Végre

Szövetség

​​​​​​​Végre megalakult a Szövetség, jupí, éljen, szuper. Kezdődhet a munka, ki kell jelölni az útirányt, mert az álló autót nem lehet kormányozni.

Forró Krisztiánra nem kis feladat vár, hogy egyben tartsa az új pártot, melynek soraiban ambiciózus fiatalok ugyanúgy vannak, mint öreg mamelukok. A friss lendületet évtizedes sérelmek fékezik, a kiegyezésnek elég komoly ellenzéke volt itt is, ott is. Forrónak ezeket a kilengéseket csírájában kell elfojtania, amiben nyilván szüksége lesz Sólymos László és Mózes Szabolcs segítségére is. Csak így lehet ugyanis garantálni, hogy kifelé a párt egységesnek tűnjön, és ez kulcsfontosságú annak érdekében, hogy komolyan tudjuk venni a Szövetséget. Mert ha valaki hetente az asztal borításával fog fenyegetőzni, vagy Pozsonyba, illetve Budapestre fut sírni a problémáival, akkor baj lesz.

Van néhány dolog, amit a Szövetségnek gyorsan tisztáznia kell, ha el akarja nyerni az emberek bizalmát. Ezek már az eddigi sajtótájékoztatókon is rendszeresen felmerültek, és a jövőben is előjönnek. Jó lenne világosan állást foglalni, mert az eddigi sumákolás nem tesz jót a preferenciáknak.

Tisztázni kell a magyar kormányhoz való viszonyt. Ez húzós téma, hiszen Orbán Viktor kormányának megítélése széles skálán mozog a szlovákiai magyarok között, az MKP stratégiai partner volt, a Híddal korábban a Fidesz szóba sem állt. Ugye ott az a rengeteg pénz, amit Orbánék Dél-Szlovákiába öntöttek: ennek egy része valóban hasznos dolgokra ment el, de mindannyian tudjuk, hogy a pénzosztás körül elég sok a kérdőjel is. Az MKP és az Összefogás ezen a téren igazából csak abban versenyzett, hogy ki tud több fotót felmutatni prominens fideszes politikusokkal. A Híd sokkal kritikusabban állt a magyar kormány ügyeihez, ez okozhat némi belső feszültséget. Kár lenne, ha ők is felvennék a szájkosarat.

Mi legyen Gyimesivel? Valamiért Gyimesi Györgyöt egyfajta titokzatos jokerként, rejtélyes enigmaként kezelték eddig a szlovákiai magyar pártok, mintha nem lehetne rajta fogást találni. Pedig a helyzet viszonylag egyszerű: amíg Gyimesi az OĽaNO tagja, addig egy politikai ellenfél, ráadásul a legrosszabb, mert pont azokra a szavazatokra hajt, mint a Szövetség. Ilyen szempontból a haverkodást nem igazán értem, Gyimesi semmi olyat nem tett, amivel kiérdemelte a megkülönböztetett bánásmódot. A kormánykoalícióban az érdekérvényesítő képessége nulla, ha a Kisebbségi Kulturális Alap szétverését nézzük, a tevékenysége inkább káros. Bizonyos hangok szerint be kéne őt venni a Szövetségbe, mert ő hozhatja azt a plusz szavazatszámot, ami átbillenti a pártot a parlamenti küszöbön. Ez nonszensz, a Szövetségnek hitelességi problémái vannak, ezt nem Gyimesi fogja megoldani. Program kell, munka és egységes fellépés. Ráadásul ha az előző választás számaiból indulunk ki, Gyimesi nem hozna túl sok karikát. Nyilván a popularitása azóta nagyot nőtt, de a tevékenysége nagyon megosztó, sokakat el is taszít. Ráadásul pont azok körében népszerű, akik eleve ellenezték a magyar kiegyezést. Kérdés, ha fellépne a közös listára, ezek a rajongók vele maradnának-e. Ez sem lesz könnyű döntés, de ideje á-t vagy b-t mondani vele kapcsolatban.

Szövetségeseket kell keresni. Ott a KDH, ami szuper, de ők is a parlamenti küszöbön billegnek. OĽaNO? Miért ne? SaS – talán, bár túl sok közös pont nincs, plusz Korčok és Klus magyarellenes kirohanásait azért ne felejtsük. Kollár? Ő mindenkivel meg tud egyezni, ha abban érdekelt. PS? Na, azt megnézem.

Ficóval és Kotlebával nyilván nem. És hát ott a Hlas, avagy a Smer Light, élén Peter Pellegrinivel, aki feltehetően elsőként kapja majd a kormányalakítási megbízatást a következő parlamenti választás után. Nyilván örülne egy magyar pártnak a kormányában, amely megbízhatóan szavazna, nem ugrálna, és néhány kulturális engedménnyel ki lehet szúrni a szemét. Nehéz lesz nemet mondani az ajánlatára, pedig azt kell majd tenni.

Ezek mellett a stratégiai döntések mellett pedig bele kell állni a konkrét, helyi ügyekbe. Magától értetődő a kórházak ügye és az útépítés: aktuális témák, mindenkit érintenek, nem igazán lehet rosszul kijönni a felvállalásukból. Sok a károgó, de sokan vannak azok is, akik örülnének a Szövetség sikerének. Jó lenne, ha létezne egy olyan magyar párt, akire nem a „kisebbik rossz” elvén kell leadni a szavazatunkat. Meglátjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!