Vélemény

Valós hideg

Elolvadt a hótakaró, megkerült az elveszettnek hitt egyujjas gyerekkesztyű. Az udvar közepén heverő horpadt lábosból, amely nemrég még a hóember kalapja volt, fölszáradt a hólé. Elpárolgott a hóember, a családkohézió büszke manifesztuma, de már hallom „a pacsirtát, mely tavaszról zengve hírt ád”.
Sánta Szilárd

2018. március 13. 14:06

hajléktalan vél

És megérkezett Báró, a jeladós gólya őrhalmi fészkébe. Megújul a természet, a közélet, és a lelki megtisztulás ünnepe, a húsvét fokozottabb önreflexiót hoz.

De az elmúlt napokban sokat fáztunk. Mínusz tíz alatt kemény az élet. A szegényeknek ez a hideg nem azt jelenti, hogy a kocsiban az ülésfűtést bekapcsolják, hanem valami eltüzelhetőt kell keríteniük, hogy meg ne fagyjon a család. Szemetet, gallyakat, bármit, amitől fölhevül a kályha és köré kuporodhat a család.

A fősodorbeli médiában úgy jelzik, tegnap rettentő hideg volt, hogy bejelentik, hány hajléktalan fagyott meg előző éjszaka.

A szocializmusban tabutéma volt a szegénység, a kifejezést is kerülni kellett a szociológusoknak és a kutatóknak. Magyarországon 2015 februárjában az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya egy szótárt tett közzé, Az ágazati kommunikáció ajánlott és nem használható elemei címmel. Ebben a jegyzékben a szegénység, a szegény a nem használható szavak és kifejezések közé kerültek. A szegénység helyett a nélkülözést, rászorulást ildomos használni; a szegény helyett pedig az elmaradott (település), rászoruló (személy) szavak állnak a minisztériumi ajánlásban.

Otthont ad a hajléktalanoknak az érsekújvári asszony

2018. március 2. 18:21

Otthont ad a hajléktalanoknak az érsekújvári asszony

A szegénység a mai fogyasztói társadalomban is szégyenteljes. A szegényt megvetik, a középosztály részint azért, mert retteg attól, hogy lecsúszhat.

A Rolexek és Bentley-k világa pedig annyira zárt, hogy ebben a zárt világban élőknek nincs is tudomásuk az „alul” élőkről – és, tegyük hozzá, nem is kíváncsiak rájuk.

L. Ritók Nóra szövegeit olvasom A nyomor széle blogon. L. Ritók az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, amely a „leghátrányosabb helyzetű kistérségben szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozik.” Az ő áldozatos munkája és kétségei, gyötrelmei mutatják, mennyire reménytelen annak az élete: „Aki sosem vesz csirkecombot, ő a csirkefarhátig ér el csupán meg a zsírnak valóig, vagy a húspépig, esetleg a gondosan fóliázott szalámivégekig, amit más a kutyájának vesz meg. Aki nem ismeri a salátákat, gyümölcsöt sem tud venni, és max. két tojásért küldi a gyereket a boltba.” Aki ma is gyűjtöget, fát, fémet, üveget, kajamaradékot, csak levedlett ruhát hord; nem jár moziba, színházba, múzeumba – akit a miniszterelnök az évértékelőjében meg sem említ.

Vajon milyen életet élhetünk mi a 21. századi társadalmunkban, ha tőlünk karnyújtásnyira több tízezren emberhez méltatlan körülmények között élnek? A szolidaritás nem absztrakció, nem tőlünk függetlenül van, mi vagyunk a szolidaritás.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
választás 2020 illusztráció

A kormánypártok lerövidítenék a választások előtti moratóriumot

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

parlament tüntetés
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

Hét afgán menekültet talált a rendőrség egy török kamionban Ipolyságon

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.