Agro

A lovak izomelfajulásos izomfesték-vizelése

Rengeteg örömteli dolog van abban, ha valaki lovat tart, viszont ez nagy felelősséggel is jár. A fertőző, az emésztő és a légzőszervi betegségeken túl a mozgásszerveket is többféle betegség támadhatja meg.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. október 19. 16:30

Az izomelfajulásos izomfesték-vizelés a rendszeresen munkára fogott, jól táplált lovak bénulásszerű mozgászavarában és izomfesték-vizelésében nyilvánul meg. A lovak használati módjának változásával a betegség előfordulása is csökkent. Két-három napja pihenő, főleg igavonó lovakban alakul ki. Legveszélyesebb a két-három napos ünnepeket követő első munkanap, ezért nevezték ezt a betegséget népiesen húsvéti, ünnepi vagy hétfő reggeli betegségnek.

A betegség kialakulása

A kóroktan lényege a lovak pihenés alatti helytelen takarmányozása. A betegség csak jó erőben lévő, erős, egészséges egyedekben jelentkezik akkor, ha a 2-3 napos pihenés alatt abrakadagjukat nem csökkentik mintegy a felére, nem jártatják a lovakat, és az első munkavégzés alkalmával nem kímélve, minden átmenet nélkül kemény munkára fogják őket. A következmény elsősorban a hosszú hát, az ágyék, a far és a combizomzatban, ritkábban a láb más izmaiban, a nyak, a lapocka izomzatában, izomrostok elhalásához vezet. A megbetegedett izmok megduzzadnak, és összehúzódásra alkalmatlanná válnak. Mioglobin, izomfesték oldódik ki, ami a vese által kiválasztódik, és mioglobinúria, izomfesték-vizelés, vagyis a betegség legjellemzőbb és legfeltűnőbb tüneteinek egyike jelenik meg. A vesében felhalmozódó izomfesték veseelégtelenséget okoz.

Legjellemzőbb tünetek

A betegség nagyon gyorsan kialakul. A jó erőben lévő, pihent ló nagy kedvvel lát munkához, és kocsi elé fogva azt ügetésben, sőt vágtában kezdi húzni. Néhány perc, fél óra múlva azonban kötötten kezd járni, remeg, megizzad, hátuljára rogyadozik, majd elesik. Felkelni igyekszik, azonban erre súlyos esetekben képtelen, sőt a vergődés a betegséget tovább súlyosbítja. Az elváltozott izmok megduzzadnak, a megbetegedett izmok tapintása tömör gumihoz hasonlatos, esetleg fájdalmas. A betegség további jellemző tünete, hogy az állat vizelete az izomfesték kilépése miatt rövidesen sötét barnásvörösre, feketés barnára változik. Az izomfesték mennyiségétől és kiválasztásának időtartamától függően veseelfajulást, súlyos esetekben akár heveny veseelégtelenséget is előidézhet, amely az állat elhullásának közvetlen oka is lehet.

A kór lefolyása

A betegség kórlefolyása nagyon változatos. Ha a ló segítséggel sem állítható talpra, akkor nem gyógyul meg, hanem néhány napon belül szívelégtelenség, szepszis (vérmérgezés), tüdőgyulladás, kimerülés következtében elpusztul. Amennyiben a ló hajtója időben észreveszi a bajt, és megállítja a lovat, akkor van rá esély, hogy az nem esik a földre, hanem csak átmeneti sántaság mutatkozik, és néhány napon belül többnyire el is múlik. Az izomfesték- vizelés ebben a stádiumban is gyakori tünet.

Nagy tömegű izmok kiterjedt elváltozása esetén azok regenerálódására gyakorlatilag nincs esély. A betegség kezdetén még duzzadt izmok helyén a későbbiekben bemélyedés támad. A sorvadt izmok helyét zsírszövet és kötőszövet foglalja el. Mindez csökkenti a ló használati értékét.

Mit tehet az állattartó?

Nagyon fontos, hogy az állattartók tisztában legyenek a betegség megelőzésének lehetőségeivel, és a baj esetén a helyes tennivalókkal.

* A 2-3 napig pihenő ló abraktakarmányát a felére kell csökkenteni, és naponta kétszer 30-40 percig jártatni kell.

* A pihenőnapok után az első befogáskor vissza kell fogni a lovakat, az első fél órában lépésben kell haladni, és rövid pihenőket kell tartani.

* Ha a baj mégis bekövetkezik a lovak további munkavégzését, mozgatását azonnal be kell szüntetni, és a duzzadt izmokat csutakolni kell.

* Amennyiben a ló mozgása csak kissé kötött, a kifogott lovat lassan, útközben többször pihenőt tartva kell hazavezetni.

* Nem szabad az elfeküdt állatot felállásra kényszeríteni, ezt legkorábban fél-egy óra múlva lehet óvatosan megkísérelni.

* Az állat vonszolása, szállítóeszközre való kényszerítése újabb izomkötegek megbetegedését okozza, és sietteti a szívelégtelenség kialakulását.

Kezelés

A betegség gyógyszeresen kevésbé befolyásolható. Az állat fájdalmait fájdalomcsillapítókkal és szedatívumokkal csökkenthetjük. A B1-vitamin ismételt befecskendezése elősegítheti a gyógyulást. A bőséges vérbocsátás is szóba kerülhet. Folyadék- és elektrolit-terápia mellett vizelethajtó is alkalmazható.

A ló sorsa legtöbbször már a betegség első órájában eldől. Ha a beteg elfeküdt, és hosszabb pihenő után sem áll fel, valamint nagy tömegű farizomzat-elváltozás látható, tapintható, akkor kilátástalan a beteg ló állapota. Természetesen minden ilyen állapotú beteghez szakembert, állatorvost kell hívni. (Karsai F. és Vörös K. – Állatorvosi belgyógyászat II.)

MVDr. Pleva László állatorvos

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.