Vaspor

Joe Biden Kína

„A legrosszabb, ha egy író találkozik egy másik íróval.”

Tizenkilencedik napja nem lehetett kilátni a ködből, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy Joe Biden amerikai elnök találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel Balin. A Homályos tekintetű homárról elnevezett város széli kiskocsmában ültek, és a pattogó tűz mellett várták a zárórát. El nem tudom képzelni, miről beszélhettek, nézett ki a fehér tájba Ervin. Szerintem arról, milyen nehéz elnöknek lenni, vonta meg a vállát Bandika. Jól kipanaszkodták magukat, koccintottak, aztán mentek a dolgukra. Mi dolga egy elnöknek? – kapta fel a fejét Ervin. Az, hogy más elnökökkel találkozzon – tekintett vissza a ködbe Bandika. Majd elmondta, hogy egy amerikai írónál, valami Bukowskinál egyszer azt olvasta: a legrosszabb dolog, ami egy íróval történhet, hogy találkozik egy másik íróval.

Hozhatnátok egy kis vasport, mert rozsdásodik a kályha, szólt a két, ködbe bámuló munkanélküli barátnak Rózsika, a csapos. Kályhafényporra tetszik gondolni? – élénkült fel Bandika, majd meg is ígérte egyből, hogy másnap még nyitás előtt lesmirglizi a kocsmai kályhát, bekeni kályhafényporral, hogy ismét régi fényében ragyogjon. Rózsika hálából elmesélte, hogy mivel már mindent interneten rendel, beírta a vasport is a keresőbe. Évekig az öreganyám után maradt vasport használtam, el volt neki rakva egy szögletes szódabikarbónás dobozban. De tavaly elfogyott. Szóval beírtam, hogy vaspor, kidobta, hogy vaspor.hu, szuper, megvan, rákattintok, erre kijött egy zalai falu, Vaspör község hivatalos oldala, hát elkezdtem olvasni azt. Ervin a térdére csapott, végre valami izgalom a nagy ködben. Meg is kérte Rózsikát, hogy javítsa fel a Kofolájukat egy-egy stampedli rummal, és mesélje el, miről nevezetes ez a bizonyos zalai Vaspör. Rózsikát sosem hagyja cserben az üzleti érzéke, így most is azonnal kihozta a rumokat, és csak utána árulta el, hogy Vaspör éppen arról lehetne híres, hogy nem híres az ég világon semmiről. Nincs pálos romja, sem régi kastélya, de még a török sem dúlta fel, és a fontos kereskedelmi útvonalak is elkerülték. Jelentéktelensége még Klebelsberg Kunónak is feltűnt, úgyhogy az 1920-as években iskolát alapított a községben, a harangláb szomszédságában. Templom híján itt tartották a szentmiséket is, amikor aztán az ezredfordulón megszűnt az iskola, átalakították templommá. Bandika és Ervin azonnal elhatározták, hogy odautaznak. Szerintem én oda is költözöm, kortyolt egyet Bandika. Én nem, de ez még változhat, tekintett ki ismét a ködbe Ervin. Rózsika rezzenéstelen tokával vette tudomásul a fejleményeket, majd megkérte a két jó barátot, hogy a kályháról se feledkezzenek meg.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?