Agro

Betekintés a juhtartásba

A juh, ismertebben a birka az egyik legrégibb háziállat. Bár az elsők között háziasították, mégis nagyon kötődik a természetes környezethez. Megfelelő tartásához a kiterjedt legelő nélkülözhetetlen. Napjainkban is leginkább haszonállatként tartják, de terjedőben van a hobbiállatként való tartása is.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. november 13. 12:45

birka

Könnyen megkedveli a család a kedves, jámbor, igénytelen birkát, amelyet a béketűrés, az alázat és az önfeláldozás jelképeként ismerünk. Kisgazdaságokban, nagygazdaságokban és a háztájiban is egyaránt elterjedt a tartása és tenyésztése. A kezdő állattartók is könnyen elbánnak a juhok körüli teendőkkel. A juh könnyen és jól szaporodik a természetes körülmények között is. Jól hasznosítja az abszolút takarmányokat. Legeléskor mélyen legel, a finom szálú füvet szinte leborotválja. A ház körül önműködő fűnyíróként is jól bevált hobbiállat.

A háztájiban és a családi gazdaságokban a hagyományos juhtartási formák terjedtek el. Ezt nagymértékben a juhtartás és juhtenyésztés hagyományai és az éghajlati viszonyok folyásolják be. A juhok kora tavasztól késő őszig kint vannak a szabadban. Többnyire csak az éjszakákat töltik az istállóban – fedél alatt, ezt is leginkább vagyonvédelmi okból. Fontos is őket minél többet a szabadban tartani, mert az élettani igényeiknek ez a tartásmód kedvez és a juhtartás gazdaságossága is növelhető. A hidegre nem, de a párás istállóra érzékenyek. Az ürülékkel szennyezett, nedves almot, sáros, vizes talajt is nehezen viselik. A különböző gázokkal szennyezett levegőt és az istálló levegőjének ammóniatartalmát nem szeretik. Télen a frissen ellő és a szoptató anyák viszont igénylik a zárt, jól temperált hőmérsékletű akolt. A  hízóbárányok esetében a  téli hideg istállói tartás a hőszabályozásra többletenergiát igényel, míg a nyári nagy meleg csökkenti a takarmányfelvételt.

Hogyan alakítsuk a birkaszállót?

Juhtartás céljára megfelel a szélvédett, hűvös és száraz,  hagyományos elrendezésű, döngölt padozatú hodály. A háztájiban alkalmasak a részben átalakított istállók, egy disznóól, egy kiürült garázs, egy kihasználatlan épület a kertben. Kívánatos, hogy az épület mindkét végén legyen ajtó, hosszú hodályoknál oldalt is. Ezáltal kivédhető, hogy a ki- és behajtáskor a kialakuló tömörülés miatt sérülés és baleset legyen. A szállás takarítását elég évente egyszer tavasszal elvégezni, amikor már elég meleg az időjárás. A téli hónapokban a mélyalmos tartás előnyös, mert a szalmával keveredett trágya melegen tartja a helyüket.

A juhokat az év során meg kell védeni az időjárás kedvezőtlen viszontagságaival szemben. Régebben legfeljebb egyik oldalán zárt, karámmal körülkerített akolban helyezték el a nyájat. A jelenlegi juhtartó épületek a juhhodályok, egyszerű szerkezetűek, többnyire egy légterűek, jó hőszigetelésűek. A kisebb juhászatokban a juhhodály egyes részeinek lerekesztésével, térelválasztók és szénarácsok segítségével különíthetők el az egyes csoportok, kor és hasznosítás szerint, mint például fogadtató, ellető, növendéknevelő, kosok szállása, bárányóvoda stb. A mélyalmos hodályok belső szakaszokra osztását lerekesztő rácsokkal alakítsuk ki. Rögzítésük megoldható a padozatba levert karókkal. A juhketrecek mérete akkora legyen, hogy a gondozó kényelmesen tudjon a juhokkal dolgozni. A hodály nagysága viszont az állatok férőhelyszükségletével legyen arányban. A következő helyigényeket javasolt betartani: anya 1m2/db, anya bárányával (bárányaival) 1,2–1,7 m2/db, hízóbárány 0,4 m2/db, növendék bárány 0,5 m2/db, kos 2 m2/db.

Az istálló fontos része az ellető, ahol a víz- és áramellátás nélkülözhetetlen. Két- három napig a leellett anyának és bárányának, bárányainak 1,2–1,5 m2 területű fogadtatókat kell biztosítani, míg az anya a bárányait megszokja.

A szállás fontos tartozéka az itató edény, vagy egy vödör, etető edény és a szénarács, amely készülhet fából vagy akár fémből is. Csoportos tartáskor, a takarmányhoz való hozzáférés érdekében elegendő férőhelyet kell biztosítani. Anyánként 40 cm etetőhosszal kell számolni. A bárányok abrakellátására bárányóvodákat biztosítsunk. Elkülönítve biztosítsunk helyet a növendéknevelőnek, a bárányhizlaldának és a tenyészállatoknak is.

A nagyüzemi tartás során a korcsoportok elhelyezésekor figyelembe kell venni az állatok biológiai szükségletét és az optimális csoportlétszámot. A juh kisebb csoportban érzi jól magát. Javasolt darablétszám az üres és vemhes anyák 200–250 db, ellés előtt álló anya 25–50 db, ellés körül 1-2 nap idején 1–5 db, anya- és bárányellés után 2 hétig 20–25 db, anya és báránya ellés után a harmadik héttől 50–100 db, hízóbárányok 100–250 db.

A juhok takarmányozása

A juhok takarmányozása nem költséges és nem időigényes. Kérődzőként hosszú és tágas emésztőcsővel rendelkeznek, így hatékony rostemésztésre képesek. Egy átlagos, 50 kg testtömegű anyajuh napi létfenntartó táplálóanyag és gyapjútermelési szükséglete 1000 g körüli szárazanyagban, 5,82 MJ nettó energiában, 99 g nyersfehérjében, 2,2 g kalciumban és 1,7 g foszforban határozható meg. Ez a szükséglet a tömegtakarmányok mellett abrakkal kiegészíthető. A juhok fő takarmánya az év nagy részében a legelő, melyen a legeltetés hazánk időjárásához igazodva mintegy 200 napig lehetséges. A legeltetést késő ősszel – az időjárástól függően – általában november végén lehet befejezni. Nem szabad elfelejteni, hogy a legelő tápértéke az őszi hónapokban már alacsonyabb, ezért szükséges dúsítani a takarmányadagjukat, szénával és táplálékkiegészítőkkel. Ha kedveskedni szeretnénk az állatnak, adjunk neki répát, nagyon szereti. A gyengébb legelőket is jól hasznosítja. A túlzott mennyiségű pillangós etetése felfúvódást okozhat. A legeltetés a táplálék biztosítása mellett mozgást biztosít, amely a szervezet szilárdságát javítja, a napsugárzás pedig a D-vitamin-ellátást. Normál körülmények között 1 ha legelő 10 anyajuh számára elegendő. Legeltetés során ügyelni kell arra, hogy a téli takarmányozásról a legelőre, illetve a legelőről a téli takarmányozásra fokozatos legyen az átmenet, mert a hirtelen takarmányváltás könnyen bélfertőzéshez, enterotoxémiához vezethet.

A legelőn felvett tápanyagmennyiséget főleg ősszel és télen az egyes termelési szakaszokban szükséges kiegészíteni a hodályban, vagy a hodályhoz csatlakozó etetőtéren. Az etetéshez lábakon álló szénarácsok alkalmasak, amelyek alul vályúval vannak kiegészítve az abrak adagolásához. Jó megoldás a fal mellett kialakított, kívülről feltölthető etetővályú is. Bárányhízlalásra az automata etető egyszeri feltöltése hosszabb ideig biztosít az állatok számára ad libitum takarmányt. A hízóbárányokkal napi 100–150 g szénát kell etetni a folyamatos abrakellátás mellett az emésztés elősegítése végett. A kizárólag granulált – formázott báránytáppal hizlalt állatok takarmányértékesítése négy hónapos korukig ugyan kiváló, később a hízlalás gazdaságossága fokozatosan romlik.

A juhok természetüknél fogva igen kedvelik a folyamatosan csörgedeztetett itatóvályúkat. Itatására azonban az állandó vízszintű önitatók is alkalmasak. Lényeges, hogy bevizsgált, kifogástalan minőségű vizet itassunk. Ivóvízszükséglete a szárazanyag-felvétel három-négyszerese, ami a testtömegtől és a takarmány folyadéktartalmától függően 3-5 liter 12–15°C-os ivóvíz. Szükséges egy-egy sózót is biztosítani, amelyből takarmánykiegészítőket, premixeket, kalcium és foszfor pótlására szolgáló készítményeket is etethetünk.

A juh alkalmas nyári takarmányai a legelőfű rétek, ősgyep, telepített gyep, sőt az öntözött és intenzíven trágyázott legelőkert legelők. Alkalmi legelők a gabona, kukorica, répa, burgonyatarlók, utak és árokpartok, melyek legeltetése a gazdaságosságot növeli. Ügyelni kell, hogy harmatos füvet ne fogyasszon a felfúvódása veszélye miatt. A belső élősködők. pl.: mételyek fertőzési veszélye igen nagy, ezért fontos a prevenció.

A juh alkalmas téli takarmányai az erjesztett takarmányok – a szilázsok és szenázsok. Lehetnek kukorica, lucerna, vagy fűfélék. A napi adag a testtömeg 4–6%-nyi mennyisége. Szívesen fogyasztják a különböző gyökér- és gumós takarmányokat. Vigyázni kell, hogy ezek ne legyenek földdel szennyezettek, fagyottak, rothadtak, mert betegségeket, colifertőzést, mérgezést és vetélést okozhatnak. Répafélékből 1-3 kg az etethető mennyiség, mosottan, reszelve, szeletelve adagolva. Széna-, szalmafélék a szárazanyag fő forrásai. A lucerna és a rétiszéna alkalmas a juhok számára, 1-2 kg mennyiségben adagolhatjuk. A takarmányszalma mennyisége 2-3 kg legyen, ugyanis az állatok csak az értékesebb leveles és vékony szárrészeket eszik, a durvább szárat meghagyják. Rendszeresen az almozásra szánt szalmát is megválogatják. Ha az etetett takarmányok táplálóértéke alacsony, akkor abrakot is etessünk. Felhasználható a kukorica, árpa, zab, tritikálé, búza, rozs, ocsu stb. Az abrak fizikai formája lehet egész szem, granula, pellet, roppantott, durva őrlemény. A darált lisztszerű takarmányt kerüljük, mert légzőszervi megbetegedéseket okoz. A tápok teljes értékű abrak takarmánykeverékek etetése  nagyon drága, ezeket inkább csak a bárányhizlalásban használjuk. Fehérjeszükségletüket 25–35%-át fedezhetjük NPN nitrogénmentes fehérjeszerű anyagokkal. A téli legelők – amelyek a repce és az őszi takarmánykeverékekből állnak – is alkalmasak téli legelőnek, a vitamin- és ásványianyag-ellátás, valamint a szabad levegőn történő mozgás biztosítása miatt.

Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 22 beteg elhunyt, 1849 fertőzöttet találtak csütörtökön

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

terasz

Mától új szabályok vonatkoznak az éttermek teraszainak a működtetésére

Diego Maradona

Szűk családi körben temették el Maradonát

koronavírus iskola

A Szlovákiai Városok Uniója kész támogatni az iskolai tesztelést

Párkány maradona

Diego, a nápolyi isten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.