Agro

A klímaváltozás hatása zöldségeinkre

A kertészeti kultúrákban a víz a leginkább meghatározó tényező, még ilyenkor ősszel is fontos szerepe van megváltozott éghajlati viszonyaink következtében.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 15. 12:15

Nyáron hosszabb hőhullámok jelentkeztek, s a hőség napjaiban növekedett a besugárzás is. De nincs annyival több csapadék, mint amennyivel melegszik az éghajlat. Hosszabb távon is száraz időszakokra és légköri aszályokra kell felkészülnünk. A besugárzás erőssége napégéssel jár, pl. a fűszerpaprikán csúcsszáradás, a paprikán napégés jelentkezhet, sőt, ez utóbbi a paradicsomot is veszélyezteti – tünete a beszáradt, világos színű külső szövetelhalás a bogyó nap felőli oldalán. Napégést tapasztalhatunk a babon, dinnyén, káposztán, uborkán, padlizsánon, tökön is.

Bizonyos fejlődési rendellenességek is összefüggésben vannak a klímaváltozással. A termések színesedését, a színanyagok képződését a fényviszonyok mellett a hőmérséklet határozza meg, de némelyik tápelem is fokozza vagy akadályozza kialakulásukat. A kálium elősegíti a paradicsom és a paprika piros színanyagának a képződését. Ha ez hiányos marad, a bogyók zöldtalpassága vagy zöldfoltosodása jelentkezhet. A nagy melegben nem alakulnak ki a színanyagok a paradicsomon, a tápanyagfelvétel is akadályozott, romlik a kötődés, eltolódnak a fejlődési szakaszok is.

A klímaváltozás hatásai ellen többféleképpen védekezhetünk. Leginkább a termőhely helyes megválasztásával, öntözéssel, árnyékolással, talajtakarással, szárazságtűrő és ellenálló fajták nemesítésével. A fedett termesztő berendezésekben az öntözés, párásítás jelenthet megoldást. Manapság léteznek aszálytűrést javító készítmények is.

Fucsek Margit kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A forradalomra emlékeztünk

Vida Máté: „Remélem, idővel bevehetetlen erőd lesz”

Frissítve

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrációja a pozsonyi Szabadság téren

ByeAlex dalával tarolt Ruszó Tibi

Rudolf Nurejev márványtáblát kap Budapesten

Gyilkos után az első áldozat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!