezért a preventív kezelés fontosságát hangsúlyozzuk mindenekelőtt.

árpa hálózatos levélfoltossága

A mi megoldásunk:

 1. STARPRO 430 EC (tebuconazole) 0,4 l/ha + CLORIL (chlorothalonil) 1,0 l/ha
 2. AM EXTRA (azoxystrobin, cyproconazole) 0,75 l/ha

 

Az árpa rinhospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporium secalis)

Bárhol előfordulhat az országban, de nagymértékű fertőzésével elsősorban a melegebb területeken okoz fertőzést. A nagy, sokszor trapéz alakú vagy szabálytalan foltok sötét kékesszürke, máskor barna színűek. Súlyos fertőzésnél nagymérvű levélpusztulást okoznak. A kórokozó több nemzedéket produkáló konídiumos gomba.

helmintospóriumos levélfoltosság

A mi megoldásunk:

1. BUMPER 25 EC (propiconazole) 0,5 l/ha

2. AM EXTRA (azoxystrobin, cyproconazole) 0,75 l/ha

 

Amennyiben az intenzív gabonatermesztést részesítjük előnyben, úgy mindenképpen védekeznünk kell a kórokozókkal szemben. Már a gombaölőszerek preventív használata is egyértelmű eredménnyel járhat. A fungicides kezeléseknek manapság már nélkülözhetetlen befolyásoló hatása van a minőség, valamint az elvárt mennyiség elérésében. Ezért nyitott szemmel járjunk a határban és amennyiben észrevesszük a kórokozót, azonnal lépjünk közbe.

Svoren Pál, AM - AGRO, 0915 378 591, info@am-agro.com, www.am-agro.com

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?