A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) kézi irányításáról

Nagy József, a Magyar Közösségi Összefogás jelöltjének sajtóközleménye a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) kézi irányításáról, a tervezett új tv csatornákról, a magyar műsoridőről és azok összefüggéseiről.
Pártsajtó

2020. január 29. 16:24

A Magyar Közösségi Összefogás igazolva látja azokat a félelmeket, amelyek a Jaroslav Rezník vezette RTVS politikai elfogultságához kötődtek. Ahogy azt a politkusok médiamegjelenésével foglalkozó legújabb kutatás kimutatta (Newton Media) az RTVS legnézettebb, O päť minút 12 című vasárnapi politikai televíziós műsorában éppen a vezérigazgatót jelölő Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko kapta politikusként a legtöbb műsoridőt. “Számunkra nem csak az aránytalanságnak van jelentősége, de fokozottan aggasztó, hogy A. Danko gyakori közmédiás  szerepléseit  a választások előtt egyre inkább a magyarok és a szlovákok közti feszültségkeltésre próbálja  kihasználni. Az uszítást és feszültségkeltést a médiának ellenkezőleg, minden erővel vissza kellene szorítania”- nyilatkozta Nagy József, az Összefogás mozgalom alelnöke.

A másik nagy adóssága a közmédiának a magyarokkal szemben, hogy miközben a szlovák közszolgálati tévé óriási költségek árán újabb csatornák bevezetését tervezi, a magyar kisebbség számára biztosított televíziós idő még mindig csak percekben mérhető naponta. “A szóban forgó csatornák indítását csak akkor tudjuk támogatni, ha először a szlovákiai magyar kisebbség számarányának megfelelő műsorkapacitást kaphat megfelelő minőségben. A mostani, percekben mérhető műsoridő helyett  a februári választások után napi több órára szeretnénk fokozatosan növelni a magyar nyelvű tv műsorok sugárzásának és gyártásának a lehetőségét.Nem egy nemzetközi dokumentum kötelezi Szlovákiát a kisebbségi kultúra arányos támogatására, sőt pozitív diszkriminációjára”- nyilatkozta Nagy, a Magyar Közösségi Összefogás jelöltje. “A szlovák társadalomnak is tudatosítania kell, hogy az itteni magyar kisebbség Pozsony felé fizeti kötelezettségeit, magyar nyelvű televíziós adásokat viszont Budapest tv csatornáin nézhet.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

zacsik

Szöllősi-Zácsik: „Ez a csapat többre hivatottˮ

Kiska

VIDEÓ: Újabb videóval próbálják lejáratni Kiskát, ebben már ő is szerepel

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

Komárom

Új helyre költözött Komáromban az Artis Centrum

Párkány

Kiemelten kezelik a Párkány és Bajcs közti út rendbetételét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.