Vélemény

Wass Albert-érzelemfaktor

Magyar írók, korok, ízlések, irodalmi értékek és történelmi értelmezések: a leghevesebb érzelmeket a politikában egzisztenciális érdekeink sérelmei helyett a szimbólumok váltják ki.
Szombathy Pál

2020. február 22. 09:30

fasiszta
Nem tanítok fasiszta írót táblákkal indult tiltakozóhullám a NAT ellen (Facebook)

Itt van a történelem és az irodalom: események, illetve szerzők nemzedékeken át képesek megosztó, vak vitákat produkálni, a józan mérlegelést mindig sutba dobva. Az ideológia, a családokban, társadalmi csoportokban, közegekben örökölt múltértelmezések és irodalmi konvenciók erősebbek a megengedésnél, a nyitottságnál vagy egyszerűen a méltányosságnál. Újraértelmezés? Közeledés? Ezek a gyengeség fogalmai egy ősi háborúban, amit magunkkal vívunk, egymás között, a világ számára érthetetlenül: magyarul. Jó példa erre a konszenzusosan nagy magyar mesélő egykori megállapítása:

Magyarországon még mindig legérdekesebbek a vallási problémák, ama mellékes problémák mellett, hogy nem mindenkinek van ennivalója.

 (Krúdy Gyula)

De tovább is léphetünk az eltűnő álomvilágok, színes forgatagok, kavargó Magyarországok nagy krónikásától, s máris itt a hasonlóan keserű megállapítás egy másik óriástól, írótól, gondolkodótól, a kommunizmus raktárossá száműzött emberétől, akivel a kollektivizmus erőszakvilága semmit sem tudott kezdeni:

A magyar nép életének irányítója történetének legnagyobb részében, kifelé is, de főképpen befelé, démoni gyűlölködés volt.

 (Hamvas Béla)

A gondolkodás és merengés klasszikusa, Hamvas rátapint valamire, amelyet meglehet, más népek is éreznek, de aligha minden nép hasonlóan, hiszen történelem, klíma, közösségi érzések ereje, mentalitás nagyon eltérő a társadalmakban. A magyar széthúzás, áldatlan vita, szembenállás, megértésre képtelen hisztérikus érzelmesség bizonyosan ismerős jelenségek. Ma sem hagytuk magunk mögött, lehet, soha nem is leszünk rá képesek, talán egyszerűen ilyenek vagyunk. Polgári tanórák évtizedei nem képesek átírni a géneket, veszélyérzeteket, törzsi rítusokat.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy politikai nyomásra olyan szerzők kerüljenek bele a Nemzeti alaptantervbe, akiknek az értékelésében viszonylagos tudományos konszenzus sincs. Szabó Dezső, Nyírő József és Wass Albert nem nemzeti konzervatív, hanem nemzeti radikális.

 (A Magyartanárok Egyesületének közleménye)

Szomorúsággal figyelem a politikai hitvitákat, amelyek fehéren és feketén köteleznének látni a világot. Itt a Nemzeti alaptanterv esete, visszatérő esetei: írók súlyozása, bekerülése, kikerülése, háttérbe szorulása különféle kurzusok alatt. Mintha az állam mindenható módon megmondhatná, mit olvassunk, mi miért tessen vagy ne, mintha az irodalmat az ember az iskolában tanulná meg, nem pedig kíváncsisággal, magától, önnön éhsége által hajtva, korlátok nélkül kalandozva. Igen, persze, fontos a tanterv, fontosak az arányok, léteznie kellene a közös kincsnek, mindannyiunk által elfogadott értékrendnek nagyjainkról. Na de mindenkiről?

Ha magukat büszkén magyarnak valló szabad embereket szeretnénk, akik a szülőföldjükért tenni akarnak, akik ismerik a történelmüket, szeretik a nemzeti hőseiket, akkor a Wass Alberthez és a Nyirő Józsefhez hasonló írókra nagy szükség van a kötelező tananyagban.

(Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Magyar Nemzetnek)

A 2010 óta kormányzó jobboldal szimbolikus politizálást is folytat, könyvekkel, kultúrával, utcanevekkel, szobrokkal – éppen úgy, ahogyan ezt kormányon más világnézetű pártok, politikai csoportosulások is teszik. Bizonyos konzervativizmusok egyszerűen kiverik a biztosítékot a más ideológiájú, úgynevezett progresszív értékrendű értelmiségiek csoportjaiban. Néhány kulcsszó a dühre pro és kontra: magyarság, hazafias érzések, Trianon, Európa, sokszínűség. Mindkét karakteres oldalnak megvan a maga érzékenysége, tabui, érzelmi hergelhetősége. És a legolcsóbb támadás a másik szent ügyeire provokatíve érzéketlennek lenni. Ezek a körök ismétlődnek: a te íród, a mi írónk, a ti hibás történelmetek, szemben a mi valós értelmezésünkkel. A nagyvonalúság Wass Alberttől Esterházy Péterig és vissza: álom a hangzavarban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
terhesseg

Ismét két táborra szakadt a koalíció a körvonalazódó abortusztörvény miatt

Niklas-Wilson Sommer

22 éves hátvédet igazolt a DAC

allergia k

Ez a furcsa tünet is figyelmeztethet a parlagfű okozta allergiára

rendőrség illusztráció

Olyan részeg volt a kamionsofőr, hogy a szondát sem tudta megfújni

halál gyertya
Frissítve

Koronavírus: elhunyt a 41. beteg Szlovákiában

Nobel-díj

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.