Agro

A kevésbé mozgékony tápanyagok a talajban

Megkérdeztük Ing. Mária Sekerková CSc. független növénytermesztési szakmai tanácsadót, melyek a kevésbé mozgékony tápanyagok a talajban?
Czigler Mónika

2019. április 16. 11:49

A jelenlegi ökológiai és gazdasági igények megkövetelik a trágyázást a talajban lévő tartalékoktól függően. A termés mennyisége főleg a nitrogén-utánpótlástól függ. A kálium és a foszfor kevésbé mozgékony a talajban, ezért ajánlatos az ezekkel való trágyázást még a szántás előtt elvégezni, hogy azok a gyökerekhez jussanak, és a növény jobban tudja őket hasznosítani.

A foszfor a növényben mobilis, de a talajban nem. A talajban organikus és anorganikus formában található meg. Felvétele több tényezőtől függ, a melegtől, nedvességtől, a talaj pH-értékétől, a gyökér nagyságától. A foszfor felvételét gátolja a túl magas nitrogéntartalom a talajban. Hiánya a növényben a lassabb növekedésben, a virágzás redukciójában, sötétzöld foltokban nyilvánul meg.

A kellő mennyiségű káliumnak köszönhetően a növény jobban ellenáll a stresszhatásoknak, jobban gazdálkodik a vízzel.

A talajminták szinte mindig kimutatják a kellő magnéziumtartalmat, de annak csak kis mennyisége könnyen hozzáférhető a növények számára. A klorofilképződésnél játszik fontos szerepet, illetve az ellenálló képességnél.

A kén segít a nitrogén felvételében. Az organikus anyagok segítik a kén mozgékonyságát a talajban a gyökérrésznél. Fontos szerepet játszik a réz is, amely a növény sejtfalát erősíti, ezzel pedig az ellenálló képességét is.

A hajtások, vegetációs csúcsok, gyökerek és virágok elhalása a bórhiányról tanúskodik. A cinkhiány pedig a kisebb levelekben mutatkozik meg.

Manapság a tápanyagok mozgékonyságára nagyon negatívan hat a hosszan tartó csapadékhiány, amely nehezíti a növények hozzáférését ezekhez a tápanyagokhoz.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Danko: Méltányolom az EU-t, de reformokra lenne szüksége

Újságírók célkeresztben

Tojásérem (is) jár a célba futóknak a diósförgepatonyi Barátság futóversenyen

Elhunyt Csető János

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

Kétszer annyi balesetért felelős az alkohol húsvétkor, mint az év többi részében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?