Agro

Biológiai megoldás a diófák védelmében

Az utóbbi évtizedekben már Európában is óriási károkat okozott a dióburok-fúrólégy. Gyakorlatilag nem lehet ellene védekezni vegyszerekkel, viszont adott néhány lehetőség a biológiai növényvédelem keretében, amellyel védhetjük a fáinkat.
Czigler Mónika

2020. január 24. 17:45

dió

A fúrólégy a korai fertőzések esetén csökkentheti a dió méretét, a dió korai hullását, illetve a dióbél ráncosodását is kiválthatja. „Repülési ideje a csalogató anyaggal ellátott sárga ragacsos lapokkal jól követhető, de ez a módszer a faj gyérítésére nem alkalmas. Agrotechnikai eljárásként a fertőzés tüneteit mutató terméseket még a lárvák távozása előtt  össze kell gyűjteni és megsemmisíteni. Megfelelő talajtakarást mellett (pl. ponyva, agroszövet) a lehulló nyüvek nem jutnak el a talajig, a felszínen bábozódva pedig rövidesen elpusztulnak. Sajnos azonban elképzelhetetlen a diófáink alá tökéletesen kihelyezni ezt” – részletezte Tamašek Zoltán, a Biotomal tulajdonosa.

dió

A szakember szerint megfelelő védelmet az Bora nyújthat a nyugati dióburok-fúrólégy ellen. „Az Boraszítményt kipermetezzük ősszel október–november folyamán a fák alá. A kezeléssel kijutatott gomba parazitálja a lárvákat, illetve bábokat a földben. Ez 60–90% sikert biztosít be a legyek ellen. Ha tavasszal, május–június folyamán megismételjük a kezelést, biztonságban tudhatjuk diónkat. A nagyszámú szórvány diósban és a szoliter fákon azonban nem várható el a fák teljes felületére kiterjedő növényvédőszeres kezelés sikere. Ezeken a helyeken minimális védekezések hiányában gyors terjedésére kell számítanunk. Terjedési ütemének csökkentésében és károsításának gazdasági küszöbérték alatt tartásában nagy szerepe lehetne a szakszerű csapdázásnak. A védekezés még lehetséges tiakloprid, lambda-cihalotrin és acetamiprid hatóanyagú készítményekkel, de a rezisztencia miatt nem várható el megfelelő siker. A világ csalogatóval ellátott kezelésekkel is védekezik, a csalétekbe kever egy bio rövarölő készítményt, és nagy szemcsékben kipermetezik azt a fa leveleire. Ha pontos az időzítés, a repülés kezdetén 7–10 napos intervallumokban kezelve 90% feletti eredményt hoz a kezelés. Ha mindezt kombinálva tesszük tél előtt, illetve május végén a Bora kezeléssel, a vegetációban csalogatós kezelésekkel együtt gond nélkül tudunk tiszta, osztályon felüli diót termelni” – magyarázta Tamašek Zoltán.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kep

Mózes: „Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny”

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

b

Közlekedési táblának hajtott egy részeg nő Léván

Barka

Sziklák közt elbújó kápolna, ahol majd megfordul a nyár

čaputová újságírók

Čaputová oknyomozó újságírókat fogadott

qq

VIDEÓ: Slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.