Agro

A nagy tétel is kevésnek tűnik a gázolajprogramra

Pozsony | A Szlovák Mezőgazdasági Minisztérium szerint hatalmas tételről lehet beszélni, a gazdák szerint viszont több pénz kellene a gázolajprogramra. A szomszédos országok termelői ugyanis jóval több támogatást kapnak a program keretében.
Susla Béla

2019. január 28. 11:20

A növénytermesztési részleget illetően többek között a gyümölcstermesztés, az étkezési burgonya, a cukorrépa, a szója, a mák, a len, a kender, a fűszer- és a gyógynövények termesztése jöhet számításba a zöld gázolaj projekt gyakorlati megvalósításával kapcsolatban. Ami pedig az állattenyésztést illeti, az agrártárca vezetője kiemelte, hogy támogatásban részesítik a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske-, a baromfi- és a lótenyésztést. El kell mondanom, hogy történelmileg az első alkalommal beszélhetünk ilyen nagyszabású rendszerjellegű intézkedésről. Ugyanis mintegy 30 millió eurós befektetésről van szó, amely egyrészt az igényes terményeket termesztőknek, másrészt pedig az állattenyésztésre irányul hangsúlyozta Gabriela Matečná szlovák mezőgazdasági miniszter a zöld gázolaj programmal kapcsolatosan.

Ebben az évben a zöld gázolaj projektet kizárólag a Brüsszel által megszabott játékszabályok keretén belül érvényesítik, s a hasznosítás nem kötődik közvetlenül a gázolajfogyasztásra. A jövő évben azonban már teljes mértékben összefüggésben lesz a gázolaj fogyasztásával. Nyomatékosítani szükséges, hogy az általános fogyasztási adó visszafizetéséről van szó. Abból indultunk ki, hogy objektíven és tudományosan megalapozva határoztuk meg a normatívumokat. Azok alapegységeként a növénytermesztésben az egy hektárt jelöltük meg. Az állattenyésztésben a mutatókat a konkrét gazdasági állatokra bontottuk le, mégpedig hat ágazatra vonatkoztatva. Eltérő a gázolajfogyasztás például abban az esetben, ha a teheneket tejtermelésre hasznosítják a gazdák, vagy pedig ha a hústermelésre szakosodnak mondta lapunknak Štefan Ryba, a földművelésügyi minisztérium mezőgazdasági osztályának a vezérigazgatója.

A zöld gázolaj projekt konkrét bevezetését az agrártárca mintegy fél évvel ezelőtt jelezte. Az első felhívásokat a jövő év közepe táján valósítja meg a minisztérium, s az agrárvállalkozóknak 2019 végéig juttatják el az anyagiakat az illetékes szervek. A támogatásokat szigorúan ellenőrizni fogja az Agrárkifizető Ügynökség, hangsúlyozta az agrártárca vezetője. A projekt megvalósításánál az előző évi adatokból indulnak ki. Ezen mutatók már korábban hitelesítve és ellenőrizve lesznek, elkerülve ezáltal mindennemű csalást és visszaélést.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari kamara elégedett

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) egyértelműen jónak tartja a zöld gázolaj projektet. Jana Holéciová, a kamara szóvivője lapunknak elmondta, hogy a 30 millió euró igazságos elosztása mindenképpen hasznára válik majd a szlovákiai mezőgazdaságnak. Azokat az agrártermelőket kell támogatni, akik az országnak hozzáadott értéket biztosítanak. Reménykedünk abban, hogy a zöld gázolaj projektet mind az állattenyésztésben, mind pedig a speciálisnövény-termesztésben gazdálkodók hasznosítani fogják, s nem igénylik a támogatást azok, akik számára azt az előírások nem szabják meg hangsúlyozta Holéciová.

A szlovákiai gazdák már huzamosabb ideje követelik a hatékonyabb agrártámogatásokat. Az uniós államok támogatásaihoz viszonyítva ugyanis csak elenyésző a szlovákiai mezőgazdasági támogatások mértéke, s ebből eredően nagyon nehéz a versenyképesség biztosítása a mind erősebb európai agrárpiacon.  A zöld gázolaj természetesen segít rajtunk, ugyanis végre az Európai Unió azon országai közé sorakozunk be, amelyek már bevezették a programot. Mi tizennégy év elteltével tudatosítjuk igazából, hogy a nyugat-európai államok milyen hatalmas tételeket fektetnek be az agrártermelésbe. Ezek az államok ugyanis tudják, hogy azok a legjobb minőségű produktumok, amelyeket otthon állítanak elő. Azok a legolcsóbbak is, és garantált egy-egy ország számára az élelmiszer-biztonság hangsúlyozta Kovács Róbert, a Szlovákiai Cukorrépa-termesztők Szövetségének elnöke.

 

A termelőknek vannak aggályaik a támogatással kapcsolatban

Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke a zöld gázolaj programmal kapcsolatosan kiemelte, a gyümölcstermesztők is üdvözlik, hogy rendszerjellegű intézkedésről van szó. Ugyanakkor rámutatott, hogy azon belül számtalan kockázati összetevőről kell beszélni. A fő kockázatnak azt tartjuk, hogy a normatívumok mások például az almára, és megint mások mondjuk a dióra. Természetesen másoknak kellene lenniük az előírásoknak azon almásokra, amelyek produktív ültetvényeken vannak, és megint másoknak a nem produktív területekre vonatkozólag. Mert ha valamennyi területről készítünk átlagot, a normatíva jelentős mértékben csökken, s ezzel tulajdonképpen azok számára lehet előnyös, akik hektár alapú támogatásban részesülnek, de lényegében semmiféle termelésük nincs hangsúlyozta Varga. A gyümölcstermesztők szövetségének elnöke a továbbiakban kifejtette, hogy alma termeszthető 1000 literes gázolajfogyasztással egy hektárra lebontva, de ugyanúgy 100 literes fogyasztással is.

 

Több pénz kellene

Korábban került szóba, hogy a szlovák állam már az idén a költségvetésen kívüli forrásokból 2040 millió euróval járul hozzá a mezőgazdasági termelők üzemanyagköltségeihez. Az agrárönkormányzatok már akkor kevésnek tartották az erre elkülönített összeget, arra figyelmeztetve, hogy emiatt tovább csökken a versenyképességük a szomszédos országok gazdáival szemben. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter akkor a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai szervezetekkel folytatott tanácskozását követően tette közzé a zöld gázolajjal kapcsolatos elképzeléseit. A zöld gázolaj vásárlására nyújtott állami támogatással a nagytermelőket és a kisgazdákat is támogatni szeretnénk erősítette meg az agrártárca vezetője.

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke lapunknak elmondta, hogy ennél mindenképpen nagyobb összegre lenne szükség. Az agrárkamarák szerint legalább 100 millió eurós támogatás kellene ahhoz, hogy fenntarthassák a versenyképességüket a szomszédos országok termelőivel szemben. Magyarországon és Csehországban ugyanis jóval nagyobb összeget osztanak szét a gazdák között, Ausztriáról már nem is beszélve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?