Vélemény

Világrengető változást hozna a globális minimumadó

A globális kapitalizmus egyik leggyakrabban visszatérő kritikája, hogy a globális vállalatok különféle kiskapukat találva kibújnak a nyereségadó fizetése alól. Ebben gyakran a kormányok is aktív partnerként vesznek részt, mivel alacsony adókkal próbálják országukba édesgetni a befektetőket.
Dudás Tamás

2021. június 9. 08:30

Kotrha
Kotrha

Ezt a stratégiát közgazdász körökben aláígérési versenynek nevezik, az eredménye pedig az, hogy a globális vállalatok egyre alacsonyabb nyereségadót fizetnek. Erről a témáról sokat tudnának mesélni Írországban, ám 2017-ben Orbán Viktor kormánya még az írországinál is alacsonyabb nyereségadót vezetett be Magyarországon.

A globális internetes gigászok megjelenése további adóproblémát eredményezett, ugyanis a Facebook, a Google és társaik megtalálták a módját annak, hogy ne ott fizessenek nyereségadót, ahonnan a bevételük származik, hanem ott, ahol alacsonyak az adókulcsok. Ez különösen sok feszültséget okozott az Egyesült Államok és Európa között, hiszen az említett internetes gigászok többsége amerikai. Mivel a nemzetközi adóegyeztetések rendszerint zsákutcába jutottak, több uniós tagállam is speciális digitális adót vetett ki, éppen az említett vállalatokat megcélozva. Donald Trump elnöksége idején ez amerikai büntetővámokhoz vezetett, melyek tovább mérgezték a transzatlanti gazdasági kapcsolatokat.

Sok évig tartó egy helyben topogás után Joe Biden választási győzelme a nemzetközi adótárgyalásokba is új életet lehelt. Az amerikai kormány egy mindenki számára elfogadható minimális nyereségadókulcsot javasol, és ez véget vetne az aláígérési versenynek. Némi egyeztetés után az amerikai javaslatot a hétvégén a nyugati világ hét legfontosabb gazdaságának pénzügyminiszterei is egyöntetűen támogatták, és ezzel új horizontokat nyitottak meg a nemzetközi adóharmonizáció terén.

A megegyezés két pillérre épül, az egyik kötelezően 15 százalékban határozná meg az egyes országok által kivetendő társasági nyereségadót. A második pillér a globális vállalatok ellen adna fegyvert a kormányok kezébe: azokban az országokban is adózniuk kellene a multiknak, amelyekben ténylegesen tevékenykednek, nem csak ott, ahol a központjuk működik. Ha első látásra nem is tűnik annak, ez hatalmas áttörés, amely alapjaiban változtathatja meg a nemzetközi adózási szabályokat. Ha sikerül elég országot megnyerni az ötletnek, akkor a globális vállalatok számára sokkal nehezebb lesz elkerülni a társasági nyereségadó fizetését. Ebből végső soron az átlagemberek profitálnak, hiszen a kormányok jelentős extra adóbevételhez jutnának, amire ma minden országnak égető szüksége van. A születendő globális megegyezésből jól jönne ki Szlovákia is, hiszen a helyi nyereségadó a meghatározott minimum felett van, és az ország profitálna a helyi tevékenység alapú adózásból.

A hétvége után sok gazdasági szakértő történelmi pillanatról beszélt, de érdemes észben tartani, hogy a globális adóreform még csak egy bekezdés formájában létezik egy kommünikében. A következő fontos megálló a G20-csoport találkozója lesz, a világ húsz legfontosabb gazdasága vezetőinek találkozója. Ebbe már Kína és India is beletartozik, és ha a G20 is kiáll a G7 által támogatott két alappillér mellett, akkor a részleteket az OECD által vezetett adózási tárgyalásokon lehet lefektetni: ebben márt több mint 100 ország vesz részt.

A csata még koránt sincs megnyerve, az alacsony nyereségadókat használó országok már jelezték, hogy nem adják fel olyan könnyen adóelőnyüket. De ez egy olyan csata, melyet érdemes megvívni, ugyanis több évtizedes adócsökkentés után végre van esély arra, hogy a globális vállalatok tisztességesebb adót fizessenek nem ritkán hatalmas nyereségükből.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.