Agro

A tejtermelésben dolgozók is hősök

A Szlovákiai Tejtermelők Szövetsége magasra értékeli az orvosok, mentősök, nővérek és eladók munkáját, akik ebben a nehéz helyzetben is helytállnak. Azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a tejtermelésben dolgozókat is napjaink hősei közé lehet sorolni.
Czigler Mónika

2020. május 20. 10:19

tejtermelés

Mégpedig azért, mert a komplikált körülmények közt is képesek az állatokkal törődni, a tejet feldolgozni, és biztosítani, hogy a boltok polcain elegendő hazai tejtermék legyen. „Nehéz körülmények közt dolgoznak, hiszen nagy a dolgozók kiesése, és további csökkenés várható” – magyarázta Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének igazgatója.

Az állatokról az év minden napján gondoskodni kell, és épp a munkaerő-kiesés miatt kérik az őstermelők a további változtatásokat a munka törvénykönyvében. Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének elnöke szerint olyan intézkedések bevezetését kérik, ami az államnak nem kerül pluszkiadásba. A munkaerő-kiesés miatt azt kérik, hogy a túlórák felső határát töröljék el, hogy a készséges munkaerő helyettesíteni tudja a hiányzó kollégákat a farmokon. Ugyanakkor azt is kérik, hogy töröljék el a korkedvezményes és öregségi nyugdíjasok felvételének felső határát, hogy a volt kollégákat vissza tudják venni. Kérik továbbá a „megállapodás a munkavégzésről”, valamint a „munkaügyi megállapodás” feltételeinek módosítását. Ezen a téren ugyanis szükség lenne a munkakör bővítésére.

A tejtermelésben érdekeltek száma ötezer főre tehető, és stratégiai helyet foglal el a nemzeti gazdálkodásban, hiszen az alapélelmiszert biztosítja a lakosok számára. Ez egy specifikus, és nagyon sebezhető ágazat, hiszen nyers tejtermékkel való manipulációról van szó, amelyet nem lehet tárolni, a fejés után le kell hűteni, és azonnal kell szállítani a feldolgozóhelyre. Az említett intézkedések a tejtermelők szövetsége szerint enyhítenének a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzeten. „Az állattenyésztők örülnének a szociális és egészségügyi biztosítóba való járulékok eltörlésének is a munkaügyi megállapodás esetében, ami egyszerűsítené a munkavállalók helyzetét, és vonzóbbá tenné a munkát a nyugdíjasok és a diákok számára. Ugyanakkor segítenének a munkaadónak kompenzálni azokat a kiadásokat, amelyek a szigorított higiéniai előírások miatt kellett bevezetni” – tette hozzá Alexander Pastorek.

(-er)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Márton Vivien

Márton Vivien és a motokrossz női oldala

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Irena Bihariová

Bihariová lett a PS új elnöke

koronavírus esküvő

Egy esküvő miatt emelkedhetett meg hirtelen a fertőzöttek száma Iránban

Luis Suarez

Újra számíthat Suárezre az FC Barcelona

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.