Viccpárt a parlamentben

Szél Bernadett

„A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.” (Szél Bernadett, az LMP társelnöke)

Az elkisgazdásodás csúszdáján röpül a végzet felé a magyar parlament zöldpártja, a Lehet Más a Politika. A választások előtt újrakezdett, középről balra tartó táncával olyan belső robbanásba pördült, amely az eljelentéktelenedés felé vezet. A hírek szerint az ellenzéki ökopárt etikai bizottsága három évre minden párttisztségtől eltiltotta a képviselő asszonyt, aki a 2018-as harmadik parlamentbe jutásuk arca, sőt miniszterelnök-jelöltje is volt. Kísért tehát a közelmúlt: a párton belüli etikai testület sorra végzi ki azokat a frontembereket, akiknek vezető szerepe volt a kampányban a választókerületi koordinációban, azaz a baloldallal való megegyezésekben.

Az ügy komolyságát komikuma árnyalja: Szél Bernadettet például úgy tiltották el a funkcióktól, hogy közben maradhat társelnök.

Mint a kiállított labdarúgó, aki azért játszhat a második félidőben, vagyis a nonszensz abszurdumát adják elő zöld mezben. A pártvezető most időt kér és gondolkodik, mit lépjen az etikai testület szankcióira, miközben a szervezetet a korábbi vezéralakok már elhagyták. Nincs az LMP-ben az alapító vezető Schiffer András, de nincs már ott a fideszesből lett, balra játszó Hadházy Ákos sem. Marad helyükön és utánuk a káosz, mintha kihúzták volna dugót a környezetbarát anyagokból készült kádból, és gyorsuló sodrással vinné magával a kihűlt fürdővíz az úszni nem tudó megmaradt játékosokat.

Mi vezetett ide? Schiffer András kétszer vitte be a parlamentbe az akkor még friss és új erőt, hogy aztán az izraeli kampányguru, Ron Werber harmadszor is behúzza őket a küszöb fölé. Közben a baloldali ellenzék 2010 után egyszer már kettészakította a pártot, de nem kedve szerint, hiszen a balra tartóknak kellett távozniuk. De hiába nyerte meg Schiffer azt a csatát, s tartotta életben 2014-ben is az LMP-t, ha elfogyott a kedve, ereje és a hite a bázisdemokratikusan működő zűrzavar hatékonyságában. Ekkor jött a Szél–Hadházy-tandem, s következett a társulat ismételt balra mozdítása, s a harmadik parlamenti bejutás 2018-ban. Csakhogy a Lehet Más a Politika tartalma kiüresedni látszott e cikcakkokban, ráadásul a baloldalon gyűlölt konzervatív baloldali Schiffer politikai tehetsége, szellemi potenciálja, szónoki képességei nélkül médiapárttá váltak, erős politikusok nélkül. Amit ő felismert, vagyis a vezethetetlen pártkonstrukció réme, most bekövetkezni látszik: az LMP-t naiv és lelkes emberek alapították, akik azt képzelték, hogy politikai szervezetet lehet állandó belső morfondírozásokkal, terméketlen vitákkal, ön-agyonülésező szavazásokkal irányítani, építeni, növekedésre vinni. Nem lehet.

Így hát úgy fest, mégiscsak bejutott Magyarországon is egy viccpárt a parlamentbe, a szerepre kutyabohóckodás nélkül is alkalmasak a zöldek.

Szomorú történet, amely logikus végkifejlet felé tart, s ismételten megmutatja: nincsenek komoly vezetők nélküli komoly pártok, nem lehetnek. Lehet más a politikus, de minek, ha tehetsége néhány felvonásos bohózatra futja. A nézőtéren pedig ott a Fidesz, a kormányzó jobboldal, hogy ölbe tett kézzel figyelje a politikai kimúlást. Nincs áldottabb ellenfél a közepes képességnél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?