DAS – biztonságos permetezés akár szélben is

biotomal

Úgy másfél évvel ezelőtt bővítette a galántai Biolife mezőgazdasági gépforgalmazó vállalat portfólióját a Dammann önjáró permetezőkkel. Most már a gazdák maguk is beszámolhatnak a márkával kapcsolatos észrevételeikről.

Az alábbiakban is egy gazda konkrét tapasztalatairól olvashatunk. Az oroszvári mezőgazdasági szövetkezet idén márciusban vásárolta meg a Dammann önjáró DT2400H S5 Highlander modelljét. A kezdetektől alaposan „megjáratják” a gépet, hiszen a 3542 ha szántó permetezése teljes mértékben ennek a gépnek a feladata. Ma már 520 motorórát tudhat maga mögött a gép, összesen 6300 hektár felületet kezeltek vele le.

A PD Dunaj Bratislava-Rusovce igazgatója, Ladislav Róka mérnök elmondta, a DAS-nak köszönhetően széles időintervallum áll a rendelkezésükre, hogy el tudják végezni a szükséges permetezéseket. „Errefelé gyakran szeles az idő. Ezt bizonyítja az is, hogy az osztrák oldalon mennyi szélturbina látható. Amikor mások már leállnak a szél miatt, mi még permetezünk” – mondja. És ez nem a felelőtlen hozzáállásról tanúskodik, hanem a fent említett Dual Air Systemnek köszönhető, ami a permetlé adagolásának kettős légtámaszán alapszik.

A Dammann jelenleg az egyetlen a világon az önjáró permetezőgép-gyártók közül, amely ezt a lehetőséget kínálja. A DAS rendszer egyedülálló abban, hogy a légáramlás a permetezőkarokon lévő két sor szellőzőnyíláson keresztül érkezik, elöl és hátul, így alakul ki az ún. kettős „levegőfal”. A szellőzőnyílások közé fúvókákat helyeznek el, amelyek permetet juttatnak a köztes térbe, amely így védett a külső környezet és a szél hatásától. A két légfalnak köszönhetően csökken a párolgás, nincs elsodródás. A DAS-rendszer tehát vegyszert takarít meg. Ugyanakkor nagyobb hatékonyságot biztosít, hiszen a permetezéssel a növényfelület jobb fedettsége érhető el még annak alsó részein is.

A gépet a szövetkezet a Biolife társaságtól vásárolta. A mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalat kereskedelmi osztályának vezetője, Róbert Zhorela mérnök ismertetve a gép sajátosságait elmondta, a VarioSelect automata szórásmennyiség-szabályozó rendszer a menetsebességtől függően a pneumatikusan vezérelt Quatro Holder segítségével automatikusan be- és kikapcsolja a megfelelő permetezőfúvókát, valamint a szükséges számú fúvókát (egy, kettő vagy akár három). Az eredmény egy  stabil permetezési dózis és egy állandó cseppspektrum. A gép negyedik fúvókája lombtrágyák kijuttatására szolgál.

Ekkora terület kezelésénél nem utolsó szempont a kényelem. És hogy erről mit mond a gép kezelője? „A kabin kényelmes, tágas, légkondicionálóval felszerelt és túlnyomásos. Nagyon jó a kilátás minden irányba. Van egy utasülés is, ami a régebbi permetezőnkben nem volt. Főleg az agronómus használja, aki a permetezőfülkéből kényelmesen ellenőrizheti a növényállomány állapotát” – mondja Ján Molnár.

A kényelem tehát fontos, de egy gazda számára fontos az üzemanyag- és időmegtakarítás is. A Dammann DT2400H S5 Highlanderrel Oroszváron ezt úgy érték el, hogy most már nem kell minden permetlé váltásánál bevinni a gépet a központba, mert a helyszínen is ki tudják mosni a tartályt. A permetező ugyanis 5000 literes fő tartállyal rendelkezik, amely feltöltése  megoldható egy tartálykocsi szivattyújának segítségével, amely a vizet a sprinklerhez szállítja, vagy pedig a  permetező felszereléséhez tartozó szivattyúval is.  A szükséges vízmennyiség felszivattyúzása után a szivattyú automatikusan kikapcsol. A fő tartály belsejében van egy másik, 500 literes tartály tiszta víz számára, amely elsősorban a fő tartály, a permettel érintkező csövek, tömlők és fúvókák teljes rendszerének öblítésére szolgál.

A további technikai paraméterekről Robert Zhorela beszélt. Mint megtudtuk, a gépet Mercedes Benz motor hajtja, 285 lóerős teljesítménnyel. A meghajtás hidrosztatikus, 4 hidromotorral. Az említett permetező fel van szerelve a keréknyomszélesség hidraulikus beállításával két (2,25–3,05 m-es) nyomtávban, valamint a hasmagasság hidraulikus beállításával is 1150–1850 mm tartományban. Minden kerék elektronikus vezérlésű.

A Dammann úgy alkotta meg permetezőjét, hogy a karok kitárása sokkal gyorsabb legyen, mint a versenytársaké. „Ez a Highlander 24 méteres DAS karokkal rendelkezik. A gyártó azonban 30 méteres munkaszélességig kínálja a DAS-rendszerrel felszerelt karokat. A Dammann ennél szélesebb, akár 48 méteres munkakarokkal ellátott permetezőt is kínál. A DAS-karokhoz képest azonban ezek szerkezetileg eltérőek, könnyebb anyagokból készültek. A leírt 24 méteres karok szállítási helyzetbe összecsukva elülső részükkel csak a permetezőtartály elülső széléig nyúlnak. Így nem zavarják a kezelő látóterét, ugyanakkor nem nyúlnak ki a kabin felső széle fölé” – tette hozzá végezetül Róbert Zhorela.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.biolife.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!