A Capello mellett döntöttek …

biolife

Az időjárás alaposan próbára tette idén a kukoricát, így ahol a nap nem „égette el” a termést, ott ügyelni kell a betakarításnál, hogy minél kevesebb veszteséget könyveljen el a gazda. Ebben nagy szerepe van a kukoricaadapternek is.

Tudják mindezt a Tőketerebesi járás Cselej településén is, ahol a Dubina s.r.o. vállalatnál új adapter vásárlását fontolgatták. Majd miután amolyan közvélemény-kutatást végeztek a környékbeli gazdáknál, a Capello márka mellett döntöttek. Bár ezt a márkát már régóta ismerték, az adapter eddigi tulajdonosainál kérdezősködtek a tapasztalatokról, és miután csak jó visszajelzéseket kaptak annak gyakorlatban való használatáról, a vásárlás mellett döntöttek. Nem kellett sokat keresgélniük, honnan szerezzék be az új munkaeszközt, hiszen a Biolife kínálatában ez megtalálható volt.

A galántai székhelyű gépforgalmazó vállalatnál ugyanis szinte minden fontosabb mezőgazdasági gép megtalálható, a legismertebb márkákkal dolgoznak együtt, és legyen szó kombájnról, traktorról, talajmegmunkáló és növényvédelmet biztosító gépekről, illetve különféle pótalkatrészekről, széles kínálattal állnak a gazdák rendelkezésére. Így nem véletlen, hogy a Tőketerebesi járás mezőgazdasági vállalata is hozzájuk fordult segítségért, hiszen a Biolife-fal már évek óta szoros kapcsolatot ápolnak. Nemcsak az eladók szakmai felkészültségét, hanem az alkatrészellátást, illetve a gyors és szakszerű szervizt is dicsérik. „Már több mint 15 éve dolgozunk együtt, a Biolife-tól vásároltunk már például egy CLAAS Lexion 660-as kombájnt, de más gépeket is. A gépvásárlás előtt mindig kérek árajánlatot más eladóktól is, de a Biolife vállalatban eddig még nem csalódtunk. A kukoricaadapter vásárlása előtt nagyon pozitív referenciákat hallottunk a géptulajdonosoktól. Bár ezek az adapterek nem a legolcsóbbak, és ez az első ilyen márkájú adapterünk, nem bántam meg, hogy a Capello mellett döntöttünk” – mondja a Dubina egyik ügyvezetője, Ján Volkai, miután már a gépet a gyakorlatban is kipróbálták a múlt szezonban, amikor is 450 hektárt arattak le vele.

A Dubina mezőgazdasági vállalat egyébként 1200 hektáron gazdálkodik. A megművelt terület mérsékelten dombos, nagy részben nehéz, agyagos talajon dolgoznak. Főleg búzát, repcét, napraforgót és szemes kukoricát termesztenek. Mivel már 2000 óta a jelenlegi felállásban működik a vállalat, nagyon is jól tudják azt, hogy milyen fontos, hogy a betakarítás ne legyen veszteséges. Hiszen nem azért óvják, védik, táplálják egész évben a növényt a gazdák, hogy aztán az aratásnál a kombájn szétszórja a termést. Ezért is fontos a minőségi technika.

A döntés konkrétan a Capello Diamant HS8 típusára esett. „A kukorica, napraforgó és gabonafélék betakarítására szolgáló adapterek gyártásával foglalkozó olasz Capello cég egyre nagyobb teret hódít az európai piacokon, miközben jelentősen bővül a forgalma az USA-ban és Ausztráliában is. A családi vállalkozás sikere a több mint 50 éves hagyományokkal rendelkező kombájnadapterek folyamatos fejlesztésének köszönhető. Elsősorban olyan minőségi anyagok felhasználásával érvényesülnek a világpiacon, amelyek összhangban vannak a legmodernebb technológiákkal és a tervezők műszaki képességeivel. A Biolife már 2010 óta képviseli a céget Szlovákiában” – tájékoztatott Róbert Zhorela mérnök, a Biolife kereskedelmi részlegének vezetője.

A Diamant modell az egyik legújabb termék a márkánál, amelyet nagyobb menetsebességre terveztek. Kiemelkedik mechanikai egyszerűségével és könnyű szerkezeti kialakításával. Merev és összecsukható kivitelben, 6, 8, 12, 16 soros változatban rendelhető. A cseleji vállalatnál a nyolcsoros, 75 cm szélességű, összecsukható változat mellett döntöttek. A tulajdonos dicséri a munkasebességet, amit el tudnak érni vele, de nem panaszkodik a gép kezelője, Vladimír Bačko sem, aki gyakorlott kombájnos, és pontosan tudja, milyen fontos a kombájn és az adapter jó beállítása. „Ez egy csodálatos gép, amely kiválóan másolja a terepet, nagyon tisztán és hibátlanul dolgozik” – mondja. Majd még hozzáteszi, mekkora előny, hogy a kabinból tudja állítani az adaptert. „A kisebb kukoricáknál a helyközt kicsinyítem, hogy a felső részen maradjanak a csövek, és ne essenek a földre. A nagyobb csöveknél a közöket nagyítom, ezzel csökkentem az ellenállást, amivel üzemanyagot spórolok meg. Nagyon magas, nagy hozamú kukoricát is arattam már vele minden gond nélkül” – mondja a gépkezelő.

A technikai előnyök közül kiemelhetjük az új alsó dupla késes zúzást, vagy a behúzó hengerek továbbfejlesztett, jobb vágási képességét a hosszirányban elhelyezett késekkel. A behúzási rés beállításának rendszere is újításon ment keresztül, ahol a rés maga változik a listák mindkét oldalának mozgatásával, így a kukorica a szekció tengelyére mindig merőlegesen kerül. Ezzel csökken a szennyeződés esélye, valamint növekszik a kombájn teljesítménye is. Ennek nagy jelentősége van a megdőlt terményeknél is, hiszen optimalizálódik a betakarítási folyamat. „Az adapter új típusú műanyaggal van felszerelve, amelyet hosszú élettartam jellemez, ugyanakkor nagyon jól tompítja a kukoricacsövek ütéseit, hogy azok ne pattanjanak le az adapterről. Így tisztán és veszteség nélkül működik” – egészítette ki Róbert Zhorela, aki még figyelmeztetett arra is, hogy az olasz gyártó napraforgó betakarítására szolgáló adaptert is kínál.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.biolife.sk

(-r)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?