A magyarság a külügy és a kormánybiztos vitájának túsza

Szükséges a kisebbségi törvény, amit a külügyminisztérium (Smer) kritizál, s amit a kisebbségi kormánybiztos hivatala (Híd) három éve alatt sem volt képes elkészíteni. Jelenleg a szlovákiai magyarság a két állami szerv vitájának legnagyobb vesztese.
Pártsajtó

2020. február 3. 11:49

 Lajčák

A külügyminisztérium hétvégi nyilatkozata szerint nincs szükség a kisebbségi törvényre – ez az állítás nem csak Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes, hanem a kormány 2016. októberi határozatával is. Akkor a kabinet – jóváhagyva a kisebbségek védelmének akciótervét – megbízta a kisebbségi kormánybiztos hivatalát, hogy 2018-2019-re készítse el a komplex kisebbségi törvény tervezetét. Erre a mai napig nem került sor, a kormánybiztos tavaly év végén csak egy szándéknyilatkozat összeállításáig jutott el.

„A honi magyarság nem lehet a kormánybiztosi hivatal felelőtlen mulasztásának és a külügyminisztérium gáncsoskodásának szenvedő alanya. Ha a kormánybiztos valóban el akarta volna készíteni a tervezetet, már 2018-ban beterjeszthette volna, a külügyi tárca pedig már akkor elmondhatta volna kifogásait. Most egy tét nélküli műbalhé szemtanúi vagyunk, ugyanis négy héttel a kormányváltás előtt evidens, hogy a kisebbségi törvény tervezetéből a jelenlegi kormányzat egy betűt sem fog megírni” – nyilatkozta Mózes Szabolcs, a Magyar Közösségi Összefogás elnöke, a mozgalom kisebbségi programjának koordinátora, hozzátéve: ha a februári választások után az Összefogás kormányra jut, egyik első dolga lesz a törvénytervezet elkészítése.

„A kisebbségi jogok gyakorlati biztosítása és erősítése terén évtizedes elmaradás van, amit jórészt az elmúlt négy évben sem sikerült pótolni. Nincs időnk arra, hogy tyúklépésben haladjunk, számomra érthetetlen, hogy a hivatal egy kormányhatározatra támaszkodva sem volt képes időben előkészíteni egy stratégiai fontosságú jogszabály tervezetét” – tette hozzá az Összefogás elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

Komárom

Új helyre költözött Komáromban az Artis Centrum

Kiska

VIDEÓ: Újabb videóval próbálják lejáratni Kiskát, ebben már ő is szerepel

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

Andrej Danko

Danko: Csütörtökön folytatódik az ülés, megvannak az eszközeim

Párkány

Kiemelten kezelik a Párkány és Bajcs közti út rendbetételét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.