Agro

DeltaRow – az optimalizált tőtáv érdekében

A termelés hatékonyságának növelése érdekében a mezőgazdasági gépeket is úgy fejlesztik, hogy azok egyre többet tudjanak kevesebb befektetéssel. A növények tőtávjának optimalizálásával több fényhez, vízhez, tápanyaghoz és levegőhöz jutnak a növények. Ennek a kukoricánál van a legnagyobb jelentősége.
Czigler Mónika

2019. április 15. 13:00

A gyökerek így sokkal jobban átszövik a talajt, mint az egysoros rendszerben. Javul a gyomelnyomó képesség is, kezdeti stádiumban pedig gyorsabban fejlődésnek indul a növény.

Minderre csak olyan technika képes, amely a vetőmagot szemenként juttatja a földbe. Ezt nevezik DeltaRow eljárásnak, amelyen a Lemken Azurit vetőgép munkája alapszik.

A DeltaRow eljárás a növényeknek 70%-kal nagyobb teret biztosít, így a hozam is növekedik, akár 10%-kal több juthat a zsákba. A DeltaRow a háromszög alakban eltolt sorokon alapszik. A két részsor 12,5 cm távolsággal van eltolva egymástól. A két sor közé a vetőgép elhelyezi a trágyát, amely kiváló hozzáférést tesz lehetővé tápanyagforráshoz a gyökér számára.

Az egyes részsorok kikapcsolhatók, így akár 87,5 cm nyomszélesség is elérhető. Ennek köszönhetően a nagyobb szélességű gumiabroncsokkal is végezhetők a munkák, amelyek sokkal kíméletesebbek a talajhoz.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kórházreform bezárásokkal

Kamion ütközött autóval Jabláncon, mentőhelikoptert is riasztottak

Szélviharra figyelmeztet az SHMÚ nyugaton és a Tátrában

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Holtan találtak egy 77 éves nyugdíjast a Lőcsei járásban, lőtt sebek voltak rajta

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?