Agro

Éhező növényeink…

Amikor a növényeink levelei elszíneződnek, vagy foltok jelennek meg rajtuk, nem biztos, hogy betegek, lehet, hogy egyszerűen csak „éheznek”, vagyis hiányzik valamilyen tápanyag a szervezetükből. Igaz, ez a hiány később betegséget, vagy a kártevők fokozottabb támadását idézheti elő.
Czigler Mónika

2020. március 23. 09:35

gyümölcsfa

A mikroelemeknek nélkülözhetetlen szerepük van a gyümölcsfák, díszfák egészséges növekedésében és fejlődésében. Ezekből ugyan lényegesen kevesebbet igényel a növény, mint a fő tápelemekből, de hiányuk súlyos károsodással, terméshozam csökkenéssel jár. A mikro- és makroelemek utánpótlásának ezért nagyon fontos szerepe van a megelőzésben.

A bórhiány következményei

A bór alapvető szerepet játszik a növények tápelem-felvételében, növeli a sejtfal stabilitását, így hozzájárul a kártevőkkel és a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség növelésében. Segíti a gyökér- és szállítószövetek kialakítását, valamint a virág- és termésképzést, de fontos feladata van a vízháztartás alakításában is. A bórhiány főleg nagyon kötött, vagy épp ellenkezőleg, nagyon laza, savanyú talajokon lép fel, amely során a fiatal levelek lemeze elhalványodik, deformálódik, a levelek barnára színeződnek, a levél és a levélnyél megvastagodik, törékennyé válik.

boroil

A bórhiánnyal szemben védekezhetünk már a tavaszi lemosó permetezés során is a BorOil készítménnyel, amely a fák rügyfakadásakor fejti ki védő hatását, de a későbbiekben is segít a kártevőkkel szembeni védekezésben. Pótolja a bórhiányt, amely a levélsárgulással jár. A BorOil folyékony levéltrágyában lévő, citrusokból és citromfűből kivont terpének, illetve a kókuszolajból nyert zsírsavak megfékezik a kórokozó gombamicéliumok és kártevők fejlődését, miközben serkentik a hajtásnövekedést, termésérést.

Vasból sosem elég…

Elmondható, hogy normál körülmények közt nincs felesleges vas, tehát „túladagolástól” nem kell tartani. Azonban előfordulhat, hogy a talajban ugyan elegendő a vas, viszont a növény azt nem tudja felvenni. A vas felvételét gátolja a magas agyagtartalom, a hidrokarbonát ionok-felszaporodása, a finom eloszlású magas mésztartalom.

A vas-ellátottságnak fontos szerepe van a klorofill szintézisben, a N és a szénhidrát háztartásban, de a vas a légzési enzimek fontos alkotórésze is. Hiánya a növényben komoly gondokat okozhat.

ferrum oil

A vashiány a fiatalabb leveleken jelentkezik legintenzívebben. A fiatal levelek egyenletesen sárgulnak, a levéllemez a szokásosnál vékonyabb. A tenyészidő későbbi fázisában a levelek széle megbarnul, elhal. Súlyosabb esetekben a levél szélétől kezdve folyamatos elhalás áll be. A vasat és magnéziumot is tartalmazó Ferum Oil emellett gyógyítja a klorózist és a kocsánybénulást. A BorOil készítményhez hasonlóan szintén alkalmazható lemosó permet formájában, amely során véd a rügy kártevőivel szemben. A vastartalmú műtrágya oldat tartalmaz még nitrogént, magnéziumot, mezo- és mikroelemeket is. Ezzel növeli a növények ellenállóképességét a kártevőkkel és kórokozókkal szemben.

Baktérium = baktérium?

A talaj folyamatosan romlik, ennek köszönhetően a mikrobiális diverzitás és a baktériumok egyedszáma egyaránt jelentősen csökkent. A talajban nem csak „gonosz” baktériumok élnek, hanem jótékony hatásúak is megtalálhatók, amellyel a jó talajt is még jobbá lehet tenni.

novaferm

Erre szolgálnak azok a talajbaktériumok, amelyek növelik a talaj minőségét, gátolják a talajlakó kártevők felszaporodását, mint például a pondrók, drótférgek, fonálférgek. A NovaFerm® VIVA egy olyan bakteriális trágya, amely segít a talajlakó kártevők elleni küzdelemben. Nem kell tartani a reziduális hatástól, alkalmazható gyümölcsfák, szőlő, zöldségfélék, vagy akár mezőgazdasági termények esetében is. Tavasszal permetezéssel juttatható ki a talajba.

E-shop:

www.postreky.sk

tel.: 02/45649580
email: obchod@floraservis.sk

Flóraservis

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

parlament k

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.