Agro

A repce „formálása” tavasszal

Amennyiben megvizsgáljuk azon agronómusok eljárását, akik sikeres termesztést folytatnak éveken keresztül, és akik munkájára a kedvezőtlen környezeti tényezők nincsenek olyan mértékű negatív hatással, mint másoknál, megfigyelhető néhány fontos alappillér, amit az agrotechnológiai munkáknál betartanak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. április 9. 16:27

repce

Tavasszal ajánlatos – különösen a száraz területeken – időben applikálni a nitrogént, mégpedig két adagban. Az első adag a regenerációt szolgálja, és akkor kell alkalmazni, amikor megjelennek a fehér gyökércsúcsok. A másik adagot rendszerint a regenerációs trágyázás után három héttel alkalmazzuk. A vegetáció elején a kén a repcében befolyásolja a becők számát, ezért fontos a nitrogénnel együtt kellő mértékben kijuttatni. Az első, regenerációs trágyázásban február végén nitrátmentes nitrogént juttatunk ki, hogy ne csökkentsük a fagyálló képességet, a másik adagban pedig kénnel egészítjük ki a tápanyagutánpótlást, miközben a gyengébb terményekben a nitrát-formát részesítjük előnyben.

A tavasszal újra- és újra megismétlődő szárazság miatt az új prioritás, hogy nagy és erős növényzetet alakítsunk ki. A nagy gyökérrendszer a tavaszi szárazság okozta redukció idején is tovább dolgozik a nedvességgel és a tápanyaggal. A nagy föld feletti tömeg, mint tárolóedény, képes több tápanyagot, és vizet megtartani, és a végső fázisban azt a szemekbe juttatni. Ezért fontos tavasszal, amint a fehér gyökércsúcsok megjelennek, dolgozni a gyökerekkel. Erre ajánljuk az ENERGEN FULHUM PLUS készítményt 0,5 l/ha adagban. De nem szabad megfeledkeznünk a többi fontos beavatkozásról sem. Ing. Karel Říha többéves kísérleti eredményei is azt mutatják, hogy amennyiben a fiatal levélrózsákba mangánt, rezet, cinket és bórt adagolunk, segítjük a növényt a jobb N, P, K, S felvételben. Így három héttel a mikroelemek applikációja után 40%-kal több makroelemet találunk a növényekben.

Amikor megérkezik a szárazság, az első elem, amiből hiány lép fel, a foszfor. Ezért fontos folyamatosan adagolni a levélre, hiszen gyökérzete a szárazság idején azt nehezen veszi fel. Elég 2-3 applikáció (1,5 kg P), hogy jelentős mértékben befolyásoljuk a generatív szervek fejlődését. Nem szabad megfeledkezni azonban a folyékony karbamidról sem, amelyet a vegetáció elején 5%-os koncentrációban adagolhatunk. A repce érzékenyebb, mint a búza, ezért a vegetáció második felében inkább már ne alkalmazzunk karbamidot. Szárazság idején a levélen keresztül kell pótolnunk a tápanyaghiányt, valamint segíteni a gyökérzet fejlődését és a víz megtartását a növényzetben. A tavaszi kurtító alkalmazástól az egész tavaszi fejlődés idején segítenek a készítmények a nitrátkedvelő repcének a nitrátreduktázisban. Az ilyen applikációt egy alkalommal is végezhetjük a kurtítástól egészen a virágzásig 0,5 l/ha STIMUL PLUS alkalmazásával, amely védi a növényeket a szárazsággal szemben, növeli a gyökérfelületet és a zöldtömeget. Vagy ismételt adagolásban a vegetáció egész ideje alatt (3D PLUS 0,1-0,25 l/ha adagban). Ez a készítmény ugyanúgy segíti a víz megtartását a növényben, illetve akár négyszeresére növeli a nitrát beépülését a növénybe.

A virágzás előtt és a virágzás idején érdemes feltölteni a növényt nitrogénnel, főként, ha nem optimális a talaj mineralizációja, vagy ha szárazság van, és a gyökéren keresztül nehezen veszi fel a tápanyagot a növény.

repce

Az elmúlt években jól bizonyított az eljárás, hogy az első sárga, bezárt bimbóra, vagy a teljes elvirágzás után 10-15 %-os DAM oldatatot 200 liter vízben alkalmaztunk. Ezt nem ajánlatos napos időben végezni, inkább estefelé kell bevetni. Az ilyen alkalmazás feltölti a növényt nitrogénnel a becők növekedéséig. Ebben az időben a repcének a hozam alakításához még a nitrogén 20%-ára szükség van. A másik kiegészítő applikáció a 30 l/ha LovoCaN adagja a gombaölő szerrel a virágba.

A szemek képzésénél fontos szerepe van a mésznek is, a virágzás után lehet adagolni a becőkre. Ennél az applikációnál nagyon fontos az ENERGEN 3D PLUS készítményt alkalmazni 0,3 l/ha adagolásban, amely segít megtartani a vizet a növényben, és jelentősen befolyásolja a nitrogénnel való munkát.

Ne feledkezzünk el róla, hogy a magas hőmérsékleten a következő védő-faktor a cink. Ugyanúgy nem szabad elfeledkezni a levélen keresztül történő komplex tápanyagutánpótlásról, különösen a foszforról, amely energiát ad a növényeknek, és a káliumról sem, amely a „protonpumpa” működését segíti. Figyeljünk oda, hogy minden tankmixet akkor alkalmazzunk, amikor a méhek nem aktívak.

Figyelje a YOUTUBE-on az ENERGEN CZ csatornát

Bővebb info: Ing. Róbert Vitáriuš, 0908 705 573, energensk@gmail.com

www.energen.info

Ing. Kamil Kraus, a növények fiziológiájának katedrája, CSME Prága

Ing. Jaroslav Mach, az ENERGEN készítmények fejlesztése

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

boltzár

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Híd

Füleken ülésezik a Híd közgyűlése, Bugár már nem akar funkciót vállalni

Csecsemő holttestére bukkantak egy érsekújvári családi ház udvarán

rendor

VIDEÓ: Élő bejelentkezés közben lőtte meg egy rendőr paprikatölténnyel a riportert

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.