A hazai tejtermelés jövője a kormány kezében van

A hazai tejtermelők és -feldolgozók beruháznának, de az állam segítsége nélkül ezt nem tudják megvalósítani. A szakemberek szerint a jelenleg előkészítés alatt álló stratégiai terv dönti el azt, hogy 2028 után is lesz-e a boltok polcain hazai tejtermék.

Az őstermelők és a tejfeldolgozók szerint ez az utolsó lehetőség, amikor még modernizálni lehetne. „A pénzösszegek, amelyek a következő hétéves időszakra vonatkoznak, hatalmas tételt jelentenek, és óriási hatással lesznek Szlovákia önellátottságának kialakítására. Ezért fontos, hogy a megfelelő területekre legyenek irányítva, amelynek köszönhetően ez a cél elérhető” – mondta Marián Šolty, a szlovákiai tejszövetség felügyelőtanácsának elnöke.

Szlovákiában az elmúlt évben 40%-kal csökkent a fejőstehenek száma, és 50%-kal az őstermelői feldolgozó vállalatok száma. „Az ágazatot hatalmas invesztíciós hiány jellemzi. A felmérések szerint az istállók 76 százaléka még az elmúlt évszázad 50-es, 90-es éveiből való, vagyis 30-70 évesek. Csakis állandósult dotációval és az ágazatba való beruházásokkal tudjuk elérni, hogy ne csökkenjen tovább a fejőstehenek száma, ezzel pedig a hazai termékek aránya Szlovákiában” – tette hozzá Margita Štefániková, az őstermelők szövetségének igazgatója.

A feldolgozók szintén bizakodnak a támogatások magasabb összegében, hiszen a jelenleg elkülönített 65 millió euró az elkövetkező hétéves időszakban nagyon jelentéktelennek tűnik, különösen ha azt vesszük figyelembe, hogy az ágazatnak 940 millió eurónyi beruházásra lenne szüksége.

A hazai tejtermelésben érdekelt szervezetek szorgalmaznák, hogy a kérdésben érdekelt politikai vezetők látogassák meg az egyes régiókat, és találkozzanak a tejtermelőkkel véletlenszerű választás alapján, így maguk is meggyőződhetnek arról, hogy a probléma valós, és mindenütt nagyjából egyforma. A probléma orvoslása, illetve a megoldás kulcsa pedig szerintük az állam kezében van.

(cz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?