Régió

A kivitelező szerint a D4-es építkezésén talált anyag nem káros

Az illegális anyag, amelyet a D4-es autópálya egy rövid, 500 méteres szakaszának építéséhez felhasznált törmelékben mutattak ki, nem káros a környezetre és az emberi egészségre sem – tájékoztatott a D4R7 Construction vállalat, a pozsonyi (Bratislava) körgyűrű projektjének fő kivitelezője, bizonyos „mélyreható vizsgálatokra” hivatkozva, melyekről a közlekedési minisztérium is beszámolt. Az építési vállalkozó elismerte, hogy azbesztet is találtak, de minimális, veszélyesnek nem minősülő mennyiségben.
TASR

2019. október 9. 11:45

Frissítve

 A vállalat közleménye szerint a vizsgálatot független, nemzetközi szakértők végezték el ausztriai és németországi laboratóriumokban. Emellett két szlovákiai környezetvédelmi és közegészségügyi szakértő is megerősítette, hogy a törmelékben talált anyag nem káros a környezetre és az emberi egészségre, ezért indokolatlan lenne annak eltávolítása.

A törmelék mellett a levegőből is gyűjtöttek be mintákat a teszteléshez augusztus 8. és szeptember 4. között. Csak az egyik mintában találtak minimális mennyiségű azbesztet.

„Ez a mennyiség sokkal kisebb volt annál, mint ami már veszélyesnek minősül”

– áll az építő vállalat közleményében.

A D4-es autópálya építésénél alkalmazott, újrahasznosított anyag a pozsonyligetfalusi (Petržalka) mesterséges dombról származik. A cég állítása szerint a beszállító rendelkezett minden szükséges engedéllyel. Az innen vásárolt anyagot az építés alatt álló, 59 kilométer hosszú útszakasz más pontján nem használták fel.

A cég leszögezte: egyik fő alapelvük, hogy kizárólag az érvényes jogszabályokkal és más előírásokkal összhangban járnak el, és ugyanezt várják el a beszállítóktól is.

A közlekedési minisztérium júliusban figyelmeztetett, hogy a D4/R7 autópálya építési területén vett talajmintákban azbesztet találtak. Bár ez az anyag a földbe leásva nem káros az emberi szervezetre, a kezelése veszélyes, és nem ajánlatos autópályák alá rakni.

Szeptemberben a tárca arról tájékoztatott, hogy az illetékes cég benyújtotta a felhasznált anyagok azbeszttartalmáról szóló jelentést. A közlekedési tárca felszólította az engedményest, hogy állítsa le a nem engedélyezett anyagok felhasználását, azokat távolítsa el az építkezés területéről és környezetbarát módon likvidálja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átverések fekete péntekre

Várhatóan decemberben nyitják meg az érsekújvári hidat

A Híd listáján indulnak a Šanca jelöltjei

Raši: Elhárultak az utolsó akadályok is Krasznahorka várának újjáépítése elől

Személyautó ütközött össze egy kamionnal Dunaszerdahely mellett

A kormány több mint 1,8 millió eurót oszt szét a Rozsnyói járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!