A földgáz, mint választási kampányfogás

Derékig benne vagyunk a választási kampányban.
Pártsajtó

2019. december 23. 11:59

A pártok, mozgalmak és koalíciók jelöltjei ilyenkor ígérgetnek ezt-azt, jelvényeket, matricákat, szórólapokat, egyéb figyelmességet osztogatnak. Hogy a kormánypártok energiahordozók árával kampányoljanak, az újdonság.

Az energiahordozók árszabályozási hivatala (ÚRSO) készen állt engedélyt adni a lakossági földgázt szolgáltató vállalatoknak, hogy jövőre némileg megnöveljék a lakossági földgáz árát. A pozsonyi kormány eldöntötte, hogy 10 millió euróval támogatni fogja az egyik szolgáltató, az SPP árszabályozását, hogy ne növelje meg jövőre a lakossági földgáz árát. Természetesen a lakosság, a fogyasztó megérdemli, hogy alacsonyabb áron vásárolja az földgázt, az energiahordozókat, hiszen köztudott, hogy az átlagbérekhez viszonyítva az EU-ban a legmagasabb árakon vásároljuk a lakossági földgázt és a villamos energiát. Esetenként nem is kell a bérekhez viszonyítani, abszolút árakban is a legmagasabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Emiatt minden lehetséges enyhítés, segítség helyén való és kívánatos. Mással van a baj. Olyan kampányeszközt vetettek be a kormánypártok, amelynél felróhatunk legalább három aggályos körülményt:

1. picit svindli jellegű, választási csalétek az egész, hiszen a választásokat követően e mutatványát már nem ismétli meg a kormány.

2. Az állam részvényes az SPP-ben és megteheti, hogy művileg dotálja az energiahordozó árát. Azonban aggályos a lépés, mert a mindannyiunk által befizetett adókból, mindannyiunk közteherviseléséből támogatja a kormány a gázszolgáltató-piac egyik szereplőjét. Azt az adófizetőt, aki történetesen másik szolgáltató ügyfele, miért különbözteti meg hátrányosan?

3. A kormány inkább foglalkozzon stratégiai módon a jövővel, mert fennáll az a lehetőség, hogy a közeljövőben az oroszok elterelik a gáz szállítását Nyugat-Európába, Ukrajna és Szlovákia megkerülésével. Arra az időszakra kellene megfelelően felkészülni.

 

Humorral bőven megáldott ember a gazdasági miniszter, hiszen a kormány döntését követően furfangosan kijelentette, hogy a kisebb gázszolgáltatók is követhetik az SPP példáját és lehet, hogy a jövő évben ők sem emelik meg a lakossági földgáz árát. Nézzünk csak e mondat mögé: a külső tényezők alakulás folytán, mivel drágul a földgáz világpiaci ára, az árszabályozási hivatal is engedélyt adott az enyhe drágításra. Az SPP számára a különbözetet mindannyiunk adójából a kormány megtéríti. Na de mi legyen a többi szolgáltatóval, akinek az árkülönbözetét mindannyiunk adójából a kormány nem téríti meg? Ők vállalják az előre borítékolható veszteséget? Hogyan gondolta ezt a gazdasági miniszter?

A kormánynak és a gazdasági miniszternek ennél sokkal komolyabban kellene foglalkoznia a jövőbeni gázellátással. Hiszen félő, hogy az orosz szállító hamarosan Ukrajnát és Szlovákiát megkerülve fogja a földgázt Közép- és Nyugat-Európába szállítani. Legkésőbb a Németország és Oroszország között, a Balti-tenger fenekén épülő Nordstream 2 gázvezeték üzembe helyezését követően. Persze, Szlovákia immár nyugatról is hozzájuthat a földgázhoz visszaáramoltatással. A magyarországi és a szlovákiai gázvezetékek összekapcsolása óta Szadánál, immár délről is megoldható a szállítás. Három hónapnyi fogyasztást pedig saját tartalékából is fedezni tud.

Meggyőződésem, hogy ezek a jövőbeni súlyos kihívások és kardinális kérdések. A felelősöknek ezekkel kellene elsősorban foglalkozniuk. Hogy a téli hónapokban és a jövőben minden fogyasztóhoz eljusson a földgáz, nemcsak a kormány kedvezményezettjeihez. Mert megtörténhet: nemhogy olcsóbb földgázuk lesz, semmilyen nem lesz. Akárcsak a többi fogyasztónak. Parlamenti választás ide vagy oda...

 

Farkas Iván, az MKP alelnöke, az MKÖ képviselőjelöltje

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Egy felmérés, mely szerint bejutna az MKP

Erősödni látszó magyar pártok

Parázs csata volt

Büntetők után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

diéta

Mit kezdjünk a divatdiétákkal?

Dézsi Csaba András
Frissítve

A Fidesz jelöltje nyerte a polgármester-választást Győrben

Kobe Bryant
Frissítve

Helikopter-balesetben életét vesztette Kobe Bryant

Kép: Go Tech Daily

Koronavírus – Hongkongban felgyújtottak egy elkülönítőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.