Elszabadulhat a paradicsom ára is

Az idei első paradicsomok szüretelésére, a Brown-vírus terjedésének megelőzésére, de főként az energiaárak emelkedése miatt kialakult helyzet orvoslására fókuszálnak jelenleg a Greencoop szövetkezetnél. Az elnök szerint nyáron paradicsomtúltermelés várható, és az is, hogy elszabadulnak majd a paradicsomárak.

Február közepén megkezdődött az első paradicsomok szüretelése a Greencoop vállalatnál, amely hatalmas üvegházakban termeszti a közkedvelt gyümölcsöt, de előállításánál geotermikus energiát alkalmaz, így a ráfordítás vállalatuknál nem olyan költséges az áremeléseket követően, mint azon cégeknél, ahol a termelés során csak gázfűtést, illetve villanyáramot használnak. Az elnök szerint a megnövekedett költségek miatt várható, hogy a legtöbb termelő áttér majd a nyári termesztésre, nemcsak nálunk, hanem külföldön is, amely azt eredményezheti, hogy nyárra bedugul a paradicsompiac. „A paradicsomot nem lehet sokáig tárolni, két nap alatt el kell adni. Néhány évvel ezelőtt 300 tonna paradicsomot dobtunk ki, mert ketchupként sem volt rá kereslet, reméljük, nem ismétlődik meg ez a helyzet” – vázolja Bindics Zsolt, a Greencoop elnöke.

Az pedig már most nyilvánvaló, hogy a megnövekedett energiaárakat a vásárló is megérzi majd, kénytelenek ezt az árakba is beleszámítani. „Kénytelenek vagyunk emelni a paradicsom árát, nemcsak a megnövekedett energiaárak miatt, hanem amiatt is, mert a munkások bérét is emelni szeretnénk. Hiszen nekik is több a kiadásuk. Ha ezt nem tesszük meg, elmegy a jó munkaerő” – mondja Bindics Zsolt. Az egyes részleteket elemezve elmondta, nemcsak a palánta ára emelkedett, a műtrágyáért például 15%-kal többet fizetnek, a csomagolóanyag 30%-kal nőtt, a villany ára 300%-kal, a földgáz ára még ennél is többel. „Az input anyagok ilyen mértékű emelkedésére emlékezetem szerint még nem volt példa. Az emelések évente kétmillió euró többletköltséget tesznek ki, a majdnem 20 milliós évi forgalom mellett. Arról már ne is beszéljünk, hogy további üvegházak építését is tervezzük pályázati pénzek segítségével, mindeközben az építőanyagok ára is az egekbe szökött, így ez is sok fejfájást okoz számunkra” – magyarázza a Greencoop elnöke.

A paradicsomtermelőket azonban egy más kérdés is aggasztja, mégpedig az új Brown-vírus terjedése, amely Európa országaiban félelmetes erővel pusztít, és már Magyarországra is betört. Az emberre nem, de a paradicsomra annál veszélyesebb vírus jelentős termelési kiesést okozhat, ami szintén hatással lehet az árakra. „Idő kérdése, hogy Szlovákiában is felüsse a fejét. Nincs más választásunk, mint felkészülni az ilyen helyzetre is, mert nagyon nehéz a már kialakult problémára megtalálni a megoldást. A legfontosabb a megelőzés, így mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a vírus bejutását az üvegházakba, de az első számú veszélyforrást mindig a vetőmag jelenti, a betegség a vetőmaggal terjed a leginkább. A megelőzés keretében a legfontosabb az, hogy a növények jó kondícióban legyenek. Ha pedig felüti a fejét a betegség az üvegházakban, azonnal izolálni kell a többi növénytől a fertőzött növényeket, mert akár a termés felét is elviheti a betegség. Az alapvető intézkedéseket ismerjük, de kértük a minisztériumot, hogy dolgozzon ki, és küldjön a termelőknek erre vonatkozó metodikát, mi a teendő, ha felüti a fejét a betegség” – tette hozzá Bindics Zsolt.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?