Agro

A kukorica mesterséges szárítása

A kukorica termesztésénél az egyik legfontosabb szempont olyan hibridet találni, amely a legjobban megfelel az adott termesztési körülményeknek. Ezek a körülmények sok esetben korlátok közé szorítják a gazdákat, így a választás nem egyszerű.
Czigler Mónika

2019. november 18. 13:25

kukoricacső

De még ha sikerül is megválasztani az adott körülményekhez igazodó, ideális hibridet, a siker még akkor sem garantált. Sok függ ugyanis az előre nem látható tényezőktől, leginkább az időjárástól. Az ilyen rizikós faktorokkal a gazdák évről évre szemben találják magukat, mégsem lehet rá előre felkészülni. Már csak azért sem, mert a kukorica egy olyan növény, amelynek az érése nem egyenletes még egy parcellán belül sem.

Mindezek ellenére az év folyamán sokat tehetünk azért, hogy minél több kerüljön a zsákba. A helyes agrotechnika betartása mellett fontos, hogy jó tulajdonságú hibridet válasszunk. Szlovákia egyes vidékein, különösen az ország nyugati részein nemcsak arra kell figyelni, hogy a kukorica jó hozamú legyen, hanem arra is, hogy az adott fajta jól bírja a szárazságot.

A kukorica másik legfontosabb tulajdonsága annak vízleadó képessége. Az egyik hibrid vagy fajta könnyebben, a másik nehezebben adja le a vizet. A magasabb FAO-számmal rendelkező, vagyis a hosszabb tenyészidejű hibridek ugyan magasabb hozamokra lehetnek képesek, azonban valószínű, hogy csak magasabb szemnedvességtartalom mellett takaríthatók be. A nagyon alacsony FAO-számmal rendelkező kukorica kitolja a tengeri termesztési területének határait azokra a vidékekere is, ahol eddig elképzelhetetlennek tűnt a megtermelése.

A fentiek ellenére azonban nem lehet egyértelműen kijelenteni azt sem, hogy a magas FAO-számú hibridek törvényszerűen rosszul adják le a vizet. Mert lehet rosszul száradó a 150-es FAO-számú hibrid, és ugyanakkor száradhat jól a 499-es FAO-számmal rendelkező hibrid is.

 

Szárítás

Nagyon fontos odafigyelni a betakarításkori szemnedvességtartalomra, amelynek az ideális értéke 14%. A 14% feletti nedvességtartalomnál az a veszély fenyeget, hogy a tárolásnál a magokon lévő gombák elszaporodnak. A másik negatívum, hogy a magasabb nedvességtartalomnál az enzimek tovább folytatják tevékenységüket, és lebontják az értékes tápanyagokat, amelyek a vegetáció során tartalékként beépültek. Ezért érdemes elgondolkodni a szárításon, persze csak a megfelelő környezetvédelmi szempontok, és az energiatakarékosság figyelembevétele mellett. Hiszen köztudott, hogy a kukorica szárítása nagy hőenergiát igényel. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a szárítás, pontosabban annak sebessége, illetve a szárító hőmérséklete is hatással lehet a kukorica beltartalmi értékeire. Sok esetben a nagyüzemek a kukoricát „túlszárítják” de ez nem a legjobb megoldás, hiszen az energiatöbblet mellett az is további negatívum, hogy a szemek daráláskor rosszul, üvegesen törnek, ez a fogyasztás során gyomorbántalmakat okozhat. Ráadásul csökken a fehérjék emészthetősége, és károsodnak az aminosavak is.

kukorica aratás

Az „irányított” betakarítás

Az érés gyorsítására deszikkáló szerek is alkalmazhatók, főként csapadékosabb időjárás esetén alkalmazzák, bár ez a módszer a kukorica esetében még kevéssé elterjedt. A deszikkálás ugyan egy pluszköltséget jelent, viszont abból a szempontból megfontolandó, hogy ha kihagyjuk, mennyit veszíthetünk a csapadékosabb időben rohamosan terjedő betegségek okozta kártétel miatt. Természetesen itt is mérlegelni kell, hogy a mesterséges állományleszárítás költsége alacsonyabb-e, mint a szárításé.

A deszikkáló szerek is lehetnek kontakt, vagy felszívódó hatásúak, A felszívódó hatású szerek esetében azonban számítani kell arra, hogy azok kicsit később hatnak. A kukorica esetében általában glifozáttartalmú deszikkáló szert használnak. A deszikkálásnak köszönhetően hamarább történhet meg a betakarítás, más szóval a gazda szabja meg, mikor arat. Így kevesebb kárt tehetnek a terményben a madarak és a kártevők, a termés minőségére nincs káros hatással, sőt, csökkenhet a termény szennyezettsége is. A betakarítógép is kevesebb veszteséggel dolgozik, a gép könnyebben beállítható és nagyobb lehet a teljesítménye.

Vannak viszont veszélyei is a deszikkálásnak, ugyanis azon állományokban, ahol a tengerit vetőmag-szaporítás céljából termesztik, a deszikkáns készítményt úgy kell megválasztani, hogy az ne veszélyeztesse a mag csíraképességét.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két fürdő van az átláthatósági céglista végén

Európa-liga: nézők előtt búcsúzik a Slovan

Adventi kalendárium: Tiszta lélekkel nyissunk ajtót az ünnepnek

Vágsellye: Bevásárlótáskákba csomagolt életek

Argentínában keres menedéket Morales volt bolíviai elnök

Fico panaszt emelt a büntetőeljárás ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.