18+

Videó: Orvlövész végzett a polgármesterrel egy nyilvános ünnepségen

Tanauan | A merénylő az ünnepi zászlófelvonás közben agyonlőtte a Fülöp-szigeteki Tanauan város polgármesterét, Antonio Halilit.
MTI

2018. július 2. 15:16

(YouTube)

Oscar Albayalde Fülöp-szigeteki rendőrfőnök elmondása szerint a támadót nem lehetett látni. A fővárostól, Manilától mintegy 70 kilométerre délre található Tanauan polgármesterét a lövés a mellkasán találta el, a férfi kórházba szállítás közben belehalt sérülésébe.

A világhálóra feltöltött videofelvételek tanúsága szerint a polgármester testőrei tüzet nyitottak abba az irányba, ahonnan a lövés érkezhetett. A támadás nagy riadalmat keltett a zászlófelvonás több tucat résztvevője között.

Albayalde közölte: a nyomozók vizsgálják, hogy a támadásnak köze lehet-e Antonio Halili kábítószer-ellenes hadjáratához.

Halili egyik szokása volt, hogy szégyenmenetben vonultatta fel a kábítószer-bűncselekmények gyanúsítottait, akiknek olyan feliratokat kellett magukon viselniük, mint például „Drogdíler vagyok, ne legyél olyan, mint én”. Korábban ugyanakkor felmerült annak a gyanúja, hogy Halili maga is érintett a kábítószer-kereskedelemben, bár ő határozottan visszautasította ezt a vádat.
 Elemzők szerint Halili menete Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök drogellenes kampányába illeszkedett, amelyet gyakran bírálnak jogvédők amiatt, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el a hadjáratban.

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 12 ezret.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?