Agro

A tejtermelők maguk fizetik a kampányt

Míg külföldön komoly összegeket fektet az állam a hazai készítmények, tejtermékek népszerűsítésébe, addig a szlovákiai állattartóknak a reklámkampányt maguknak kell finanszírozni.
Czigler Mónika

2020. február 11. 18:10

Szlovákiában már évek óta beszélnek egy marketingalap kialakításáról, amely a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek reklámozását szolgálná. Külföldön ez évek óta működik, nálunk viszont még csak álmodozhatunk erről. A hazai tejtermelők azonban kezükbe vették az ügyet, és saját költségen elkezdték reklámozni a tejtermékeket. „Körülnéztünk a külföldi országokban, és láttuk, hogy mindenütt, ahol magasabb a tejfogyasztás, odafigyelnek a tejtermékek propagálására, és erre nem kevés pénzt szán az állam. Mivelhogy annak idején az illetékes minisztériumon kérésünk elutasításra talált, ezért magunk vettük kézbe az ügyet” – magyarázta Margita Štefániková, a szlovákiai tejtermelők szövetségének igazgatója.

A tejalap még 2007-ben jött létre, és minden kilogramm tej árából 1 fillért vezettek el az alapba. Ebből az összegből finanszírozzák a propagációs tevékenységet, ami a tej és a tejtermékek fogyasztásának népszerűsítését szolgálja. Ez a célzott marketingtevékenység lassan kezdi meghozni gyümölcsét. „A tejtermékek fogyasztása lassan kezd nőni. 12 évvel ezelőtt évente az egy főre eső tejfogyasztás 153 kilogramm volt, jelenleg 175 kilogramm” – mondta Margita Štefániková.

Azonban van még hová fejlődni, hiszen a WHO szerint az egy főre eső tejfogyasztásnak évente 220 kilogrammnak kellene lennie. Ezt fokozott marketingtevékenységgel el lehetne érni, de az állam a termelők szerint továbbra is csak ígérget. „Ehhez még hozzájön az a paradox is, hogy negyedmillió tonna tejet és tejterméket behozunk, és ugyanennyi hazai tejet és tejterméket exportálunk. A szárított tejtermékeket, vajat, túrót, sajtot illetően többet hozunk be, mint amennyit kiviszünk. 2018-ban a behozatal és a kivitel közt mintegy 100 millió euró volt a különbség, és ez már sokkal jobb számadat, mint amennyi az előző évben volt” – bosszankodott Stanislav Voskár, a Szlovák Tejtermelők Szövetségének elnöke.

-er

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.