Vélemény

Zenészek és árkok

A magyar társadalom a végletekig megosztott, az ellentétek pedig nem csillapodtak, hanem tovább éleződtek az elmúlt években.
Tokár Géza

2016. augusztus 2. 12:23

Az uborkaszezonban több olyan eseményből is címoldalas hír keletkezik, amely alapesetben alig érdekelne valakit. Ebbe a helyzetbe került a Quimby is – a Szlovákiában rendszeresen koncertező, legutóbb Keszegfalván fellépő zenekar azért lett a célpontja egy facebookos gyűlölethullámnak, mert elment játszani az erdélyi Tusványosra. Arról a nyári egyetemről beszélünk, amelyen délelőtt és kora délután egymást érik a közéleti előadások, felvonul a jobboldali elit színe-java, a szombati főprogramon Orbán Viktor beszél.

A Quimby nem az egyetlen zenekar, amely elment fellépni a rendezvényre, a fesztiválon megfordul a könnyűzenei élet színe-java, továbbá nem is először jártak Erdélyben. Mégis ez a zenekar szembesült több száz dühös kommentelővel, akik úgy gondolták, hogy nem kellene fellépni a hasonló rendezvényeken (és ennek a véleményüknek nagyon kevéssé cizellált módon adtak hangot). A távolmaradás és az izoláció azonban teljességgel értelmezhetetlen és mélységesen szomorú követelés – egyrészt egy zenész oda megy, ahová akar, másrészt arról zenél, amiről akar, harmadrészt pedig az udvari zenészség nem ott kezdődik, hogy valaki részt vesz a legpatinásabb erdélyi rendezvényen, amelynek az esti része a legkevésbé sem a politikáról szól. Akkor, ha a bulizásba is ennyire direkt módon szól bele a politika, nagyon komoly a baj.

A magyar társadalom a végletekig megosztott, az ellentétek pedig nem csillapodtak, hanem tovább éleződtek az elmúlt években. A megosztottság mértékére akkor döbbenhetünk rá igazán, ha rövid időre szembesülünk azzal, mi a normális. A labdarúgó-Európa-bajnokság például pár hétre betemette az árkokat: a Nagykörúton táncolt és ünnepelt mindenki, aki jól érezte magát a focisikerek miatt, ideológiára és világnézetre való tekintet nélkül. Az általános eufória közepette elhaltak az elégedetlenkedő hangok a stadionépítések vagy a futballpolitika kapcsán, és ez így volt jól. Nem az össznemzeti összeveszésnek volt meg az ideje, hanem az örömnek.

Ehhez képest, ha van antitézise a focisikernek, akkor az a Quimby „fesztiválbotránya”. Alapesetben a fesztiválok a koncertekről és a közösségépítésről szólnak, nem pedig a megkeseredettségről, a megosztottságról és a szekértáborokról. Ahogy Tusványos is a legfontosabb erdélyi közösségépítő rendezvény, már a rendszerváltás óta, közéleti programokkal és zenés rendezvényekkel tarkítva. A jelentősége bőven túlmutat Orbán Viktor beszédein és nagyon közel van a zenekarok üzenetéhez: erősíti a magyar együvétartozást.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.