A Híd és az MKP közös sajtónyilatkozata

A Híd és az MKP közös sajtónyilatkozata.
Pártsajtó

2020. december 16. 19:20

forró sólymos
- Somogyi Tibor felvétele

"A Komáromi Nyilatkozat aláírását követően úgy tűnt, a három párt szándéka őszinte, a cél közös: egy új egységes párt létrehozása annak érdekében, hogy az itt élő magyaroknak és a többi nemzetiségnek, a déli és keleti régiókban élő embereknek ismét legyen parlamenti képviselete. Mindannyian tudtuk, hogy a politikai megosztottság felszámolása ennyi év után nem egyszerű, de megoldható feladat. Kötelességünknek tartottuk, hogy most, amikor a vitás kérdések túlnyomó többségében egyezség született, az egységre váró közösségünket is tájékoztassuk a tárgyalások kimeneteléről. Tisztában vagyunk azzal, hogy szlovákiai magyar közösségünknek erős, egységes politikai képviseletre van szüksége, ami csak akkor valósulhat meg, ha a régi árkokat betemetjük és nem ásunk újakat.

Mivel a mai nap folyamán elhangzott valótlan állítások megkérdőjelezték az eddig elvégzett munkát, az eddig elért eredményeket, az MKP és a Híd közös sajtóközleménye csatolmányaként közzé tesszük azokat az alapelvet, amelyeket a tárgyaló felek jóváhagytak.

E 12 ponton kívül a pártok az új magyar gyűjtőpárt nevében is megegyeztek, valamint az alapvető célkitűzéseket is lefektették, ahogy abban is egyezségre jutottak, hogy az új párt elnökét az MKP, az OT elnökét pedig a Híd adja, valamint abban is megállapodtak, hogy a gyűjtőpárton belül önálló platformokat hoznak létre. Egy párt egyesülésekor megkerülhetetlenek az arányok, amelyek kialakításához a parlamenti választáson elért eredmény adta a kiindulási pontot. A felek ennek alapján tárgyaltak az új magyar párt szerveinek, a grémiumnak, az elnökségnek, az országos tanácsnak és a kongresszusnak az összetételéről, amelyek a megegyezett arányok alapján állnak fel.

Az MKP és a Híd partnerségre törekedtek, tudatosítva azt, hogy ez csak akkor működhet, ha egyik fél sem diktál. Sem a tárgyalások során, sem a létrehozandó közös pártban.”

Alapelveink

1. A [a_párt_neve] egy olyan gyűjtőpárt, amely a magyar közösség és a magyarlakta régiók képviseletét valósítja meg országos, regionális és helyi szinten. Felvállalja továbbá a Szlovákiában élő további nemzeti közösségek, az ország déli és keleti régióiban élők érdekképviseletét.

2. A párt a demokrácia alapelveit valló és gyakorlatba ültető politikai gyűjtőpárt, amely a jogállamiság elveit betartva végzi tevékenységét; a szabad versenyen alapuló, szociálisan érzékeny és környezetbarát piacgazdaság híve.

3. A demokratikus pluralizmus és tolerancia határa magának a pluralizmusnak és a toleranciának, valamint az emberi jogoknak a tagadása, illetve tevőleges megkérdőjelezése. A demokratikus pluralizmus és tolerancia elvei a párt belső felépítésében és működésében is tiszteletben tartandók.

4. Valljuk, hogy minden állampolgárnak joga korlátozások nélkül használni anyanyelvét, azon megszerezni a tudást, kamatoztatni azt és kulturális tevékenységet folytatni.

5. A párt tevékenységének alapelvei: a szerződések, megállapodások betartása, a partnerek egyenrangúságának, méltóságának tiszteletben tartása, a demokratikus politikai kultúra szabályainak érvényesítése, valamint a nyitottság, a hitelesség, a szavahihetőség, a kiszámíthatóság.

6. Az alkotmány és a hatályos jogszabályok, a hatályos nemzetközi jogi normák és emberjogi keretszabályok (Európai Unió, Európa Tanács, ENSZ) valamint a demokratikus jogállamiság elveinek elfogadása és tiszteletben tartása tevékenységünk alapvető kerete.

7. Kiállunk az Európai Unió-, a NATO-tagság, és az ország eddigi irányultsága mellett, miközben az alapvető és legközelebbi partnerséget a Visegrádi Négyek kötelékében látjuk az EU-n belül.

8. Az európai politikai és ideológiai besorolásunkat tekintve, tagságunkat továbbra is az Európai Néppártban képzeljük el.

9. Korrekt kapcsolatra és nyitottságra törekszünk a szlovákiai és magyarországi politikai pártokkal és politikusokkal. Különösen fontos számunkra az államhatárokon átívelő magyar-magyar és további kapcsolatok elmélyítése és bővítése.

10. Nyitott és korrekt kapcsolatra törekszünk a civil társadalom szereplőivel, a szakmai szervezetekkel, valamint a média képviselőivel.

11. Egymást nem legyőzni, hanem meggyőzni akarjuk. Szövetségben, együttműködésben az erő.

12. A párt politizálását szakmai alapokra helyezzük.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István Peter Kovařík
Frissítve

A magyar Hamran István is még játékban van az országos rendőrfőkapitányi posztért

országos tesztelés BA

Az előzetes eredmények szerint Pozsony megyében 0,8 százalék alatti a pozitivitási arány

Roman Mikulec

Mikulec e hét végéig eldönti, hogy kinevezi-e Kovaříkot a rendőrség élére

koronavírus-vakcina

A 85 évnél idősebbek telefonon is igényelhetik a védőoltást

Giuseppe Conte
Frissítve

Az olasz kormányfő kedden benyújtja a lemondását

koronavírus

Hat tünet, amely bizonyítja, átestünk a koronavírus-fertőzésen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.